Βράβευση της ELPEN στα «Diamonds of The Greek Economy 2020» για τη συμβολή της στην απασχόληση

Ξεχωριστή διάκριση έλαβε η ELPEN στα βραβεία επιχειρηματικής αριστείας «Diamonds of The Greek Economy 2020». H εταιρεία βραβεύτηκε για τη συμβολή της στην απασχόληση και τη διαχρονική επένδυσή της στους Έλληνες επιστήμονες.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς εργασίας, η εταιρεία  όχι μόνο διατήρησε όλες τις θέσεις εργασίας, αλλά προχώρησε και σε σημαντικό αριθμό προσλήψεων. Μόνο την τελευταία πενταετία  έχει  αυξήσει  το προσωπικό  της  κατά 30%  και έχει  δημιουργήσει θέσεις εργασίας  για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης.

Παράλληλα, με τις 2 νέες επενδύσεις που υλοποιεί, ύψους 50 εκατ. ευρώ, η ELPEN θα ενισχύσει την απασχόληση με επιπλέον 250 νέες θέσεις εργασίας συμβάλλοντας  για ακόμα μια φορά και στην αντιμετώπιση του brain drain.

«Η συγκεκριμένη τιμητική διάκριση ανήκει αναμφίβολα στο προσωπικό της ELPEN, αποτελώντας το επιστέγασμα στις προσπάθειες των 850 και πλέον εργαζομένων μας. Η επόμενη μέρα για την εταιρεία εστιάζει στην ενίσχυση της παραγωγικής μας δομής, την δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας και τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας», τόνισε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Αντιπρόεδρος  Δ.Σ της ELPEN και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ) κατά τον σύντομο χαιρετισμό του.

Δύο οι επιλογές από την οικονομική κρίση

«Για την ELPEN οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών δημιούργησαν δύο ξεκάθαρες επιλογές. Η μια ήταν να συρρικνωθούμε, εξυπηρετώντας κυρίως την ελληνική αγορά. Η άλλη ήταν να επενδύσουμε στη μετεξέλιξή μας από μια μεγάλη ελληνική βιομηχανία σε μια μεσαία  ευρωπαϊκή βιομηχανία. Από την πλευρά μας, επιλέξαμε τη δεύτερη εναλλακτική, γι’ αυτό και δώσαμε έμφαση στις επενδύσεις» ανέφερε ο κ. Τρύφων. Η εταιρεία το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην υλοποίηση 2 σημαντικών επενδύσεων, παράλληλα με τις 3 παραγωγικές μονάδες που ήδη διαθέτει στο Πικέρμι Αττικής.

Επένδυση σε δύο άξονες

Η ELPEN προσανατολίζεται σε δύο κατευθύνσεις για την επόμενη δεκαετία, οι οποίες καθορίζονται από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Για την επόμενη δεκαετία η ELPEN προσανατολίζεται σε δύο κατευθύνσεις. Η μια εστιάζει σε διεθνώς ανταγωνιστικά εξαγώγιμα προϊόντα, που χαρακτηρίζονται από το στοιχείο της καινοτομίας και η  άλλη αφορά στο κομμάτι της έρευνας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό παράλληλα με τις 3 παραγωγικές μονάδες που ήδη διαθέτουμε στο Πικέρμι Αττικής, το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία μας δρομολογεί την υλοποίηση 2 σημαντικών επενδύσεων ύψους 50 εκ. ευρώ που θα δημιουργήσει 250 νέες θέσεις εργασίας. Αναφέρομαι στην νέα  παραγωγικής μας μονάδας στην Κερατέα Αττικής, η οποία θα εξυπηρετεί κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα ανάγκες σε ποσοστό 85% αλλά και στην ίδρυση του νέου Κέντρου  Εφαρμοσμένης Βιοιατρικής Έρευνας στα Σπάτα Αττικής» σχολίασε ο κ. Τρύφων.

Επιτακτική ανάγκη η αντιστροφή της παραγωγής σε Τρίτες χώρες

Για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια στον χώρο του φαρμάκου, λόγω της παγκόσμιας κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, έγινε σαφής και αναγνωρίστηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ανάγκη να αντιστραφεί η φυγή παραγωγής σε Τρίτες χώρες.

«Η κρίση του κορωνοϊού πιστεύω  ότι οδήγησε στην εξαγωγή κάποιων εξαιρετικά χρήσιμων συμπερασμάτων. Ειδικά στο χώρο του φαρμάκου, αναγνωρίστηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο η ανάγκη να επιστρέψει η παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη και μια ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση για την Ελλάδα, όπου η βιομηχανική παραγωγή αντιπροσωπεύει μόλις το 9% του ΑΕΠ. Εάν θέλουμε να φτάσουμε στον στόχο του 15% που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός αυτό απαιτεί αναμφίβολα μια μεγάλη προσπάθεια με συνεχείς επενδύσεις, στην παραγωγή, την έρευνα, και σε ανθρώπινο δυναμικό» δήλωσε σχετικά ο κ. Τρύφων.

Σημαντικό εχέγγυο για τους έλληνες ασθενείς η ισχυρή παραγωγική βάση της χώρας μας σε φάρμακα

Η δύσκολη συγκυρία του κορωνοϊού απέδειξε έμπρακτα τη συμβολή της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης τα Ελληνικά παραγόμενα Φάρμακα κάλυψαν τις θεραπευτικές ανάγκες σε περισσότερους από 3 εκ. έλληνες ασφαλισμένους. Εν μέσω κορωνοϊού στη χώρα μας καταγράφηκαν οι λιγότερες ελλείψεις σε φάρμακα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στην ισχυρή παραγωγική βάση της χώρας μας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως σε αυτό το διάστημα οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες πραγματοποίησαν και εξαγωγές, με στόχο την κάλυψη αναγκών σε ευρωπαϊκές χώρες, που αντιμετώπιζαν ελλείψεις λόγω της εξάρτησής τους από τελικό προϊόν προερχόμενο από χώρες της Ασίας.

Η επόμενη μέρα για την ELPEN

Ο κ. Τρύφων για την επόμενη της εταιρείας ανέφερε πως «Η επόμενη μέρα για την εταιρεία μας εστιάζει στην ενίσχυση της παραγωγικής μας δομής, με στόχο την εδραίωση αναπτυξιακών ρυθμών, τη δημιουργία θέσεων  εργασίας, την απελευθέρωση επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και πρωτίστως τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων με εγχώρια παραγόμενα προϊόντα» .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ