6 βήματα για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση

Η εγκεφαλική λειτουργία μπορεί με την πάροδο του χρόνου να ελαττώνεται. Δείτε μερικά βήματα για να διατηρήσετε υγιή αντίληψη και διανοητικές ικανότητες:

1. Άσκηση

Ένας καθημερινός περίπατος 30 λεπτών είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου σας .

«Η σωματική άσκηση έχει τα καλύτερα υποστηρικτικά στοιχεία για τη διατήρηση της μνήμης και της πνευματικής λειτουργίας που σχετίζεται με τη γήρανση», αναφέρει ο R. Scott Turner, MD, PhD, διευθυντής του Προγράμματος Διαταραχών Μνήμης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Georgetown.

Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη σοβαρών καταστάσεων, που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μνήμης , όπως:

  • Διαβήτης
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Ευσαρκία
  • Εγκεφαλικό

2. Μεσογειακή διατροφή

Μια υγιεινή διατροφή είναι πάντα ευεργετική για την προαγωγή της εγκεφαλικής λειτουργίας. Τα οφέλη της υιοθέτησης της μεσογειακής διατροφής, δηλαδή της διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, και ψάρια, είναι γνωστά, και αφορούν το σύνολο της σωματικής ευεξίας.  Σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν στενά αυτού του είδους την διατροφή είχαν σχεδόν 20% λιγότερες πιθανότητες να έχουν δυσλειτουργίες σκέψης και μνήμης.

3. Εξάσκηση του εγκεφάλου

Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση, η πνευματική άσκηση είναι ευεργετική για την πνευματική λειτουργία. Παίξτε χαρτιά, εγγραφείτε σε μια λέσχη βιβλίων, παρακολουθήστε έναν αγώνα ποδοσφαίρου με φίλους ή παίξτε μια εφαρμογή εκγύμνασης εγκεφάλου. Οποιαδήποτε διανοητική δραστηριότητα θα κρατήσει το μυαλό αιχμηρό.

4. Κοινωνική συμπεριφορά

«Όσο περισσότερες κοινωνικές επαφές έχει κάποιος, τόσο καλύτερα είναι στη διατήρηση της νοητικής λειτουργίας και της μνήμης», αναφέρει ο Turner. Η κοινωνική αλληλεπίδραση βοηθά επίσης τη μνήμη και την διάθεση, ενώ αντίθετα η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, η οποία με τη σειρά της σε σοβαρότερα στάδια μπορεί να οδηγήσει σε άνοια.

5. Καλή ποιότητα ύπνου

Ο καλός και ποιοτικός, συνεχόμενος ύπνος αποτελεί σύμμαχο για καλή συγκέντρωση και μνήμη. Σύμφωνα με έρευνες, η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να έχει επιβαρυντική επίδραση τόσο στις διανοητικές ικανότητες του ατόμου, όσο και στην διάθεση και ψυχική του κατάσταση. Μερικές συμβουλές για καλό ύπνο:

  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα πριν τον ύπνο.
  • Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και προσπαθείστε να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε πρωί.
  • Μην πίνετε καφεΐνη ή αλκοόλ κοντά 3-4 ώρες πριν την ώρα του ύπνου.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα ή άλλες μορφές νικοτίνης.

6. Περιορισμός του άγχους

Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες , της κορτιζόλης, καθιστούν πιο δύσκολη την άντληση πληροφοριών από τη μνήμη του εγκεφάλου και δυσχαιρένουν τις πνευματικές αποδόσεις.

 
front-stories