7 Μύθοι για την εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος χαράς για τη γυναίκα αλλά παράλληλα και μια περίοδος τρέλας χωρίς τέλος. Οι απορίες σχετικά με την εγκυμοσύνη είναι πολλές, ειδικά αν πρόκειται για το πρώτο μωρό μιας οικογένειας. Το ίδιο αναρίθμητοι είναι και οι μύθοι γύρω από την εγκυμοσύνη. Κάποιοι μάλιστα θα μπορούσαν να είναι και επικίνδυνοι για τη μητέρα και το βρέφος. 
 
Μύθος 1: Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο…
 
Η έγκυος δεν πρέπει να τρώει για δύο. Πιο σωστά, αν η έγκυος αρχίσει να τρώει για δύο, το πιο πιθανό είναι να εμφανίσει παχυσαρκία, προδιαβήτη και να έχει μια εγκυμοσύνη με προβλήματα. Το πόσο περισσότερο πρέπει να τρώει μια έγκυος εξαρτάται από το βάρος της όταν ξεκίνησε η εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος, πρέπει να καταναλώνει 200 θερμίδες παραπάνω την ημέρα, στην περίοδο της εγκυμοσύνης της. 
 
Μύθος 2: Ένα ποτηράκι κρασί δεν βλάπτει…
 
Εννοείται πως ακόμη και ένα ποτηράκι κρασί βλάπτει. Η έγκυος δεν πρέπει να καταναλώνει σταγόνα αλκοόλ. Το ίδιο ισχύει και για τις θηλάζουσες μητέρες. 
 
Μύθος 3: Η έγκυος απαγορεύεται να πίνει καφέ…
 
Η έγκυος δεν απαγορεύεται να πίνει καφέ με μέτρο. Ειδικά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης χρειάζεται προσοχή με τις ποσότητες καφέ αφού η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει παλινδρόμηση της κύησης δηλαδή αποβολή. 
 
Μύθος 4: Αν είσαι κρυωμένη θα κολλήσεις και το έμβρυο…
 
Το έμβρυο δεν κινδυνεύει να κολλήσει το κρυολόγημα της μαμάς του. Ωστόσο, η έγκυος δεν θα έπρεπε να πάρει φάρμακα για το κρυολόγημα χωρίς να το επιτρέπει ο γυναικολόγος της αφού αυτά θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία του εμβρύου. 
 
Μύθος 5: Η έγκυος πρέπει να διώξει τη γάτα από το σπίτι της…
 
Η γάτα δεν φταίει σε τίποτα και άρα όχι η έγκυος δεν πρέπει να διώξει τη γάτα από το σπίτι! Αυτό που δεν πρέπει να κάνει η έγκυος, είναι να καθαρίσει το δοχείο στο οποίο η γάτα κάνει την ανάγκη της, ώστε να μην κολλήσει τοξόπλασμα. Η αλληλεπίδραση με τη γάτα ωστόσο είναι ασφαλής.
 
Μύθος 6: Η έγκυος απαγορεύεται να ταξιδέψει με αεροπλάνο…
 
Το αεροπλάνο είναι απόλυτα ασφαλές μέσο μετακίνησης για την έγκυο. Κάποιες συμβουλές για πιο άνετο ταξίδι είναι να έχει ενυδατωθεί καλά η έγκυος πριν την πτήση και κατά τη διάρκεια αυτής και φυσικά να φοράει άνετα παπούτσια και ίσως ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης αν το επιτρέπει ο γυναικολόγος της, για να αποφύγει τις θρομβώσεις που συχνά εμφανίζονται από τις πολύωρες πτήσεις. 
 
Μύθος 7: Το sex στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το μωρό…
 
Το μωρό δεν κινδυνεύει από το sex που θα κάνουν οι γονείς του. Στην πραγματικότητα το έμβρυο είναι ασφαλές μέσα στον σάκο του και ο σάκος είναι ασφαλής μέσα στη μήτρα…Ωστόσο, καλό είναι να λαμβάνουμε υπόψη σε ποιο τρίμηνο είναι η μητέρα και αν πρόκειται για μια κύηση που εξελίσσεται ομαλά. Αν η μήτρα είναι σε πρόσθια θέση και όλα κυλούν ομαλά το sex μπορεί να είναι ασφαλές ακόμη και από το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Από την άλλη πλευρά όμως αν υπάρχουν προβλήματα όπως αποκόλληση του πλακούντα ή πρόδρομος πλακούντας (όταν ο πλακούντας είναι πολύ χαμηλά), ανεπάρκεια τραχήλου, εξωσωματική γονιμοποίηση, κύηση με περισσότερα από ένα έμβρυα, τότε χρειάζεται προσοχή. 
εγκυμοσύνη και sexεγκυμοσύνηκαφέςδιατροφή στην εγκυμοσύνη