Υιοθετήστε ένα δεντράκι. Πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων

Το πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων «Adopt a tree/Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα» δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να γίνουν «γονείς» ενός δέντρου.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία της Αντιδημαρχίας Πρασίνου Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, με σκοπό να βοηθήσει τα νεοφυτεμένα δέντρα να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν.

«Κάθε χρόνο ο δήμος Αθηναίων φυτεύει σταθερά γύρω στα 600-700 δέντρα, στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει είτε παλιά δέντρα, που έχουν ξεραθεί ή κοπεί, είτε έχουν χαλάσει λόγω καιρικών συνθηκών» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Αλλαγή, Ελένη Μυριβήλη και εξηγεί:

«Τα νεοφυτεμένα δέντρα χρειάζονται τρία χρόνια πότισμα και αυτό το κάνουμε με βυτία με υδροφόρες. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, με την αγωνία μας και την ανησυχία μας για τις φωτιές να είναι όλο και μεγαλύτερη, ειδικότερα μετά το Μάτι, οι υδροφόρες μας ήταν σε επιφυλακή πάνω στους βασικούς λόφους και τα άλση. Έτσι για πρώτη φορά πέρσι χάσαμε ένα 40% των νεοφυτεμένων δέντρων που είχαμε φυτέψει στην πόλη. Οπότε προσπαθώντας να βρω μία λύση και αφού μίλησα και με τους ανθρώπους στη διεύθυνση πρασίνου, αποφάσισα ότι θα έπρεπε να στραφούμε στις νέες τεχνολογίες και στους πολίτες και να τους ζητήσουμε να βοηθήσουν το καλοκαίρι αυτά τα δέντρα, έτσι ώστε να σώσουμε έναν μεγαλύτερο αριθμό αυτή τη χρονιά. Κάπως έτσι ξεκίνησε η σκέψη γι αυτό το πρόγραμμα».

Βασική αιτία που ξεραίνονται τα δέντρα είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη νερού κατά τους θερινούς μήνες. Τα τακτικά ποτίσματα, επομένως, κατά την περίοδο του καλοκαιριού αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσής τους.

Η διαδικασία για να υιοθετήσει κάποιος ένα δέντρο είναι απλή και γίνεται μέσω της δωρεάν εφαρμογής Novoville, η οποία συνεργάζεται με τον δήμο Αθηναίων από τον Οκτώβριο του 2019.

«Μέσω της εφαρμογής προσπαθούμε να αποτυπώσουμε στον χάρτη αυτά τα νεοφυτεμένα δέντρα και να δώσουμε τη δυνατότητα στους ευαίσθητους ή εν πάσει περιπτώσει ενεργούς πολίτες και να συμβάλουν ή να τα υιοθετήσουν», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιδρυτής της εταιρείας Novoville, Ηρακλής Μπουραντάς. Το πιλοτικό πρόγραμμα λειτουργεί εδώ και περίπου 10 μέρες και σύμφωνα με τον κ. Μπουραντά ήδη 150 πολίτες έχουν υιοθετήσει νεοφυτεμένα δέντρα.

Τα δέντρα έχουν πολλά ευεργετικά οφέλη σε αστικά περιβάλλοντα. Βοηθούν στην απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών ρύπων και απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα – την κύρια αιτία της κλιματικής αλλαγής – ενώ αποδεσμεύουν μεγάλες ποσότητες οξυγόνου. Παρέχουν δροσιά και σκιά στην πόλη, μειώνουν τις πιθανότητες πλημμύρας και την ηχορύπανση, αποτελούν ένα φυσικό περιβάλλον για τα πτηνά και προσφέρουν αισθητικά οφέλη στις γειτονιές μας.

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ