10 χρόνια μετά την ορμονική υποκατάσταση παραμένει ο κίνδυνος καρκίνου μαστού

Ισχυρός παραμένει ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού μετά από ορμονική υποκατάσταση και μάλιστα συνεχίζει να υπάρχει για περισσότερο από 10 χρόνια μετά, ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι ο κίνδυνος υπήρχε κατά τη διάρκεια της λήψης της θεραπείας υποκατάστασης και εξαλειφόταν εντός πενταετίας μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Lancet» και αφορά τα νεότερα στοιχεία για τον γνωστό κίνδυνο καρκίνου του μαστού από την Θεραπεία Ορμονικής Υποκατάστασης (ΘΟΥ) κατά την εμμηνόπαυση. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).

Με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση, η οποία αξιοποίησε επιδημιολογικά στοιχεία, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) υπενθυμίζει ότι:

– Θα πρέπει να χρησιμοποιείται η χαμηλότερη αποτελεσματική δόση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης με τη συντομότερη διάρκεια και η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης θα πρέπει να συνεχίζεται μόνο εφόσον το όφελος στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης υπερτερεί των κινδύνων που σχετίζονται με τη θεραπεία.

– Οι γυναίκες που έχουν λάβει στο παρελθόν ή λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, θα πρέπει να πραγματοποιούν τακτικούς ελέγχους, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού τους.

Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού με τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης είναι γνωστός, ωστόσο πριν τη δημοσίευση του Lancet, και με βάση τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, θεωρείτο ότι αφορούσε κατά κύριο λόγο το χρονικό διάστημα χρήσης της θεραπείας και ότι ο κίνδυνος σχεδόν εξαλειφόταν περίπου 5 χρόνια από τη διακοπή της.

Τα νέα δεδομένα, μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι ο κίνδυνος παραμένει υψηλότερος για περισσότερο από 10 χρόνια μετά τη διακοπή της θεραπείας σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν λάβει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Ο ΕΟΦ συνιστά να ακολουθούνται οι εγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση (Περίληψη των Χαρακτηριστικών του Προϊόντος και Φύλλο Οδηγιών Χρήσης).

Ο ΕΟΦ σε συνεργασία με τις άλλες αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές επεξεργάζεται και αξιολογεί τα στοιχεία της δημοσίευσης και θα συνεχίσει να αξιολογεί το ισοζύγιο οφέλους κινδύνου των φαρμάκων της κατηγορίας αυτής, διαμέσου των σχετικών προβλεπόμενων διαδικασιών.

ΕΟΦορμονική υποκατάσταση