Χαμηλή χοληστερόλη: Συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού στις γυναίκες

Η LDL χοληστερόλη ονομάζεται κακή, επειδή μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λίπους στις αρτηρίες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με τα χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων, είχαν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον όσες γυναίκες έχουν 70 mg ή πιο κάτω LDL χοληστερόλη, είναι δυο φορές πιο πιθανό να πάθουν το εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσες έχουν 100-130 mg.

Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι πολύ λιγότερο συχνά από τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, όταν η ροή αίματος μπλοκάρεται στον εγκέφαλο. Είναι, επίσης, πιο δύσκολο να θεραπευθούν και κατά συνέπεια είναι πιο πιθανό να είναι θανατηφόρα.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 27.937 γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω και τις παρακολούθησε για 19 χρόνια. Σε αυτό το διάστημα οι ερευνητές εντόπισαν 137 γυναίκες, οι οποίες έπαθαν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ειδικότερα 9 γυναίκες από 1.069, με χοληστερόλη 70 mg / dL ή χαμηλότερη (0,8%) έπαθαν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σύγκριση με 40 στις 10.067 γυναίκες με χοληστερόλη 100 mg / dL έως 130 mg / dL (0,4%).

Κοιτάζοντας άλλους παράγοντες, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η θεραπεία με φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με πολύ χαμηλή χοληστερόλη LDL ήταν 2,2 φορές πιο πιθανό να πάθουν αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η συγγραφέας της μελέτης Pamela Rist από το Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, δήλωσε: «Οι στρατηγικές για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, όπως η τροποποίηση της διατροφής ή η λήψη στατινών, χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αλλά η μεγάλη μας μελέτη μας δείχνει ότι στις γυναίκες, τα πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης μπορεί, επίσης, να κρύβουν ορισμένους κινδύνους. Οι γυναίκες διατρέχουν, ήδη, μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους άνδρες, εν μέρει επειδή ζουν περισσότερο, γεγονός που καθιστά σημαντική την μείωση των παραγόντων κινδύνου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ