Υπ. Εργασίας: Χωρίς προϋποθέσεις η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ως τις 28 Φεβρουαρίου 2022

Τέτοιες υπηρεσίες είναι η υγειονομική περίθαλψη και η φαρμακευτική κάλυψη...

Ανεξαρτήτως του κατά πόσο οι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις ασφαλιστικής ικανότητας που προβλέπει η νομοθεσία ισχύει η πρόσβασή τους σε υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και τα μέλη των οικογενειών τους ως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Τέτοιες υπηρεσίες είναι η υγειονομική περίθαλψη και η φαρμακευτική κάλυψη. Αυτό προβλέπει η σχετική τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας καθώς ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα των εργαζομένων για το επόμενο 12μηνο δίχως να εξετάζεται αν το 2020 είχαν 2 μήνες ή 50 μέρες ασφάλισης. Παράλληλα, καλύπτονται όλες οι ειδικές κατηγορίες για τις οποίες η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις κατά τα προηγούμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη τόσο για τους άμεσα ασφαλισμένους όσο και για τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η νομοθεσία προέβλεπε την ετήσια ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας εφόσον υπήρχαν 2 μήνες ή 50 ημέρες ασφάλισης κατά το προηγούμενο έτος από αυτό της ανανέωσης.

 

Με την ίδια τροπολογία, παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι εργοδοτικές εισφορές για την ασφάλιση εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» στον τριτογενή τομέα και στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε σχετικά: «Με τη νέα ρύθμιση για πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας (υγειονομική περίθαλψη, ασφαλιστική κάλυψη) η κυβέρνηση δείχνει την οφειλόμενη ευαισθησία απέναντι στους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται στη ζωή τους. Ακόμη περισσότερο καθώς οι συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού έκαναν χειρότερα τα πράγματα γι΄ αυτούς. Μια πολιτεία που αδιαφορεί για τους συνανθρώπους μας αυτούς δεν μπορεί να θεωρείται σύγχρονη πολιτεία. Έχουμε πολλά σοβαρά ζητήματα να ασχοληθούμε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Αυτό όμως είναι ένα από τα σοβαρότερα. Η απόφαση λοιπόν για πρόσβαση χωρίς προϋποθέσεις στις υπηρεσίες υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ για ένα χρόνο είναι η εκπλήρωση μιας αυτονόητης υποχρέωσής μας. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού με τη δέσμευση ότι θα αντιδρούμε με την ίδια ευαισθησία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ