7 πράγματα που μπορούν να αποκαλύψουν τα νύχια σας για την υγεία σας

H τακτική  φροντίδα των νυχιών και η σωστή υγιεινή είναι πολύ σημαντική για την καλή τους υγεία. Οι αλλαγές στο σχήμα, το χρώμα και την υφή των νυχιών σας μερικές φορές είναι σημάδι για κάτι σοβαρό: 

  1. Μπορεί να έχετε κυκλοφορικό πρόβλημα: Το ξαφνικό πρησμένο δέρμα στο τέλος των δακτύλων σας με νύχια που είναι βολβώδη—που σημαίνει ότι το νύχι έχει σχήμα ανάποδου κουταλιού—είναι ένας λόγος για να ελέγξετε τα χέρια και τα πόδια σας. Το τράβηγμα των νυχιών μπορεί να είναι μια καλοήθης κληρονομική πάθηση ή ένα σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως μόλυνση, φλεγμονή ή πνευμονική ή καρδιακή νόσο. 
  2. Μπορεί να έχετε μελάνωμα: Οι χρωστικές ταινίες στο νύχι είναι κοινές και συνήθως φυσιολογικές, ειδικά σε άτομα με πιο σκούρα χροιά, αναφέρει η Dana Stern, Επίκουρη κλινική καθηγήτρια δερματολογίας στο Mt. Sinai School of Medicine. Ωστόσο, σημειώνει ότι σκούρες ζώνες ή ρίγες μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρκίνου. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι το μελάνωμα ξεκινά από το δέρμα, αλλά μπορεί επίσης να ξεκινήσει κάτω από το νύχι, ειδικά στον αντίχειρα, τον δείκτη και το μεγάλο νύχι του ποδιού.
  3. Μπορεί να είστε αναιμικοί: Εάν παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας είναι κοίλα, ζητήστε από το γιατρό σας να κάνει αιματολογική εξέταση για να ελέγξει για αναιμία.
  4. Μπορεί να έχετε μια φλεγμονώδη νόσο: Το τρύπημα των νυχιών, το οποίο μοιάζει με μικροσκοπικά μικρά βαθουλώματα κατά μήκος της επιφάνειας του νυχιού, σχετίζεται με την ψωρίαση. Η πάθηση είναι επίσης σύμπτωμα της γυροειδούς αλωπεκίας, μιας ασθένειας που χαρακτηρίζεται από απώλεια μαλλιών.
  5. Μπορεί να έχετε προβλήματα με τον θυρεοειδή: Τα εύθραυστα νύχια που ξεφλουδίζονται ή σχίζονται μπορεί να προκληθούν από ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως ο υπολειτουργικός θυρεοειδής , η νόσος του Raynaud και η ανεπάρκεια πρωτεΐνης. Εάν κάποιος είχε πάντα υπέροχα νύχια και ξαφνικά ξεφλουδίζει ή σπάει υπερβολικά, κάνετε αιματολογικές εξετάσεις συμπεριλαμβανομένων των θυρεοειδικών ορμονών.
  6. Μπορεί να έχετε δηλητηρίαση από μέταλλο: Οι περισσότερες λευκές γραμμές στο νύχι είναι φυσιολογικές ή μπορεί να έχουν προκληθεί από τραύμα—σκεφτείτε να χτυπάτε ή να συνθλίβετε το νύχι. Ωστόσο, οι λευκές γραμμές ή λωρίδες που διατρέχουν την επιφάνεια νυχιών σας μπορεί σε σπάνιες περιπτώσεις να είναι πιο σοβαρές. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό σημάδι των γραμμών του Mees , μια κατάσταση που προκαλείται από αρσενικό ή δηλητηρίαση από άλλα βαρέα μέταλλα.
  7. Έχετε το μανικιούρ σας για πολύ καιρό: Εάν τα νύχια σας είναι κίτρινα, αυτό συνήθως προκαλείται από το να φοράτε βερνίκι νυχιών για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν είναι λόγος ανησυχίας.  Βγάλτε το βερνίκι για να αναπνεύσουν τα νύχια σας. Το κιτρίνισμα πρέπει να φύγει μέσα σε λίγες μέρες. Εάν το κιτρίνισμα είναι παρατεταμένο, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε μια μυκητιασική λοίμωξη.