10 μύθοι για το εγκεφαλικό

Αν και  το εγκεφαλικό είναι πολύ συχνό, υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις γύρω από αυτό. Παρακάτω θα διαλύσουμε κάποιες ανακρίβειες σχετικά με το θέμα, μέσα από σχετικό άρθρο του Δρ. Rafael Alexander Ortiz, επικεφαλής της Νευρο-Ενδαγγειακής Χειρουργικής και Επεμβατικής Νευροακτινολογίας στο Lenox Hill Hospital ο οποίος παραθέτει τους 10 μύθους για το εγκεφαλικό.

  1. Το εγκεφαλικό είναι ένα πρόβλημα της καρδιάς

Αν και ο κίνδυνος εγκεφαλικού συνδέεται με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, τα εγκεφαλικά συμβαίνουν στον εγκέφαλο και όχι στην καρδιά.

«Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το εγκεφαλικό είναι ένα πρόβλημα της καρδιάς», είπε ο Δρ Ortiz στο MNT. «Αυτό είναι λάθος. Το εγκεφαλικό είναι ένα πρόβλημα του εγκεφάλου, που προκαλείται από την απόφραξη ή τη ρήξη αρτηριών ή φλεβών στον εγκέφαλο και όχι της καρδιάς».

Μερικοί άνθρωποι μπερδεύουν το εγκεφαλικό με ένα έμφραγμα, το οποίο προκαλείται από παρεμπόδιση της ροής του αίματος στην καρδιά και όχι στον εγκέφαλο.

  1. Το εγκεφαλικό δεν μπορεί να προληφθεί

«Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου [για εγκεφαλικό] περιλαμβάνουν την υπέρταση, το κάπνισμα, την υψηλή χοληστερόλη, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, το τραύμα στο κεφάλι ή τον αυχένα και τις καρδιακές αρρυθμίες», είπε ο Δρ Ortiz.

Πολλοί από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου μπορούν να τροποποιηθούν από τον τρόπο ζωής. Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει τους παράγοντες κινδύνου όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, η παχυσαρκία και ο διαβήτης.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κατανάλωση αλκοόλ και το άγχος. Η εργασία για τη μείωση ή την εξάλειψη αυτών των παραγόντων του τρόπου ζωής μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ενός ατόμου.

  1. Το εγκεφαλικό δεν είναι κληρονομικό

Οι μονογονιδιακές διαταραχές όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για εγκεφαλικό.

Γενετικοί παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου κινδύνου για υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, μπορεί επίσης να αυξήσουν έμμεσα τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Καθώς οι οικογένειες είναι πιθανό να μοιράζονται περιβάλλοντα και τρόπους ζωής, οι παράγοντες ανθυγιεινού τρόπου ζωής είναι πιθανό να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού στα μέλη της οικογένειας, ειδικά όταν συνδυάζονται με γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

  1. Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι δύσκολο να αναγνωριστούν

Τα πιο κοινά συμπτώματα για εγκεφαλικό αποτελούν το ακρωνύμιο “F.A.S.T. ” στα αγγλικά :

  • F: Face Dropping (πτώση προσώπου) όταν η μία πλευρά του προσώπου μουδιάζει και δημιουργεί ένα ανομοιόμορφο «χαμόγελο»
  • A: Arm Weakness (αδυναμία του χεριού) όταν το ένα χέρι γίνεται αδύναμο ή μουδιασμένο και, όταν σηκώνεται, παρασύρεται αργά προς τα κάτω
  • S: Speech Difficulty ( δυσκολία ομιλίας) Μπερδεμένη ομιλία
  • T: Time to Call for Help ( ώρα να καλέσουμε βοήθεια)

Άλλα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν:

  • μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, το χέρι, το πόδι ή τη μία πλευρά του σώματος
  • σύγχυση και δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση της ομιλίας
  • δυσκολία όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
  • δυσκολία στο περπάτημα, συμπεριλαμβανομένης της ζάλης, της απώλειας ισορροπίας και συντονισμού
  • έντονους πονοκεφάλους χωρίς γνωστή αιτία
  1. Το εγκεφαλικό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί

«Υπάρχει μια εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα εγκεφαλικά είναι μη αναστρέψιμα και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν», εξήγησε ο Δρ Ortiz.

«Η επείγουσα θεραπεία ενός εγκεφαλικού με έγχυση φαρμάκου κατά της θρόμβωσης, ελάχιστα επεμβατική μηχανική θρομβεκτομή για αφαίρεση θρόμβου ή χειρουργική επέμβαση μπορεί να αναστρέψει τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου σε πολλούς ασθενείς, ειδικά εάν φτάσουν στο νοσοκομείο αρκετά νωρίς για τη θεραπεία (μέσα σε λίγα λεπτά ή ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων)», σημείωσε.

«Όσο περισσότερο διαρκούν τα συμπτώματα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα καλής έκβασης. Επομένως, είναι σημαντικό κατά την έναρξη των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού — π.χ. δυσκολία στην ομιλία, διπλή όραση, παράλυση ή μούδιασμα κ.λπ. — θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο  για μεταφορά στο πλησιέστερο νοσοκομείο», συνέχισε.

Η Research δείχνει επίσης ότι όσοι φτάνουν εντός 3 ωρών από την πρώτη εμφάνιση συμπτωμάτων έχουν συνήθως λιγότερη αναπηρία 3 μήνες μετά από εκείνους που έφτασαν αργότερα.

  1. Το εγκεφαλικό εμφανίζεται μόνο σε ηλικιωμένους

Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό. Ο κίνδυνος εγκεφαλικού διπλασιάζεται κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 55 ετών. Ωστόσο, τα εγκεφαλικά μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία.

Μια μελέτη που εξέτασε δεδομένα υγειονομικής περίθαλψης διαπίστωσε ότι το 34% των νοσηλειών με εγκεφαλικό επεισόδιο το 2009 ήταν κάτω των 65 ετών.

Μια κριτική το 2013 επισημαίνει ότι «περίπου το 15% όλων των ισχαιμικών εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε νεαρούς ενήλικες και εφήβους».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, οι διαταραχές των λιπιδίων και η χρήση καπνού ήταν από τις πιο κοινές συνυπάρχουσες καταστάσεις σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα.

  1. Όλα τα εγκεφαλικά έχουν συμπτώματα

Δεν έχουν όλα τα εγκεφαλικά συμπτώματα και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι τα εγκεφαλικά χωρίς συμπτώματα είναι πολύ πιο συνηθισμένα από εκείνα με συμπτώματα.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι από τα πάνω από 11 εκατομμύρια εγκεφαλικά επεισόδια το 1998, τα 770.000 παρουσίασαν συμπτώματα, ενώ σχεδόν τα 11 εκατομμύρια ήταν σιωπηλά.

Αποδείξεις για αυτά τα λεγόμενα σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια εμφανίζονται στις μαγνητικές τομογραφίες ως λευκές κηλίδες από ουλώδη ιστό μετά από απόφραξη ή ρήξη αιμοφόρου αγγείου.

Συχνά, τα σιωπηλά εγκεφαλικά επεισόδια εντοπίζονται όταν οι ασθενείς λαμβάνουν μαγνητική τομογραφία για συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, γνωστικά προβλήματα και ζάλη.

Αν και εμφανίζονται χωρίς συμπτώματα, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται παρόμοια με τα εγκεφαλικά με συμπτώματα. Τα σιωπηλά εγκεφαλικά θέτουν τους ανθρώπους σε κίνδυνο μελλοντικών συμπτωματικών εγκεφαλικών επεισοδίων, γνωστικής έκπτωσης και άνοιας.

  1. Ένα μικρό εγκεφαλικό δεν είναι τόσο ριψοκίνδυνο

«Ο όρος μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο έχει χρησιμοποιηθεί λανθασμένα καθώς ορισμένοι πιστεύουν ότι σχετίζεται με μικρά εγκεφαλικά που ενέχουν χαμηλό κίνδυνο», είπε ο Δρ Ortiz. «Αυτή η δήλωση είναι εσφαλμένη, καθώς ένα μικρό εγκεφαλικό είναι ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο.»

«Δεν είναι ένα μικρό εγκεφαλικό, αλλά ένα προαίσθημα ότι μπορεί να συμβεί ένα μεγάλο εγκεφαλικό. Οποιοδήποτε σύμπτωμα οξέος εγκεφαλικού επεισοδίου, παροδικό ή επίμονο, χρειάζεται επείγουσα επεξεργασία και διαχείριση για την πρόληψη ενός καταστροφικού μεγάλου εγκεφαλικού επεισοδίου», πρόσθεσε.

  1. Το εγκεφαλικό προκαλεί πάντα παράλυση

Το εγκεφαλικό είναι η κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας, αλλά δεν θα εμφανίσουν παράλυση ή αδυναμία όλοι όσοι έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Έρευνα δείχνει ότι το εγκεφαλικό οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα σε περισσότερους από τους μισούς επιζώντες από εγκεφαλικό, ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην αξιόπιστη πηγή εγκεφαλικού επεισοδίου ποικίλλουν από πολλούς παράγοντες, όπως η ποσότητα του εγκεφαλικού ιστού που επηρεάζεται και η περιοχή που επηρεάζεται. Η βλάβη στον αριστερό εγκέφαλο, για παράδειγμα, θα επηρεάσει τη δεξιά πλευρά του σώματος και το αντίστροφο.

Εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβεί στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου, τα αποτελέσματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • παράλυση στη δεξιά πλευρά του σώματος
  • προβλήματα ομιλίας και γλώσσας
  • αργή και προσεκτική συμπεριφορά
  • απώλεια μνήμης.

Εάν επηρεάζει τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, μπορεί επίσης να εμφανιστεί παράλυση, αυτή τη φορά στην αριστερή πλευρά του σώματος. Άλλες επιπτώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • προβλήματα όρασης
  • γρήγορη και διερευνητική συμπεριφορά
  • απώλεια μνήμης
  1. Η ανάρρωση από ένα εγκεφαλικό συμβαίνει γρήγορα

Η ανάρρωση από το εγκεφαλικό μπορεί να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια. Ωστόσο, πολλοί μπορεί να μην αναρρώσουν πλήρως. Η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων αναφέρει ότι μεταξύ των επιζώντων από εγκεφαλικό:

  • Το 10% θα κάνει σχεδόν πλήρη ανάκαμψη
  • άλλο 10% θα απαιτήσει φροντίδα σε οίκο ευγηρίας ή άλλη μακροχρόνια εγκατάσταση
  • Το 25% θα ανακάμψει με μικρές απομειώσεις
  • Το 40% θα παρουσιάσει μέτριες έως σοβαρές βλάβες

Η Έρευνα υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα μεταξύ 2-3 μηνών μετά την έναρξη του εγκεφαλικού, κατά το οποίο η εντατική κινητική αποκατάσταση είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε ανάκαμψη. Μερικοί μπορεί επίσης να είναι σε θέση να αναρρώσουν αυθόρμητα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πέρα από αυτό το παράθυρο, και πέρα από το όριο των 6 μηνών, είναι ακόμα δυνατές βελτιώσεις, αν και είναι πιθανό να είναι σημαντικά πιο αργές.

 

Πηγή

εγκεφαλικό