Βραβείο Αριστείας για τον πρώτο παγκοσμίως δείκτη υπολογισμού αγγειακής γήρανσης

Εφαρμογή με ελληνική υπογραφή

Μια νέα εφαρμογή μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την γήρανση των αγγείων. Για την παγκόσμια πρώτη αυτή δημιουργία βραβεύεται με το Βραβείο Αριστείας στην Έρευνα ο αναπληρωτής καθηγητή παθολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Βασίλειος Κώτσης.

Πρόκειται για μια εφαρμογή διαθέσιμη σε όλους τους γιατρούς και ασθενείς, με την οποία μπορεί να υπολογισθεί, με μεγάλη ακρίβεια, η πιθανότητα κάποιος/α ασθενής να παρουσιάζει πρώιμη αγγειακή γήρανση.

Με απλές μετρήσεις, όπως αυτές προκύπτουν από την 24ωρη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, απλές ιατρικές εξετάσεις και το ιστορικό του ασθενούς, είναι εφικτό, εισάγοντας τις παραμέτρους αυτές στην εφαρμογή, να γίνεται πρόβλεψη της πρώιμης αγγειακής βλάβης.

Η καινοτόμα εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ερευνητές, όσο και από τους ίδιους τους ασθενείς.

Με τον τρόπο αυτό είναι εφικτή η πρώιμη καρδιαγγειακή πρόληψη και η μέτρηση της αγγειακής ηλικίας σε ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χωρίς την αγορά ειδικών μηχανημάτων υψηλού κόστους. Η καινοτόμα εφαρμογή και η έρευνα δημοσιεύθηκε στο American Journal of Hypertension.

«Ο Ιπποκράτης έλεγε πως είναι προτιμότερο να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις και η πρώιμη αγγειακή βλάβη προηγείται αρκετά χρόνια της εμφάνισης νόσου, όπως αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, αγγειακή άνοια, έμφραγμα μυοκαρδίου ή καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια» ανέφερε ο κ. Κώτσης.

«Μια τέτοια γνώση βοηθά στην πρόληψη αγγειακών επιπλοκών του ασθενούς, με την κατάλληλη αλλαγή του τρόπου ζωής και τη φαρμακευτική αγωγή».

Η τελετή απονομής Βραβείων Αριστείας της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ θα πραγματοποιηθεί στις 17 Μαΐου ( 19.30) στην Αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

ΠΗΓΗ: ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ