13 Τροφές που καταπολεμούν το λίπος

1/ Ελληνικό γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι έχει σχεδόν διπλάσια πρωτεΐνη από άλλα γιαούρτια. Σας αφήνει “γεμάτους” και επιπλέον, καίτε περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας πρωτεΐνες από υδατάνθρακες. Επιλέξτε τύπους χωρίς λιπαρά, χαμηλά λιπαρά και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.

2/ Κινόα

Η κινόα ( είναι ένα διατροφικό all-star που ανήκει στο πρόγραμμα απώλειας βάρους σας. Αυτό το δημητριακό ολικής αλέσεως έχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης που διώχνει την πείνα και 5 γραμμάρια φυτικών ινών σε ένα φλιτζάνι, και θα λάβετε επίσης σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο και βιταμίνη Ε. Η κινόα μαγειρεύεται τόσο εύκολα όσο το ρύζι. Για ένα γρήγορο δείπνο, ανακατέψτε μερικά λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή άπαχη πρωτεΐνη.

3/ Κανέλα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κανέλα μπορεί να έχει σταθεροποιητική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει την όρεξή σας, ιδιαίτερα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Σχεδόν όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την κανέλα στον παραδοσιακό της ρόλο. Ανακατέψτε λίγο στον καφέ, το τσάι ή το γιαούρτι σας για να προσθέσετε γλυκύτητα χωρίς να προσθέσετε θερμίδες.

4/ Καυτερές πιπεριές

Οι καυτερές πιπεριές έχουν μια άοσμη χημική ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη. Είναι πιο άφθονο στις πιπεριές  habaneros, αλλά το έχουν και οι jalapeños. Η καψαϊκίνη φαίνεται να περιορίζει την όρεξη και να επιταχύνει ελαφρώς τον μεταβολισμό, αλλά μόνο για μικρό χρονικό διάστημα. Μάλλον δεν έχει μεγάλη επίδραση στο βάρος, εκτός αν τρώτε λιγότερο φαγητό επειδή είναι πικάντικο.

5/Πράσινο τσάι

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να προάγει την απώλεια βάρους διεγείροντας το σώμα να κάψει λίπος. Το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, ένα είδος φυτοχημικής ουσίας που μπορεί να επηρεάσει για λίγο το μεταβολισμό. Για να έχετε το μέγιστο όφελος, μπορεί να χρειαστεί να πίνετε πράσινο τσάι αρκετές φορές την ημέρα. Δοκιμάστε να πάρετε το τσάι σας ζεστό, γιατί χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να το πιείτε, παρέχοντας μια καταπραϋντική, συνειδητή εμπειρία.

6/ Φράπα

Το γκρέιπφρουτ δεν έχει μαγικές ιδιότητες καύσης λίπους, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε χορτάτοι με λιγότερες θερμίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι διαλυτές ίνες του χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. Το να πίνετε μισό γκρέιπφρουτ ή ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ πριν από το γεύμα σας χορταίνει, ώστε να τρώτε λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια του γεύματος.

7/ Καρπούζι

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο έντερο σας. Αυτό σηματοδοτεί στο σώμα ότι έχετε φάει αρκετά και αφήνει λιγότερο χώρο για άλλα τρόφιμα. Πολλά ωμά φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα νερό και θρεπτικά συστατικά και χαμηλά σε θερμίδες. Το καρπούζι είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Είναι μια καλή πηγή του αντιοξειδωτικού λυκοπενίου και σας δίνει επίσης λίγη βιταμίνη Α και C.

8/ Αχλάδια και Μήλα

Τα αχλάδια και τα μήλα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Καταναλώστε τα με τις φλούδες για επιπλέον φυτικές ίνες, που θα σας κρατήσουν χορτάτους περισσότερο. Επιλέξτε ολόκληρα φρούτα αντί για χυμούς φρούτων. Θα πάρετε περισσότερες φυτικές ίνες και θα πρέπει να μασάτε τα φρούτα. Αυτό διαρκεί περισσότερο και θα κάψετε μερικές θερμίδες μασώντας, σε αντίθεση με το να πιείτε ένα smoothie.

9/ Σταφύλια εναντίον Σταφίδων

Συγκρίνετε 2 φλιτζάνια σταφύλι με 1/4 φλιτζάνι σταφίδες. Οποιαδήποτε επιλογή έχει λίγο περισσότερες από 100 θερμίδες, αλλά πιθανότατα θα είστε πιο ικανοποιημένοι με τα σταφύλια. Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν τη θέση τους. Όταν χρησιμοποιούνται με φειδώ, λίγες σταφίδες ή αποξηραμένα cranberries μπορούν να ζωντανέψουν μια σαλάτα.

10/Μούρα

Όπως και άλλα φρούτα, τα μούρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και φυτικές ίνες, που μπορούν να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης γλυκά, ικανοποιώντας το γλυκό σας για ένα κλάσμα των θερμίδων που θα λαμβάνατε από μπισκότα ή μπράουνις. Τα βατόμουρα είναι ένα καλό παράδειγμα επειδή τα περισσότερα καταστήματα τα έχουν  και είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά.

11/ Ωμά λαχανικά

Τα ωμά λαχανικά αποτελούν ένα εξαιρετικό σνακ. Ικανοποιούν την επιθυμία για τσούξιμο, είναι γεμάτα νερό για να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι και έχουν λίγες θερμίδες. Μισό φλιτζάνι σέλινο κομμένο σε κύβους έχει μόλις 8 θερμίδες. Αλείψτε το σέλινο με λίγο φυστικοβούτυρο ή καρότα με σάλτσα. Όταν έχετε διάθεση για πατατάκια και ντιπ, αντικαταστήστε τα πατατάκια με ωμά λαχανικά.

12/ Γλυκοπατάτες

 Οι γλυκοπατάτες φούρνου είναι τόσο γεμάτες γεύση, που δεν χρειάζονται πολλά, εκτός κι αν θέλετε να δοκιμάσετε λίγο κανέλα. Αυτό μπορεί να σας εξοικονομήσει πολλές θερμίδες. Ως μπόνους, οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με κάλιο, βήτα-καροτίνη, βιταμίνη C και φυτικές ίνες.

13/ Αυγά

Ένα αυγό έχει μόνο 75 θερμίδες, συν 7 γραμμάρια πρωτεΐνης μαζί με άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Θυμηθείτε, το σώμα σας θα καίει περισσότερες θερμίδες χωνεύοντας τα αυγά από ένα πρωινό πλούσιο σε υδατάνθρακες. Και τα καλά νέα είναι ότι τα αυγά δεν είναι πλέον στη «μη λίστα» για άτομα που ανησυχούν για την υψηλή χοληστερόλη. Είναι κορεσμένα λιπαρά και όχι διατροφική χοληστερόλη που πρέπει να προσέχουμε.

 

λίποςτροφές που καταπολεμούν το λίπος