Φέτος την Άνοιξη, προφυλάξτε το δέρμα σας από τον ήλιο

Η Άνοιξη και η καλοκαιρία που βιώνουμε, ευνοούν τις εξωτερικές δραστηριότητες αυτών των ημερών και την έκθεσή μας σε ηλιοφάνεια. Όμως, όσο κι αν οι φωτεινές μέρες μας γεμίζουν αισιοδοξία και καλή διάθεση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η υπέρμετρη έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία του δέρματός μας, ιδίως αυτήν την περίοδο, που προερχόμενοι από το Χειμώνα, έχουμε μειωμένη φυσική προστασία.

Εκτός από τα ηλιακά εγκαύματα, που μπορούμε να υποστούμε, υπάρχει και το πρόβλημα της φωτογήρανσης, που θεωρείται η σημαντικότερη αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος. Όπως είναι φυσικό, εκδηλώνεται συχνότερα στα σημεία που έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι το πρόσωπο, ο λαιμός και τα χέρια, καθώς και το ντεκολτέ στις γυναίκες. Ρυτίδες, χαλάρωση, απώλεια όγκου, αφυδάτωση, μαύρα στίγματα, εμφάνιση πανάδων, δυσχρωμίες και άλλες βλάβες του δέρματος είναι σημάδια φωτογήρανσης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουμε κι εξαιτίας της αύξησης του κινδύνου εμφάνισης διάφορων τύπων καρκίνου του δέρματος λόγω της υπερβολικής έκθεσης στην ακτινοβολία του ήλιου.

Εφαρμόστε σωστά το αντηλιακό σας
Το αντηλιακό δεν είναι μόνο για την παραλία. Ας έχουμε ως moto: «το καλύτερο καλλυντικό είναι το αντηλιακό» κι ας δούμε μερικά tips για τη σωστή εφαρμογή του:
– Η εφαρμογή πρέπει να γίνεται 20 με 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο και έπειτα απαιτείται επανάληψη κάθε 2 ώρες.
– Πρέπει να είστε προσεκτικοί στην επιλογή του κατάλληλου αντηλιακού για τον τύπο του δέρματός σας, σύμφωνα με το χρώμα, την ηλικία και τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.
– Εφαρμόστε σε όλα τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο (συνήθως ξεχνάμε για παράδειγμα τον λαιμό, τα αυτιά, κ.α.) και επαλείψτε ομοιόμορφα.
– Αποφύγετε όσο είναι δυνατό την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 12:00 και 16:00 η ώρα, καθώς οι ακτίνες του ήλιου είναι εντονότερες.
– Προσοχή στην ημερομηνία λήξης του αντηλιακού!

Extra tips για τη φροντίδα του δέρματός σας
– Φορέστε καπέλο για μεγαλύτερη προστασία του δέρματος του προσώπου σας από την ακτινοβολία UV.
– Θυμηθείτε να πίνετε πολύ νερό, ώστε να ενυδατώνεται επαρκώς η επιδερμίδα σας.
– Μην παραλείπετε την καθημερινή skincare ρουτίνα σας τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα.
– Επισκεφθείτε τον πλαστικό χειρουργό, ώστε να σας προτείνει και να σας καθοδηγήσει σε μια σειρά θεραπειών (μεσοθεραπεία ενυδάτωσης με υαλουρονικό, boosters κολλαγόνου κλπ) που θα διατηρήσουν το δέρμα σας ενυδατωμένο και υγιές.

Προσοχή: ο πλαστικός χειρουργός μπορεί να σας συστήσει διαδικασίες για τη βελτίωση της υφής του δέρματός σας, που όμως δεν μπορούν να αντιστρέψουν εντελώς τα σημάδια της φωτογήρανσης. Για αυτό, μην παραμελείτε να φροντίζετε το δέρμα σας πριν να είναι αργά!

Δέρμαήλιοςαντηλιακό