12 σημάδια κατάθλιψης που ίσως δεν γνωρίζετε

H θλίψη και η δυσκολία στον ύπνο είναι δύο βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα, λιγότερο προφανή σημάδια:

Ψωνίζετε χωρίς έλεγχο: Είναι τα ψώνια σας εκτός ελέγχου;  Για μερικούς ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη, δεν είναι ασυνήθιστο η καταναγκαστική αγορά — σε καταστήματα ή στο Διαδίκτυο — να χρησιμεύει ως απόσπαση της προσοχής ή ως ενίσχυση της αυτοεκτίμησης. Επίσης, τα ψώνια θα μπορούσαν επίσης να είναι σημάδι μανίας, στη διπολική διαταραχή.

Πίνετε πολύ: Σχεδόν το ένα τρίτο των ατόμων με μείζονα κατάθλιψη κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Εάν αισθάνεστε ότι πρέπει να πίνετε για να αντιμετωπίσετε το άγχος και την κατάθλιψη, μπορεί να είστε ένας από αυτούς. Αν και ένα ποτό μπορεί να φαίνεται σαν να σας βοηθάει όταν είστε πεσμένοι, στην πραγματικότητα δεν θα σας βοηθήσει όσο νομίζετε και  η υπερβολική χρήση του μπορεί να κάνει τα επεισόδια κατάθλιψης χειρότερα και πιο συχνά.

Αμνησία:  Μελέτες δείχνουν ότι η παρατεταμένη κατάθλιψη ή το άγχος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης του σώματος. Αυτό μπορεί να συρρικνώσει ή να αποδυναμώσει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση. Η απώλεια μνήμης που σχετίζεται με την κατάθλιψη φαίνεται να είναι χειρότερη για τους ηλικιωμένους. Τα καλά νέα: Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί επίσης να βελτιώσει τα προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Υπερβολική χρήση του Διαδικτύου: Προτιμάτε τις εικονικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις από τις πραγματικές; Ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο στο Διαδίκτυο; Μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης. Μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ των υψηλών επιπέδων κατάθλιψης και της υπερβολικής χρήσης του Διαδικτύου. Τα άτομα που κάνουν υπερβολική χρήση του Διαδικτύου τείνουν να περνούν το χρόνο τους σε πορνογραφία, διαδικτυακή κοινότητα και ιστότοπους παιχνιδιών.

Υπερφαγία και Παχυσαρκία:  Μια μελέτη του 2010 από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι οι νεαροί ενήλικες που αναφέρουν ότι έχουν κατάθλιψη, είχαν την τάση να παίρνουν περισσότερο βάρος γύρω από τη μέση τους – με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με  καρδιακές παθήσεις. Άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την κατάθλιψη με την υπερφαγία, ιδιαίτερα σε άτομα μέσης ηλικίας. Η θεραπεία της κατάθλιψης μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμα:  Τι να κάνετε όταν έχετε κατάθλιψη και δεν μπορείτε να ασκηθείτε.

Κλοπές από καταστήματα: Περίπου το 1/3 όσων κλέβουν από καταστήματα, υποφέρουν από κατάθλιψη. Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς, νιώθουν δυνατοί, άτρωτοι και σημαντικοί όταν κάνουν αυτή την πράξη.  Αισθήματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο να νιώσουν από το προϊόν της κλοπής.

Οσφυαλγία:  Έχετε έναν πόνο στην πλάτη που δεν σταματά;  Μελέτες δείχνουν ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι παράγοντας κινδύνου για χρόνιο πόνο στη μέση. Μια μελέτη έδειξε ότι έως και το 42% των ατόμων με χρόνιο πόνο στη μέση παρουσίασαν κατάθλιψη πριν ξεκινήσει ο πόνος στην πλάτη τους. Ωστόσο, η κατάθλιψη μπορεί συχνά να αγνοηθεί ή να μην διαγνωστεί, επειδή οι άνθρωποι δεν τη συνδέουν με πόνους και πόνους. Με την ίδια λογική, ο χρόνιος πόνος σας θέτει σε κίνδυνο για κατάθλιψη.

Επικίνδυνη Σεξουαλική Συμπεριφορά: Η κατάθλιψη συνδέεται συχνότερα με την απώλεια της λίμπιντο παρά με το αυξημένο ενδιαφέρον για το σεξ. Αλλά μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το σεξ για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη ή το άγχος. Η αυξημένη ασυδοσία, η απιστία, η σεξουαλική εμμονή και η συμπεριφορά υψηλού κινδύνου όπως το μη ασφαλές σεξ μπορεί να είναι όλα σημάδια κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να αντανακλά προβλήματα με τον έλεγχο των παρορμήσεων ή να είναι σημάδι μανίας στη διπολική διαταραχή. Και μπορεί να έχουν σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και στην προσωπική σας ζωή.

Υπερβολικά συναισθήματα: Συχνά οι άνθρωποι που έχουν κατάθλιψη έχουν μειωμένη έκφραση συναισθημάτων, ενώ άλλες φορές, μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη εκδήλωση των συναισθημάτων τους. Μπορεί να είναι ξαφνικά ευερέθιστα ή εκρηκτικά. Μπορεί να εκφράσουν υπερβολικά συναισθήματα λύπης, απελπισίας, ανησυχίας ή φόβου. Μερικοί παγιδεύονται σε μια αίσθηση αναξιότητας ή σε ένα αίσθημα υπερβολικής ή ακατάλληλης ενοχής. Το κλειδί είναι μια ξαφνική αλλαγή στη συμπεριφορά.

Πρόβλημα με τον τζόγο: Ο τζόγος μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ενθουσιασμένοι και ανεβασμένοι. Αλλά ξεκινήσετε να παίζετε συστηματικά και όχι μόνο ως ψυχαγωγία, μπορεί να έχετε κατάθλιψη ή να πάσχετε από μια διαταραχή εθισμού στον τζόγο. Οι τζογαδόροι είναι πολύ πιο πιθανό από άλλους να πάθουν κατάθλιψη και να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ. Πολλοί λένε ότι είχαν άγχος και κατάθλιψη πριν ξεκινήσουν τον τζόγο.

Κάπνισμα: Δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα; Η κατάθλιψη διπλασιάζει τον κίνδυνο να καπνίσετε. Το βαρύ κάπνισμα – περισσότερο από ένα πακέτο την ημέρα – και το τσιγάρο μέσα σε 5 λεπτά από το ξύπνημα, είναι κοινές συνήθειες μεταξύ των καπνιστών που έχουν κατάθλιψη, σύμφωνα με το CDC.

Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας: Τι σχέση έχει το δέσιμο της ζώνης σας με την κατάθλιψη; Η ξαφνική παραμέληση της βασικής αυτοφροντίδας μπορεί να είναι σημάδι κατάθλιψης και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Τα σημάδια μπορεί να είναι τόσο μικρά όσο το να μην  βουρτσίζετε τα δόντια σας ή τόσο μεγάλα, όσο να παραλείπετε ιατρικές εξετάσεις

 

Σας ενδιαφέρει:   

Ξυπνήστε μια ώρα νωρίτερα για να μειώσετε την κατάθλιψη. Τι δείχνει σχετική έρευνα

 

 

 

κατάθλιψηfront-stories