Υπάρχουν κάποια σημάδια που σας «προειδοποιούν» ότι η ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε αρχίζει να γίνεται πρόβλημα

Η κατάχρηση του αλκοόλ δεν σημαίνει ότι είστε χειρότερος άνθρωπος, ούτε να σας κάνει να ντρέπεστε. Ωστόσο, εάν δεν λάβετε τα μέτρα σας δεν αποκλείεται να αρχίζει να επηρεάζει τη ζωή σας.

Ο αλκοολισμός είναι μια σοβαρή εξάρτηση που μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μας με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να οδηγήσει σε μια σειρά από σοβαρότατα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.

Παρόλο που όλοι γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές τις συνέπειές του, παραμελούμε τα σημάδια που δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μας οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.

Τα πρώτα δείγματα της εξάρτησης είναι ενεπαίσθητα, σε βαθμό που οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να τα αναγνωρίσουν για πολύ καιρό.

Υπάρχουν όμως κάποια σημάδια που σας επιτρέπουν να διακρίνετε από νωρίς αν το αλκοόλ έχει αρχίσει να γίνεται πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε με μεγαλύτερη ευκολία.

Συγκεκριμένα όταν:

  • Πριν βγείτε θέτετε κάποια όρια στον εαυτό σας για τις ποσότητες αλκοόλ που θα καταναλώσετε και στο τέλος πάντα τα ξεπερνάτε, ενδέχεται να έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε μια πιο επικίνδυνη σχέση με το ποτό.
  • Ακόμη και αν πιστεύετε ότι πίνετε στα πλαίσια του μέτρου, εάν οι φίλοι σας αρχίζουν να σχολιάζουν συχνά τον αριθμό των ποτών που πίνετε, πιθανότατα έχουν παρατηρήσει κάτι που εσείς δεν μπορείτε να δείτε ακόμη.
  • Κανονίζετε δραστηριότητες ή συναντήσεις με φίλους που να μην συμπεριλαμβάνουν ένα μπουκάλι κρασί ή μερικά κοκτέιλ; Αν όχι, σκεφτείτε αν το αλκοόλ έχει μετατραπεί στον κυριότερο στόχο της εξόδου σας.
  • Το αλκοόλ πολλές φορές μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο ή την αγωνία μας προσωρινά, όμως όταν καταφεύγουμε συχνά σε αυτό για να νιώσετε καλύτερα τότε καταλήγει να γίνεται σοβαρότατο πρόβλημα.
  • Εάν έχετε αρχίσει να σκέφτεστε το ενδεχόμενο να πίνετε περισσότερο από όσο θα έπρεπε ή να αγχώνεστε όταν ξεπερνάτε τον αριθμό των ποτών που πιστεύατε ότι θα καταναλώσετε, είναι μια καλή στιγμή να περιορίσετε το αλκοόλ.
  • Όταν στην επίσκεψή σας σε έναν γιατρό ακούσετε την ερώτηση για το πόσο αλκοόλ πίνετε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, και σας πει ότι η ποσότητα που του αναφέρατε είναι υπερβολική, μην το αγνοήσετε.
  • Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν ένα χανγκόβερ πότε – πότε, αν όμως σας έχει γίνει συνήθεια, είναι η στιγμή που πρέπει να ελαττώσετε την κατανάλωση του ποτού.

Εάν σας συμβαίνουν περισσότερα από ένα από τα παραπάνω, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν ειδικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ