Υπάρχουν κάποιες τροφές που όσο και εάν δεν το πιστεύετε μπορούν να σας προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους

Έρευνες έδειξαν πως ακόμη και κάποιες τροφές μπορεί να σχετίζονται με την πρόκληση έντονων πονοκεφάλων σε κάποια ομάδα ανθρώπων.

Ο λόγος είναι η περιεκτικότητά τους σε τυραμίνη, μια χημική ουσία που ενοχοποιείται για την πρόκληση ενός είδους αλλεργικής αντίδρασης με τη μορφή κεφαλαλγίας όταν εισέλθει στον οργανισμό.

Δείτε ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τους πονοκεφάλους:

Τα αναψυκτικά διαίτης: Η ασπαρτάμη που περιέχουν τα αναψυκτικά διαίτης έχει ενοχοποιηθεί για συμπτώματα όπως η ζάλη, η απώλεια μνήμης και οι έντονοι πονοκέφαλοι.

Το τυρί: Τα τυριά αργής ωρίμανσης, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα κα. περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης, η οποία πυροδοτεί τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Το κόκκινο κρασί: Το κόκκινο κρασί, η μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά είναι επίσης πλούσια σε τυραμίνη.

Το αλάτι: Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι μειώνοντας την κατανάλωση αλατιού από τα 9γρ ημερησίως στα 3γρ, μπορεί κάποιος να μειώσει τους πονοκέφαλους κατά 31%.

Οι ώριμες μπανάνες και το αβοκάντο: Μπορεί να έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά οι ώριμες μπανάνες και τα αβοκάντο περιέχουν υψηλές ποσότητες τυραμίνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες. Η τυραμίνη είναι ένα αμινοξύ που οι περισσότεροι άνθρωποι αφομοιώνουν χωρίς πρόβλημα. Ο οργανισμός κάποιου όμως, που έχει έλλειψη του ενζύμου μονοαμινοξειδάση (ΜΑΟ) ή λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, δεν μπορεί να τη διασπάσει.

Η σοκολάτα: Η σοκολάτα περιέχει μερικές ένοχες ουσίες, όπως η καφεΐνη, η τυραμίνη και η φαινυλαιθυλαμίνη (νευροδιαβιβαστής με διεγερτικά αποτελέσματα). Ο συνδυασμός αυτός σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί πονοκέφαλο.

Το παγωτό: Τα άτομα που εκδηλώνουν συχνά ημικρανίες είναι πιο επιρρεπή στον «πονοκέφαλο του παγωτού», ο οποίος είναι αποτέλεσμα της κατάποσης ή εισπνοής κάποιου παγωμένου ερεθίσματος. Γίνεται αισθητός στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια του κεφαλιού, είναι όμως πιο πιθανό να εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Εκδηλώνεται όταν το ψυχρό ερέθισμα αγγίζει τον ουρανίσκο ή το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και κατ’ επέκταση αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Το κρύο αίμα προκαλεί ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον πόνο.

Η τσίχλα: Η τσίχλα ευθύνεται για συχνούς πονοκεφάλους και ημικρανίες στους εφήβους. Πείραμα σε 30 εφήβους μέσης ηλικίας 16 ετών, οι οποίοι έπασχαν από χρόνιους πονοκεφάλους και ημικρανίες, έδειξε ότι όταν σταμάτησαν να καταναλώνουν τσίχλα παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η τσίχλα σχετίζεται με τον πονοκέφαλο και την ημικρανία, λόγω της πίεσης που ασκείται στις αρθρώσεις του κρανίου.

Τα αλμυρά σνακ: Τα τυριά ωρίμανσης, οι ξηροί καρποί, οι ελιές και τα τουρσιά είναι πλούσια σε τυραμίνη.

Το ψωμί: Η γλουτένη που υπάρχει στα σιτηρά, τα κράκερ και τα ζυμαρικά, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην πέψη και πονοκεφάλους σε όσους έχουν ευαισθησία η δυσανεξία στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Τα αλλαντικά: Είναι πλούσια σε τυραμίνη και πρόσθετα τροφίμων, όπως τα νιτρικά και τα νιτρώδη άλατα που μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Πηγή: Reader’s digest

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ