Μειώνεται ο χρόνος για τις ακτινοθεραπείες

Περιορισμός του χρόνου αναμονής ασθενών με καρκίνο που θα πρέπει να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία, επιδιώκεται να τεθεί στο πλαίσιο νομοθέτησης της ολοήμερης λειτουργίας νοσοκομείων, που θεσμοθετείται με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφουν οι Υφυπουργοί Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης και Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης με την οποία δημιουργείται ένα κοινό πλαίσιο αμοιβών επαγγελματιών υγείας που σχετίζονται κυρίως με απεικονιστικές εξετάσεις και ακτινοθεραπείες.

H KYA, η οποία αποτελεί τροποποίηση της απόφασης του 2010 για την «Ολοήμερη λειτουργία Νοσοκομείων», εκτιμάται ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα, για τη διεύρυνση της λειτουργίας πολλών νοσοκομείων του ΕΣΥ, πέραν της μίας βάρδιας στα συγκεκριμένα πεδία. Υπολογίζεται ότι η αναμονή στα δημόσια νοσοκομεία για ριζικές ακτινοθεραπείες σε ασθενείς με καρκίνο ξεπερνάει τους τρεις μήνες!

Στην πράξη, λοιπόν, ξεκαθαρίζεται το τοπίο των αμοιβών Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων, που αποτελούσε μια γκρίζα περιοχή, στην οποία κάθε νοσοκομείο προσέφερε ό,τι ήθελε συχνά ιδιαιτέρως χαμηλού ύψους, αποτελώντας ένα αντικίνητρο για τους επιστήμονες να δεχθούν να αυξήσουν τα ωράρια λειτουργία τους.

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα η ΚΥΑ για την ολοήμερη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτωνείναι το δεύτερο σοβαρό βήμα για τον μεγάλο όραμα της Ακτινοθεραπείας στην Ελλάδα. Στόχος είναι να μπορεί κάθε ασθενής να κάνει την ακτινοθεραπεία του σε μηχανήματα εξαιρετικής τεχνολογίας και στον σωστό χρόνο χωρίς καθυστερήσεις

Τι αλλάζει η ΚΥΑ

Η αλλαγές που θεσμοθετεί η απόφαση, αφορούν στις αμοιβές, τα έσοδα καθώς και τις αντίστοιχες κατανομές τους κατά την Ολοήμερη Λειτουργία των Νοσοκομείων. Μάλιστα, σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Υγείας, θεσμοθετείται μια αύξηση των εσόδων της ολοήμερης λειτουργίας που θα οδηγήσει και σε αύξηση τους. Επιπλέον, θεσμοθετείται η αμοιβή όσων, Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων ειδικότερα, συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίηση εξετάσεων και ακτινοθεραπειών.

Στην πράξη εκτιμάται ότι με την ΚΥΑ λύνεται ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο λειτουργούσε ως εμπόδιο για την πραγματοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας. Όπως σημειώνουν και στελέχη του Υπουργείου Υγείας, οι αμοιβές των Ιατρών ήταν σημαντικά υψηλότερες από εκείνες των Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων, που οδηγούσε τους τελευταίους να αποφεύγουν να συμμετάσχουν στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τη ένταξη και δεύτερης βάρδιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική δεν αξιοποιούν την απογευματινή βάρδια.

Συγκεκριμένα, λοιπόν, με την τροποποποίηση της ΚΥΑ:

1. Αυξάνεται το ποσοστό από τα έσοδα της ολοήμερης λειτουργίας που αποδίδεται στο Νοσοκομείο, οδηγώντας στην πράξη σε αύξηση τους.
2. Καθορίζονται με ενιαίο τρόπο για όλα τα Νοσοκομεία τα ποσοστά των αμοιβών όσων συμμετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση των ιατρικών πράξεων στα Εργαστήρια:
a. Απεικόνισης
b. Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
c. Πυρηνικής Ιατρικής
3. Η συμμετοχή Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων καθορίζεται ευδιάκριτα με συγκεκριμένα ποσοστά και με κριτήριο την καθοριστική τους συμμετοχή και συμβολή στην πραγματοποίηση της ιατρικής εξέτασης.
4. Η αμοιβή τόσο των Ακτινοφυσικών όσο και των Τεχνολόγων που συμμετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση ιατρικής εξέτασης αυξάνεται σημαντικά.
5. Με τη νέα ΚΥΑ αμείβονται όσοι συμμετέχουν ενεργά και έχουν ρόλο στην πραγματοποίηση των ιατρικών εξετάσεων.
6. Εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί εξορθολογισμός των αμοιβών των ιατρών που μετέχουν ενεργά στην πραγματοποίηση των ιατρικών πράξεων, όπως και των συνεργαζόμενων με αυτούς ιατρών άλλων ειδικοτήτων.
7. Αυξάνεται από τα 8 στα 10 ευρώ, η ωριαία αμοιβή του νοσηλευτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού που μετέχει υποστηρικτικά στην ολοήμερη λειτουργία.
8. Ρυθμίζεται το θέμα των διαφορών στις αμοιβές μεταξύ Ιατρών, Ακτινοφυσικών και Τεχνολόγων.

Η ΚΥΑ στην πράξη επιτρέπει την παράταση της λειτουργίας των μηχανημάτων στον δημόσιο τομέα.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ολοήμερη λειτουργία σημαίνει μηδενική συμμετοχή του ασθενούς. Είναι ακριβώς οι ίδιες συνθήκες με την πρωινή λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών απλώς το νοσοκομείο αποζημιώνει την υπερωριακή εργασία του προσωπικού

Να αναφέρουμε ακόμη ότι για την πλήρη αξιοποίηση της ολοήμερης λειτουργίας θα χρειαστούν και προσλήψεις, ενώ στην πλήρη εφαρμογή της η ολοήμερη λειτουργία όλων των ακτινοθεραπευτικών δομών θα μειώσει τις αναμονές στην Αθήνα κατά ένα τουλάχιστον μήνα.

Υπουργείο ΥγείαςΒασίλης Κοντοζαμάνηςακτινοθεραπεία