Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας, παρουσιάστηκαν χαρακτηριστικά παραδείγματα πλαστών και υπερβολικών συνταγογραφήσεων, που έχουν καταγραφεί μέσω των νέων συστημάτων παρακολούθησης και ανίχνευσης απάτης (anti-fraud) της ΗΔΙΚΑ. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν δύο περιπτώσεις γιατρών που ξεχώρισαν:
- Παθολόγος στη Γλυφάδα συνταγογράφησε σε διάστημα 8 μηνών 221 διαφορετικά σκευάσματα (συνολικά 1.621 τεμάχια) στη μητέρα της, με όλες τις συνταγές να εκτελούνται στο ίδιο φαρμακείο.
- Παθολόγος στη Μυτιλήνη έγραψε 705 διαφορετικά σκευάσματα (συνολικά 1.818 τεμάχια) στον σύζυγο, τις δύο κόρες της και στον εαυτό της. Σε ένα παράδειγμα, η γιατρός συνταγογράφησε τρεις διαφορετικές στατίνες στη μικρή της κόρη, παράτυπη πρακτική.
Οι παραπάνω περιπτώσεις αποτελούν μερικά από τα δεκάδες παραδείγματα που εντοπίστηκαν από τα νέα συστήματα της ΗΔΙΚΑ, τα οποία παρακολουθούν τις συνταγογραφήσεις σε πραγματικό χρόνο και ανιχνεύουν ύποπτες ή ασυνήθιστες συμπεριφορές, όπως υπερβολικές ποσότητες ή συχνές ανανεώσεις συνταγών. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε πως αυτά τα συστήματα λειτουργούν ήδη με επιτυχία και έχουν οδηγήσει στον αποκλεισμό αρκετών γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Κατά την ίδια περίοδο, οι έλεγχοι του ΕΟΠΥΥ έδειξαν ότι 296 γιατροί προκάλεσαν ζημιά ύψους 422.000 ευρώ με υπερσυνταγογραφήσεις, ενώ σε δύο περιπτώσεις καταλογίστηκαν ποινές 800.000 ευρώ σε γιατρούς που συνταγογραφούσαν υπερβολικές ποσότητες αντιψυχωσικών φαρμάκων.
Επιπλέον, ο υπουργός προανήγγειλε νέα μέτρα, όπως την εισαγωγή του Ηλεκτρονικού Ατομικού Φακέλου Υγείας, που θα επιτρέπει στους γιατρούς να βλέπουν πλήρες ιστορικό του ασθενούς και να αποτρέπονται οι συνταγογραφήσεις για παθήσεις που δεν υπάρχουν. Τόνισε επίσης τη σημασία της εισαγωγής φίλτρων και «κόφτες» που θα αποτρέπουν τη συνταγογράφηση φαρμάκων με λανθασμένες δόσεις ή συχνότητα
Μέτρα που έχουν παρθεί για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με στόχο την καταπολέμηση της υπερσυνταγογράφησης και των εικονικών συνταγογραφήσεων
- OTP για έγκριση από τους πολίτες: Για κάθε συνταγή που εκδίδεται, ο πολίτης θα λαμβάνει έναν κωδικό OTP στο κινητό του. Αυτό το μέτρο αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι συνταγογραφήσεις γίνονται με τη συγκατάθεση του πολίτη, αποτρέποντας τη χρήση ΑΜΚΑ χωρίς την έγκριση του δικαιούχου
- Ηλεκτρονική διασύνδεση διαγνωστικών εξετάσεων: Μέχρι το τέλος του έτους, θα είναι απαραίτητο κάθε συνταγή να συνοδεύεται από ηλεκτρονικά αρχειοθετημένες διαγνωστικές εξετάσεις που θα τεκμηριώνουν την ανάγκη για τη χορήγηση συγκεκριμένων φαρμάκων. Αυτό θα συνδεθεί άμεσα με τα διαγνωστικά κέντρα και τον ΕΟΠΥΥ
- Ενίσχυση ελέγχων από τον ΕΟΠΥΥ: Οι γιατροί που υπερβαίνουν τα όρια συνταγογράφησης, ή δεν τηρούν τις νέες διαδικασίες, θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες κυρώσεις, όπως πρόστιμα ή διακοπή της πρόσβασής τους στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης
Υπερσυνταγογραφήσεις
Παραδείγματα υπερσυνταγογράφησης στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί αρκετές φορές, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου γιατροί προέβησαν σε υπερβολικές συνταγές για συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις περιλαμβάνουν φάρμακα για χρόνιες παθήσεις, όπως τα αντιδιαβητικά και τα καρδιαγγειακά φάρμακα.
Μία περίπτωση αφορά την υπερβολική χορήγηση συνταγών για ακριβά φάρμακα που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα, γιατροί έχουν συνταγογραφήσει συχνά πανάκριβα βιολογικά φάρμακα σε ασθενείς που δεν τα χρειάζονται, εκμεταλλευόμενοι την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Έχει αναφερθεί επίσης η συνταγογράφηση σε ασθενείς που είτε δεν υπήρχαν είτε δεν είχαν την ανάγκη αυτών των φαρμάκων, απλώς για να επωφεληθούν οι γιατροί και οι φαρμακευτικές εταιρείες.
Άλλες περιπτώσεις περιλαμβάνουν τη συνταγογράφηση αναβολικών ή ηρεμιστικών, όπου οι γιατροί έγραφαν συνταγές χωρίς να υπάρχουν ιατρικές ενδείξεις. Ένα από τα πιο γνωστά σκάνδαλα αφορούσε εικονικές συνταγογραφήσεις σε συνεργασία με φαρμακεία, τα οποία εισέπρατταν τα χρήματα χωρίς να παρέχουν πραγματικά φάρμακα.
Αυτές οι πρακτικές έχουν οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές ζημίες για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ τα νέα μέτρα στοχεύουν στην πάταξη αυτών των φαινομένων με πιο αυστηρούς ελέγχους και την εισαγωγή ψηφιακών εργαλείων ασφαλείας.
Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις, όπου:
- Παθολόγος στη Γλυφάδα χορήγησε 221 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.621 τεμαχίων στη μητέρα της και όλα εκτελέστηκαν στο ίδιο φαρμακείο.
- Παθολόγος σε Κέντρο Υγείας στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε μόνο βραδινές ώρες 705 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.818 τεμαχίων στον άνδρα της, στις δύο κόρες της και στον εαυτό της.
- Καρδιολόγος στη Νέα Μηχανιώνα συνταγογραφούσε σε 2 αλλοδαπούς 500 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 925 τεμαχίων.
- Γενικός γιατρός στη Μυτιλήνη συνταγογραφούσε σε συγγενή του 258 σκευάσματα σε ποσότητα 704 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
- Παθολόγος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε ασθενή 362 σκευάσματα σε ποσότητα 686 τεμαχίων, τα οποία όλα εκτελέστηκαν σε φαρμακείο συγγενή του ασθενή.
- Παιδίατρος στη Θεσσαλονίκη συνταγογραφούσε 300 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.350 τεμαχίων για 4 παιδιά που είναι όλα συγκεκριμένου αθλητικού συλλόγου, εκτελώντας όλες τις συνταγές σε κεντρικό φαρμακείο της περιοχής.
- Ψυχίατρος στην Αθήνα συνταγογραφούσε σε 10 ασθενείς του 450 διαφορετικά φάρμακα σε συνολική ποσότητα 980 τεμαχίων.
- Ορθοπαιδικός στην Πάτρα συνταγογραφούσε σε 4 ασθενείς του 320 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.760 τεμαχίων, εστιάζοντας σε αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα για τη θεραπεία τραυματισμών.
- Δερματολόγος στο Ηράκλειο που ειδικεύεται στη θεραπεία χρόνιων δερματικών παθήσεων, συνταγογράφησε 275 διαφορετικά φάρμακα σε ποσότητα 1.500 τεμαχίων, στοχεύοντας σε προσαρμοσμένες θεραπείες.
- Γυναικολόγος στη Λάρισα συνταγογραφούσε 200 διαφορετικά σκευάσματα σε ποσότητα 1.100 τεμαχίων εστιάζοντας σε γυναίκες σε εμμηνόπαυση και εγγύους.