8 τρόποι για να βοηθήσετε τους πνεύμονες να λειτουργούν καλύτερα

Οι πνεύμονες  κάνουν πολλά για εμάς και ενώ δεν μπορούμε να τους “ασκήσουμε”, υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να τους βοηθήσουμε να λειτουργήσουν καλύτερα.

Ο αέρας που αναπνέουμε μπορεί να μολυνθεί με πολλά είδη ρύπων . Τα πάντα, από γύρη μέχρι χημικά και παθητικό κάπνισμα μπορούν να παγιδευτούν στον αέρα και να εισέλθουν στους πνεύμονές μας.

Οι πνεύμονές μας είναι ως επί το πλείστον αυτοκαθαριζόμενα όργανα, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τους βοηθήσετε να λειτουργήσουν στο βέλτιστο επίπεδο.

Ο καθαρισμός των πνευμόνων μπορεί να είναι χρήσιμος για άτομα που έχουν μια κατάσταση υγείας που προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ή κυστική ίνωση.   Μπορεί επίσης να επωφεληθείτε από έναν καθαρισμό των πνευμόνων εάν είστε βαρύς καπνιστής ή πρέπει να χρησιμοποιήσετε ορισμένα εισπνεόμενα φάρμακα.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να εξασκήσετε έναν καθαρισμό των πνευμόνων, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του τρόπου ζωής και της εκτέλεσης ασκήσεων για να βοηθήσετε τους πνεύμονες να απαλλαγούν από το υπερβολικό υγρό.

1. Πάρτε έναν καθαριστή αέρα

Ξεκινήστε να καθαρίζετε τους πνεύμονές σας βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας. Μπορείτε να αγοράσετε έναν καθαριστή αέρα που μπορεί να τοποθετηθεί σε μεμονωμένα δωμάτια. 

2. Αλλάξτε τα φίλτρα του σπιτιού σας

Μαζί με την απόκτηση ενός καθαριστή αέρα, θα πρέπει να αλλάξετε όλα τα φίλτρα στο σπίτι σας και να καθαρίσετε όλους τους αεραγωγούς, όπως αυτά στο μπάνιο ή τους αεραγωγούς του κλιματισμού ή της θέρμανσης.

3. Αποφύγετε τις τεχνητές μυρωδιές

Μπορεί να νομίζετε ότι βοηθάτε τον αέρα στο σπίτι σας κάνοντας τον να μυρίζει όμορφα με αποσμητικά χώρου, κεριά και ανάλογα προϊόντα. Ωστόσο, αυτά τα αρώματα είναι συχνά γεμάτα επιβλαβείς χημικές ουσίες που μπορεί να ερεθίσουν τους πνεύμονές σας.  Ακόμη και τα οικιακά καθαριστικά μπορούν να λειτουργήσουν ως ερεθιστικά, γι’ αυτό ελέγξτε τα ντουλάπια σας και αντικαταστήστε τα καθαριστικά σας με φυσικά προϊόντα, αν είναι δυνατόν.

4. Περάστε περισσότερο χρόνο έξω

Η λήψη άφθονου φρέσκου αέρα μπορεί να βοηθήσει στην διατήρηση της σωστής λειτουργίας των πνευμόνων σας.  Ελέγξτε τις προβλέψεις ρύπανσης στην περιοχή σας. Αποφύγετε την άσκηση έξω όταν τα επίπεδα ρύπανσης είναι υψηλά. Μείνετε μακριά από την καύση σκουπιδιών, την καύση ξύλου ή άλλους τύπους καπνού.

5. Δοκιμάστε ασκήσεις αναπνοής

Ορισμένες ασκήσεις αναπνοής μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων, ειδικά για άτομα που καπνίζουν αυτήν τη στιγμή, που έχουν καπνίσει στο παρελθόν ή έχουν βλάβη στους πνεύμονες από χρόνια πνευμονοπάθεια.

Υπάρχουν επίσης εργαλεία που μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασκήσετε την αναπνοή σας, ενώ άλλες  ασκήσεις αναπνοής δεν απαιτούν τη χρήση βοηθητικών συσκευών.  Εάν είστε καπνιστής ή έχετε βλάβη στους πνεύμονες, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τις διαθέσιμες επιλογές. Θα πρέπει να μπορούν να σας παραπέμψουν σε μια αναπνευστική κλινική, όπου οι θεραπευτές μπορούν να σας βάλουν σε ένα ειδικό πρόγραμμα για να σας βοηθήσουν.

6. Εξασκηθείτε στα ελαφρά χτυπηματάκια

Ελαφρά χτυπήματα στο στήθος, είναι μια τεχνική που μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση του υγρού από τους πνεύμονες. Περιλαμβάνει να ξαπλώσετε με το κεφάλι χαμηλωμένο και να χτυπάτε ελαφρά στην πλάτη σας, δουλεύοντας από πάνω προς τα κάτω. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή έναν φυσικοθεραπευτή για να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες. 

7. Αλλάξτε τη διατροφή σας

Η διατροφή σας μπορεί να επηρεάσει την υγεία των πνευμόνων σας με διάφορους τρόπους

Βιταμίνη D: Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει την υγεία των πνευμόνων σας. Μια μελέτη του 2017 σε άτομα με άσθμα διαπίστωσε ότι τα υγιή επίπεδα βιταμίνης D μείωσαν τον αριθμό των κρίσεων άσθματος που απαιτούσαν θεραπεία με κορτικοστεροειδή.  Οι καλύτερες τροφικές πηγές βιταμίνης D είναι συνήθως ζωικά προϊόντα, όπως ο σολομός , οι σαρδέλες και τα αυγά . Ωστόσο, τα δημητριακά πρωινού και άλλα προϊόντα που δεν περιέχουν φυσικά τη βιταμίνη μπορεί να ενισχυθούν με αυτήν.

Αντιφλεγμονώδη τρόφιμα και ποτά: Ορισμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά . Η μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών μπορεί να σας βοηθήσει να αναπνεύσετε ευκολότερα — και τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν.  Δοκιμάστε πράσινο τσάι . Σε μια κορεατική μελέτη , η κατανάλωση πράσινου τσαγιού μόλις δύο φορές την ημέρα αποδείχθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο ΧΑΠ σε άτομα 40 ετών και άνω.  Άλλες αντιφλεγμονώδεις επιλογές περιλαμβάνουν τα μούρα , το μπρόκολο , τον κουρκουμά και τη μαύρη σοκολάτα.

Υγιή λιπαρά: Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μια δίαιτα που είναι χαμηλότερη σε υδατάνθρακες και υψηλότερη σε υγιή λίπη. Ο μεταβολισμός των υδατανθράκων παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο από το μεταβολισμό των λιπών.

8. Κάντε περισσότερη αερόβια άσκηση

Μια ρουτίνα άσκησης που ενσωματώνει αερόβια δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ικανότητας των πνευμόνων σας. Οι αερόβιες ασκήσεις περιλαμβάνουν το περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι, χορό ή ζούμπα, πυγμαχία ή αθλήματα όπως το τένις.

Εάν έχετε χρόνια πνευμονοπάθεια, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης για να βρείτε τη ρουτίνα που είναι κατάλληλη για εσάς.

Για καλύτερη υγεία των πνευμόνων, θα θελήσετε να ξεκινήσετε με την πρόληψη και να κάνετε υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, η διακοπή του καπνίσματος , η τακτική άσκηση που είναι κατάλληλη για το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης και η λήψη μιας θρεπτικής διατροφής θα βοηθήσουν όλα τα πνευμόνια σας.  Θα πρέπει επίσης να μιλήσετε με το γιατρό σας για άλλα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία των πνευμόνων σας.

υγιείς πνεύμονεςασκήσεις αναπνοήςΧΑΠΠνεύμονεςfront-storiesκαλή αναπνοή