Γιατί πρέπει να βάλετε σήμερα στην ζωή σας το κρεμμύδι

Μπορεί η μυρωδιά αλλά και η μετά την κατανάλωσή τους δυσάρεστη αναπνοή να ενοχλεί όμως η συμβολή τους είναι μεγάλη στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων.

Μπορεί η μυρωδιά αλλά και η μετά την κατανάλωσή τους δυσάρεστη αναπνοή κάποιους να τους ενοχλεί, όμως τα κρεμμύδια συμβάλουν σύμφωνα με τους επιστήμονες στη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων παθήσεων.

Δείτε τα πέντε βασικά οφέλη από την κατανάλωση κρεμμυδιών:

  • Τα κρεμμύδια προσφέρουν ήπια πικάντικη γεύση, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, θειικών ενώσεων, φλαβονοειδών και φυτοχημικών. Δεν έχουν αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά και δίνουν μόλις 45 θερμίδες ανά μερίδα.
  • Μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου: Μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο Guelph, έδειξε ότι τα κόκκινα κρεμμύδια μπορεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες κουερσετίνης και ανθοκυανινών. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι τα κρεμμύδια σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα. Ειδικότερα, ενεργοποιούν μονοπάτια που ενθαρρύνουν τα καρκινικά κύτταρα να υποβληθούν σε κυτταρικό θάνατο, προωθούν ένα δυσμενές περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό τους και διαταράσσουν την μεταξύ τους επικοινωνία, γεγονός που εμποδίζει την ανάπτυξή τους.

Δείτε ακόμη: Γιατί άτομα που δεν νόσησαν από τον κοροναϊό έχουν αντισώματα έναντι του ιού

  • Ωφελούν την καρδιά: Δεν περιέχουν χοληστερίνη, η οποία βλάπτει τις αρτηρίες και προκαλεί αθηροσκλήρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού. Αντίθετα, τα φυτοχημικά των κρεμμυδιών μπορούν ακόμη και να μειώσουν την ποσότητα της LDL ή κακής χοληστερόλης στο αίμα. Μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα επίπεδα κακής χοληστερόλης μειώθηκαν σχεδόν κατά 20% χωρίς να επηρεαστούν τα επίπεδα της HDL ή «καλής» χοληστερόλης.
  • Αναπτύσσουν τα καλά βακτήρια: Λόγω της πρεβιοτικής ίνας, γνωστής ως ινουλίνη, που περιέχουν, τα κρεμμύδια βοηθούν στη διατήρηση των «καλών βακτηρίων» στο έντερο. Περιέχουν επίσης φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες που διεγείρουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων και καταστέλλουν την ανάπτυξη δυνητικά επιβλαβών βακτηρίων στο παχύ έντερο.
  • Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου: Οι πάσχοντες από διαβήτη πρέπει να καταναλώνουν κρεμμύδια, καθώς μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι μια ουσία στο εκχύλισμα κρεμμυδιού (Allium cepa) μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα. Αν και ο μηχανισμός δεν είναι ακόμη σαφής, εικάζεται ότι η ιδιότητα αυτή οφείλεται στις θειούχες ενώσεις που αυξάνουν την παραγωγή ινσουλίνης.

Πηγή: Medical Daily

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ