5 κύρια συμπτώματα έλλειψης σιδήρου που δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθούν

Είναι σημαντικό να ενσωματώνετε στην καθημερινή σας διατροφή γεύματα πλούσια σε σίδηρο. Όπως η αιμοσφαιρίνη, ο σίδηρος είναι επίσης ένα ουσιαστικό συστατικό της μυοσφαιρίνης, μιας αδελφής πρωτεΐνης της πρώτης που κάνει την ίδια δουλειά να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Τα αίτια της έλλειψης σιδήρου μπορεί να κυμαίνονται από κακή διατροφή έως σοβαρή ασθένεια.  Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό σας.  Η συνιστώμενη δόση ημερήσιας απορρόφησης σιδήρου είναι επτά έως 18 χιλιοστόγραμμα την ημέρα για γενικούς ενήλικες, ενώ πρόσθετα 27 mg συνιστάται για τις έγκυες γυναίκες.

Τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο:

  • Βοδινό κρέας
  • Κοτόπουλο
  • Αποξηραμένα βερίκοκα
  • Φακές
  • Φασόλια
  • Κάσιους
  • Καρδιές κάνναβης
  • Σπανάκι

Τι συμβαίνει όμως όταν ο οργανισμός στερείται σιδήρου;

Υπάρχει αρκετός σίδηρος που αποθηκεύεται στο ανθρώπινο σύστημα, αλλά όταν εξαντληθούν όλοι, το σώμα εκδηλώνει ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα. Πέρα από αυτό, η παρατεταμένη ανεπαρκής απορρόφηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως η αναιμία, η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα έχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό.

Σημάδια που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου

  1. Κόπωση: Είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα σιδηροπενικής αναιμίας, η οποία εμφανίζεται λόγω έλλειψης διατροφικής πρόσληψης.
  2. Ρίγη: Ένα άτομο μπορεί συχνά να ξυπνά κουρασμένο και να νιώθει οτι κρυώνει όλη την ώρα λόγω αναιμικής κατάστασης.
  3. Δύσπνοια: Αυτό συμβαίνει καθώς τα επίπεδα οξυγόνου του σώματος πέφτουν δραματικά λόγω της έλλειψης αιμοσφαιρίνης στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Ένα άτομο μπορεί να φουσκώνει και να φουσκώνει συχνά κατά την έναρξη της σοβαρής αναιμίας.
  4. Πονοκέφαλοι: Οι πονοκέφαλοι  που εμφανίζονται συχνά θα μπορούσαν επίσης να είναι σαφής ένδειξη αναιμίας. Η κατάσταση εμφανίζεται καθώς ο εγκέφαλος λαμβάνει λιγότερο οξυγόνο από ό,τι χρειάζεται για να λειτουργήσει βέλτιστα.
  5. Αϋπνία: Είναι μια συνοδός κατάσταση της σιδηροπενικής αναιμίας.
έλλειψη σιδήρου