Υπουργείο Υγείας και Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, υπέγραψαν μνημόνιο για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους

Σημαντική εξέλιξη, τόσο για τη Δημόσια Υγεία όσο και για τον φαρμακευτικό κλάδο, συνιστά η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) για την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία.

«Οι Έλληνες φαρμακοποιοί με τη συνεργασία αυτή συμμετέχουν αποφασιστικά στην εξάλειψη της ταλαιπωρίας των ασθενών με βαριές παθήσεις, επιπλέον δε εξασφαλίζουν την αναγκαία στήριξη και ενημέρωση για την ορθή λήψη των φαρμάκων και την αποφυγή συμβάντων που εγκυμονεί η απουσία φαρμακοποιού από την αλυσίδα διάθεσης των φαρμάκων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Προσθέτει πως η απόφαση για την επιστροφή των ΦΥΚ στα φαρμακεία «συμβάλλει στην βελτίωση της Δημόσιας Υγείας και την διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ασθενών στο φάρμακο τους με την ασφάλεια που παρέχει το φαρμακείο και η επιστημονική επάρκεια του φαρμακοποιού».

Το μνημόνιο προβλέπει την θεσμοθέτηση επιστημονικής αμοιβής των φαρμακοποιών για το έργο της διάθεσης των συγκεκριμένων ΦΥΚ, μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου (ένας χρόνος).

Όπως αναφέρει ο ΠΦΣ, «με τη ρύθμιση αυτή αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται για πρώτη φορά επιστημονική αμοιβή για τους φαρμακοποιούς και αυτό είναι μια θεσμική κατάκτηση κάτι που είναι θεσμοθετημένο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ