5 αλήθειες για την περίοδο σας

Νομίζετε ότι γνωρίζετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την περίοδο σας; Οι γυναίκες έχουν περίπου 450 περιόδους κατά τη διάρκεια της ζωής τους, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε πολλές πιθανότητες να μάθετε τα πάντα για αυτό.

Ακόμα κι έτσι, η περίοδός σας μπορεί να καταφέρει να σας εκπλήξει — και όχι απλώς να εμφανιστεί εκεί που δεν το περιμένετε.

Γνωρίζατε αυτά τα πέντε γεγονότα για τον μηνιαίο επισκέπτη σας;

1. Μπορείτε να μείνετε έγκυος ενώ έχετε περίοδο .

Ήρθε η ώρα να καταργηθεί αυτός ο πανάρχαιος μύθος: η περίοδός σας δεν σας προστατεύει από την εγκυμοσύνη. Υπάρχουν μερικοί λόγοι. Πρώτον, ορισμένες γυναίκες μπορεί να αιμορραγούν όταν οι ωοθήκες τους απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε μήνα, που ονομάζεται ωορρηξία, και να το μπερδεύουν με την περίοδό τους. Είστε στο μέγιστο της γονιμότητάς σας όταν έχετε ωορρηξία. Επομένως, εάν κάνετε σεξ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα μπορούσε να σας κάνει πιο πιθανό να μείνετε έγκυος.

Δεύτερον, μπορεί να έχετε ωορρηξία πριν τελειώσει η περίοδός σας ή μέσα σε λίγες μέρες μετά τη διακοπή της αιμορραγίας. Δεδομένου ότι το σπέρμα μπορεί να κρέμεται στο σώμα σας για έως και 3 ημέρες, το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου σας μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη. Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό ή άλλη μορφή αντισύλληψης για να αποτρέψετε μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα από την ώρα του μήνα.

2. Η περίοδος που έχετε ενώ παίρνετε το χάπι δεν είναι «αληθινή» περίοδος.

Σίγουρα, αιμορραγείτε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που παίρνετε τα χάπια ζάχαρης. Αλλά τεχνικά αυτό είναι «μηνιαία αιμορραγία απόσυρσης». Είναι ελαφρώς διαφορετικό από μια κανονική περίοδο. Κανονικά, έχετε ωορρηξία στη μέση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου. Εάν το ωάριο που απελευθερώνουν οι ωοθήκες σας δεν γονιμοποιηθεί, τα επίπεδα των ορμονών σας πέφτουν, με αποτέλεσμα να αποβάλλετε το βλεννογόνο μέσα στη μήτρα σας και να έχετε περίοδο.

Τα αντισυλληπτικά χάπια, όμως, εμποδίζουν την ωορρηξία. Με τους περισσότερους τύπους, παίρνετε ορμόνες για 3 εβδομάδες ακολουθούμενες από 1 εβδομάδα χάπια χωρίς αυτές. Αν και εμποδίζουν το σώμα σας να απελευθερώσει ένα ωάριο, συνήθως δεν το εμποδίζουν να δημιουργήσει την επένδυση της μήτρας σας όλο το μήνα. Η αιμορραγία που μοιάζει με περίοδο κατά τη διάρκεια αυτής της τέταρτης εβδομάδας είναι η αντίδραση του σώματός σας στην έλλειψη ορμονών από την τελευταία εβδομάδα του χαπιού.

3. Η περίοδός σας αλλάζει σε όλη τη διάρκεια της ζωής σας.

Μόλις αρχίσετε να νιώθετε ότι μπορείτε να προβλέψετε ακριβώς πότε θα εμφανιστεί η περίοδός σας, όλα μπορούν να αλλάξουν. Για αυτό, μπορείτε να ευχαριστήσετε τις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής σας.

Μόλις λάβετε την πρώτη σας περίοδο, οι κύκλοι σας μπορεί να είναι μεγαλύτεροι, που σημαίνει ότι μπορεί να περάσει περισσότερος χρόνος από την έναρξη της μιας περιόδου έως την επόμενη. Ένας τυπικός κύκλος για ένα έφηβο κορίτσι μπορεί να είναι 21 έως 45 ημέρες. Με την πάροδο του χρόνου, γίνονται πιο σύντομα και πιο προβλέψιμα, κατά μέσο όρο περίπου 21 έως 35 ημέρες.

Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης — τα χρόνια πριν από την εμμηνόπαυση, όταν το σώμα σας αρχίζει να παράγει λιγότερα οιστρογόνα — μπορεί να σας ρίξουν σε σύγχυση. Ο χρόνος από τη μια περίοδο στην άλλη μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος και μπορεί να έχετε βαρύτερη ή ελαφρύτερη αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει έως και 10 χρόνια πριν ξεκινήσετε την εμμηνόπαυση και να σταματήσετε οριστικά να έχετε περίοδο.

Οι σταδιακές αλλαγές στη ζωή είναι φυσιολογικές, αλλά τα ξαφνικά, ασυνήθιστα ζητήματα όπως η πολύ έντονη αιμορραγία ή η απώλεια περιόδου δεν είναι. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε ότι κάτι φαίνεται να μην πάει καλά.

4. Τα ταμπόν και τα επιθέματα δεν είναι οι μόνες σας επιλογές.

Έχετε περισσότερες επιλογές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αυτήν την περίοδο του μήνα.

Το κύπελλο εμμήνου ρύσεως είναι ένα εύκαμπτο κύπελλο που χωράει μέσα στον κόλπο σας και συλλέγει αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Τα εσώρουχα εποχής είναι εξαιρετικά απορροφητικά και μπορείτε να τα φοράτε μόνα τους τις πιο ανάλαφρες μέρες σας ή με ταμπόν στις πιο βαριές στιγμές. Τα επαναχρησιμοποιούμενα υφασμάτινα μαξιλάρια μπορούν να πλυθούν και να φορεθούν ξανά.

Αυτά τα προϊόντα μπορούν να εξοικονομήσουν κόστος, καθώς μπορείτε να τα επαναχρησιμοποιήσετε και επίσης δημιουργούν λιγότερα απόβλητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, σας δίνουν περισσότερο χρόνο μεταξύ των αλλαγών. Για παράδειγμα, πρέπει να αλλάζετε ένα ταμπόν κάθε 4 έως 8 ώρες, αλλά μπορεί να μπορείτε να πάτε έως και 12 ώρες με ένα κύπελλο περιόδου πριν το αδειάσετε.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε όλες αυτές τις επιλογές, όπως και με τα ταμπόν και τα σερβιέτα. Αλλά μπορείτε να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα για εσάς με κάποιες δοκιμές και σφάλματα.

5. Τα συμπτώματα της περιόδου είναι ακόμα… ένα μυστήριο.

Είναι 1 ή 2 εβδομάδες πριν ξεκινήσετε να έχετε περίοδο  και έρχονται τα ξεσπάσματα, η νωθρότητα, οι λιγούρες, το φούσκωμα και οι εναλλαγές της διάθεσης. Ακούγεται οικείο? Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, αλλά για πολλές, τα συμπτώματα πριν την περίοδο είναι γεγονός της ζωής.

Αλλά οι γιατροί δεν ξέρουν ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό. Φαίνεται ότι είναι ένας συνδυασμός ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου, χημικών αλλαγών στον εγκέφαλο και άλλων συναισθηματικών προβλημάτων που μπορεί να έχετε, όπως η κατάθλιψη, που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Επιπλέον, μόλις έρθει η περίοδος, το τρενάκι μπορεί να συνεχιστεί. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι πόνοι που σχετίζονται με την περίοδο, όπως οι κράμπες, το φούσκωμα, οι πόνοι στην πλάτη και οι πονοκέφαλοι μπορούν να θολώσουν τη σκέψη σας, επειδή ο πόνος μπορεί να σας δυσκολέψει να εστιάσετε στις εργασίες που έχετε. Όχι ότι δεν μπορείτε ακόμα να τα κάνετε — μπορείτε. Μπορεί απλώς να νιώθεις ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά.

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι συνήθως ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τα συμπτώματα. Επιδιώξτε να κάνετε περίπου 30 λεπτά άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, να κάνετε 8 ώρες κλειστά μάτια τη νύχτα και να μην καπνίζετε. Η διατροφή σας κάνει επίσης τη διαφορά, γι’ αυτό χορτάστε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, ενώ περιορίζετε το αλάτι (φούσκωμα) καθώς και τη ζάχαρη, την καφεΐνη και το αλκοόλ.

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο σας εμποδίζει να κάνετε αυτό που κάνετε συνήθως ή εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους. Μπορεί να έχετε μια πιο σοβαρή πάθηση που ονομάζεται προεμμηνορροϊκή δυσφορική διαταραχή (PMDD) που χρειάζεται ιατρική φροντίδα.

 

Πηγή

ΥγείαΓυναίκαπερίοδοςfront-stories