5 αλλεργιογόνα μέσα στο σπίτι και πως θα προφυλαχθείτε

Ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από τις αλλεργίες και να αποτρέψουμε τις δυνητικά επικίνδυνες αλλεργικές αντιδράσεις, είναι να κρατήσουμε έξω από τον χώρο μας τα αλλεργιογόνα. Πώς όμως γίνεται αυτό όταν μερικά από αυτά, βρίσκονται ήδη μέσα;

1. Ακάρεα σκόνης

Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες πρόκλησης ή επιδείνωσης αλλεργίας, είναι τα ακάρεα της σκόνης. Τα ακάρεα είναι μικροσκοπικοί οργανισμοί (αόρατοι στο γυμνό μάτι), που ζουν σε όλα τα σπίτια, και η συγκέντρωσή τους εξαρτάται από την θερμοκρασία και την υγρασία. Τα ακάρεα σε γενικές γραμμές δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα για την υγεία μας, αποτελούν όμως μείζον πρόβλημα για εκείνους που είναι αλλεργικοί σε αυτά.

Μπορούμε να περιορίσουμε την παρουσία τους με τους εξής τρόπους:

  • Προτιμούμε δερμάτινα, πλαστικά ή βινύλ υφάσματα στα έπιπλά μας
  • Καθαρίζουμε τακτικά τα μαξιλάρια, τις κουρτίνες, τα καλύμματα επίπλων και τα χνουδωτά παιχνίδια σε υψηλή θερμοκρασία ή με την ηλεκτρική σκούπα
  • Ανά τακτά διαστήματα, καθαρίζουμε το στρώμα μας και κάθε έξι μήνες το βγάζουμε στον ήλιο
  • Χρησιμοποιούμε κυρίως υποαλλεργικά μαξιλάρια, σεντόνια και παπλώματα
  • Τακτικά καθαρίζουμε τις επιφάνειες του σπιτιού μας με ένα νωπό, καθαρό πανί. Αποφεύγουμε τα στεγνά πανιά, καθώς μπορεί να διασπείρουν την σκόνη και σε άλλες επιφάνειες

Εάν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος και δεν είναι δυνατά όλα τα παραπάνω, τότε εστιάζουμε στους χώρους που χρησιμοποιούμε περισσότερο, με ιδιαίτερη προσοχή στην κρεβατοκάμαρα.

2. Κατοικίδια

Τα κατοικίδια ζώα είναι η δεύτερη πιο σημαντική αιτία αλλεργίας μέσα στο σπίτι. Δεν είναι όμως οι ίδιοι οι φίλοι μας, που προκαλούν την αλλεργία, αλλά το τρίχωμα, τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας τους και τα αποξηραμένα ούρα τους, εφόσον αυτά βρίσκονται στον χώρο μας.

Μερικοί τρόποι αντιμετώπισης, είναι :

  • Κάνουμε μπάνιο το κατοικίδιο μας, ακολουθώντας τις οδηγίες του κτηνιάτρου και δεν το αμελούμε
  • Εφόσον είναι απαραίτητο, περιποιούμαστε το τρίχωμα του ζώου μας, στο μπαλκόνι ή στον κήπο
  • Καθαρίζουμε τακτικά τον χώρο στον οποίο παίζει και κοιμάται το κατοικίδιο μας
  • Χρησιμοποιούμε καθαριστές αέρα στον χώρο που περνάμε τον περισσότερο χρόνο της ημέρα μας
  • Αερίζουμε τακτικά το σπίτι μας

Τι κάνουμε αν επισκεφθούμε κάποιον με κατοικίδιο και εμείς είμαστε αλλεργικοί;  Ζητάμε από τον οικοδεσπότη μας, να μην ξεσκονίσει την ημέρα που θα τον επισκεφθούμε, ώστε να μην διασπαρούν τα αλλεργιογόνα στον αέρα. Αν και μόνο ο γιατρός μας το θεωρήσει απαραίτητο, λαμβάνουμε κάποιο αντισταμινικό ή αντιαλλεργικό, πριν πάμε σε χώρο με κατοικίδιο, προκειμένου να μειώσουμε την ένταση των συμπτωμάτων μας.

3. Μούχλα 

Η μούχλα είναι ένα είδος μύκητα, που αναπαράγεται με σπόρια και τρέφεται με οργανική ύλη. Οι περισσότερες μορφές μούχλας αναπτύσσονται κυρίως σε εσωτερικούς χώρους, με υγρασία και σκόνη, όπως το μπάνιο, το ψυγείο και τα πλυντήρια πιάτων και ρούχων. Η παρατεταμένη έκθεση σε αυτή, επηρεάζει σοβαρά την υγεία, με έξαρση των συμπτωμάτων των ατόμων που είναι αλλεργικά σε αυτή.

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την παρουσία της μούχλας με τους εξής τρόπους:

  • Εξασφαλίζουμε επαρκή αερισμό και χαμηλά επίπεδα υγρασίας στο σπίτι
  • Πάντοτε μετά το μπάνιο μας, φροντίζουμε να ανοίγουμε το παράθυρο ώστε να μην εγκλωβιστούν οι υδρατμοί στον χώρο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, χρησιμοποιούμε κάποιον αφυγραντήρα στον χώρο
  • Απομακρύνουμε φυτά εσωτερικού χώρου, που βρίσκονται σε υγρό χώμα
  • Ποτέ δεν αφήνουμε ρούχα, πετσέτες, κτλ, να στεγνώσουν μέσα στο σπίτι. Πάντοτε τα απλώνουμε σε εξωτερικό χώρο
  • Αντιμετωπίζουμε δραστικά την υγρασία στους χώρους μας, με ειδικά μονωτικά υλικά. Καλό είναι σε περίπτωση που παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση υγρασίας και μούχλας, να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.

4. Προϊόντα καθαρισμού

Ακόμα και η καθαριότητα μερικές φορές κρύβει παγίδες. Γνωρίζατε πως τα απορρυπαντικά  και τα προϊόντα καθαρισμού που χρησιμοποιείτε μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις; Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα, περιέχουν ουσίες, που δεν είναι φιλικές με το ανθρώπινο σώμα με αποτέλεσμα την εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων, όπως φαγούρα, καταρροή, φτέρνισμα, ακόμα και ενοχλήσεις στα μάτια.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε; Ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουμε τις αλλεργικές ενοχλήσεις που οφείλονται σε απορρυπαντικά, είναι η χρήση υποαλλεργικών προϊόντων, προϊόντων με όσο το δυνατόν πιο φυσική σύσταση ή ακόμα και προϊόντα που ενδείκνυνται για βρέφη, τα οποία είναι αρκετά πιο φιλικά με το σώμα.

5. Λατεξ

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργία στο λάτεξ μετά από επανειλημμένη επαφή. Τα λαστιχένια γάντια, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται  στον καθαρισμό του σπιτιού, αποτελούν σημαντική πηγή για την πρόκληση αυτού του τύπου αντίδρασης. Δερματικό εξάνθημα, κνίδωση, δακρύρροια και ερεθισμός των ματιών, συριγμός και κνησμός του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν εάν έχετε αλλεργία στο λάτεξ.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο λάτεξ μπορεί να είναι ήπιες, όπως ερυθρότητα του δέρματος και κνησμός. Δεν υπάρχει θεραπεία για την αλλεργία στο λάτεξ, επομένως η καλύτερη θεραπεία για αυτήν την πάθηση είναι η πρόληψη και η αποφυγή.

 

αλλεργίεςανοιξιάτικες αλλεργίεςfront-storiesαλλεργιογόνα στο σπίτι