10 μυστικά για ολόλευκα δόντια

Τα δόντια με το πέρασμα του χρόνου χάνουν το λευκό χρώμα τους και αποκτούν λεκέδες, οι οποίοι συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών, στην κατανάλωση ροφημάτων όπως ο καφές και κυρίως το κάπνισμα.

Μπορούμε όμως να επαναφέρουμε την χαμένη λάμψη στο χαμόγελό μας με μερικούς απλούς τρόπους :

Προϊόντα λεύκανσης στο σπίτι

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά συστήματα λεύκανσης, που μπορούν να εφαρμοστούν στο σπίτι με απλό τρόπο. Υπάρχουν ταινίες λεύκανσης, οδοντόκρεμες, διαλύματα και πολλά άλλα προϊόντα, τα οποία όμως πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες και μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη από τον οδοντίατρο.

Φυσικοί τρόποι λεύκανσης

Ορισμένοι προτιμούν να αποφύγουν τα προϊόντα λεύκανσης και να χρησιμοποιήσουν φυσικά υλικά για πιο λευκό χαμόγελο. Ένα υλικό που χρησιμοποιείται ευρέως είναι η μαγειρική σόδα. Θα πρέπει όμως η εφαρμογή της να γίνεται προσεκτικά και όχι πολύ συχνά, για να μην προκληθεί βλάβη στα δόντια. Επίσης, ορισμένες τροφές, όπως το σέλερι, τα μήλα, τα ροδάκινα και τα καρότα πυροδοτούν την έκκριση σάλιου, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση υπολειμμάτων τροφών από τα δόντια. Επίσης τσίχλες χωρίς ζάχαρη, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην έκκριση σάλιου. Το σάλιο αποτρέπει την φθορά των δοντιών, επομένως συμβάλλει σημαντικά σε ένα όμορφο χαμόγελο.

Λεύκανση στον οδοντίατρο

Αν κανένας από τους παραπάνω τρόπους, δεν δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, το επόμενο βήμα είναι μια επίσκεψη στον οδοντρίατρο. Εκείνος μπορεί να αξιολογήσει τη συνολική κατάσταση της οδοντοστοιχίας και να κρίνει ποια είναι η πιο σωστή προσέγγιση για λεύκανση.

Μπορούμε να προλάβουμε τους λεκέδες στα δόντια;

Με τον χρόνο, το εξωτερικό στρώμα των δοντιών φθείρεται, με αποτέλεσμα το αμέσως επόμενο να έρχεται στην επιφάνεια, το οποίο όμως είναι λιγότερο λευκό. Αυτό είναι αναπόφευκτο και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποφύγουμε την πρόκληση περισσότερων λεκέδων. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψιν πως η πολύ συχνή λεύκανση στα δόντια, ενδεχομένως να οδηγήσει σε αφύσικο αποτέλεσμα, επομένως πάντα συμβουλευόμαστε τον οδοντίατρο.

Μερικές τροφές που δημιουργούν λεκέδες στα δόντια:

Ορισμένες τροφές προκαλούν αποχρωματισμό και κιτρίνισμα των δοντιών. Ένας απλός τρόπος να ξεχωρίζουμε αυτές τις τροφές είναι ο εξής: Οτιδήποτε μπορεί να λεκιάσει ένα λευκό ύφασμα, μπορεί να προκαλέσει αντιαισθητικούς λεκέδες και στο χαμόγελο μας, λένε οι ειδικοί.

Τέτοιες τροφές και ροφήματα είναι :

  • Καφές
  • Κόκκινο κρασί
  • Τσάι
  • Ορισμένοι χυμοί φρούτων

Το σημαντικότερο για την επίτευξη και την διατήρηση ενός λαμπερού και υγιούς χαμόγελου, είναι η καθημερινή φροντίδα του, με σωστό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα μετά από γεύμα.

 

δόντιαλαμπερό χαμόγελολεύκανση δοντιών