Αδιάγνωστοι παραμένουν πολλοί ασθενείς με αρρυθμίες – κίνδυνος εγκεφαλικού

Το 8,8% του πληθυσμού διεθνώς, πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Από αυτούς, το 90% πάσχει από διαβήτη τύπου ΙΙ, νόσο που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες καρδιαγγειακού κινδύνου στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Στο πρόσφατο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε μια ιστορική σύμπραξη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής και Διαβητολογικής Εταιρείας με αποτέλεσμα την εξαγωγή σύγχρονων κατευθυντήριων οδηγιών αντιμετώπισης του σακχαρώδη διαβήτη σε ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο. Οι οδηγίες αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη χρήση νεότερων αντιδιαβητικών φαρμάκων από ασθενείς με υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο, και υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την αξία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Τα παραπάνω τόνισε χθες ο κ. Κώστας Τσιούφης, Καθηγητής Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Α’ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν. «Ιπποκράτειο», Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας (2017-2018) και Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης (2017-2019), σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 40ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στις 17-19 Οκτωβρίου 2019, Ιωάννινα.

Παρουσιάζοντας τα νεώτερα δεδομένα, ο κ. Τσιούφης σημείωσε ότι οι νεώτερες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, επισημαίνεται και πάλι η ενοχή της LDL-c στην πρόοδο της αθηρωματικής νόσου και συστήνονται ακόμα πιο χαμηλά επίπεδα της λιποπρωτείνης αυτής, ιδιαίτερα σε ασθενείς πολύ υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως είναι οι στεφανιαίοι ασθενείς.

Συγκεκριμένα, προτείνεται απόλυτος στόχος θεραπείας LDL-χοληστερόλης μικρότερος από 55 mg/dL (ο προηγούμενος στόχος ήταν κάτω από 70 mg/dl γι’ αυτή την ομάδα ασθενών) μέσω της θεραπείας με τα νεότερα φαρμακευτικά σκευάσματα και συνδυασμούς.

Εδώ, τόνισε ότι τα επίπεδα χοληστερόλης, σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, τη σωστή διατροφή και την άσκηση, όμως μόνο σε ένα ποσοστό 40%. Το υπόλοιπο 60% οφείλεται στον οργανισμό και γι΄ αυτό η μείωση των παραγόντων δυσλιπιδαιμίας στα νεώτερα πολύ χαμηλότερα επίπεδα, χρειάζεται και τη χρήση φαρμάκων προκειμένου να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα ρύθμισης.

Σε ότι αφορά την κολπική μαρμαρυγή, σημείωσε ότι αποτελεί τον δεύτερο σημαντικότερο παράγοντα κινδύνου εκδήλωσης Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων (ΑΕΕ), μετά την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτός ο αρρυθμίας, εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης ΑΕΕ κατά 3 έως 5 φορές και συνδέεται με το ένα τέταρτο περίπου των συνολικών ισχαιμικών ΑΕΕ.

Εντούτοις, τα συμπτώματά της δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά, παρότι οι συνέπειές της τόσο στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, όσο και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης είναι τόσο σοβαρές, που κάνουν ηχηρή την ανάγκη για πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Παρ’ όλα αυτά, ο προσυμπτωματικός έλεγχος δεν διενεργείται ακόμη σε τακτική βάση, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός πασχόντων να παραμένει αδιάγνωστος, όπως προκύπτει από τις ευρωπαϊκές μελέτες.

Για το λόγο αυτό, η Ε.Κ.Ε συστήνει τη μέτρηση του σφυγμού, μία πολύ απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει στο σπίτι ή το γραφείο, που μπορεί να οδηγήσει εγκαίρως τον ασθενή στον καρδιολόγο, ο οποίος θα συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΕΚΕ σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer Hellas υλοποιεί εκστρατεία ευαισθητοποίησης με τίτλο «Νιώσε τον Παλμό». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία, που συνιστά τη συχνή παρακολούθηση των καρδιακών παλμών με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση της Κολπικής Μαρμαρυγής (ΚΜ).

Υγιεινή συμπεριφορά

Μιλώντας για τα οφέλη της υιοθέτησης υγειών συμπεριφορών, ο κ. Ιωάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος της Ε.Κ.Ε., Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, τόνισε ότι: «Οι καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ), που οφείλονται σε αθηροσκλήρωση, αποτελούν την πιο συχνή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Μεγάλο ποσοστό αυτών των παθήσεων – θανατηφόρων και μη – συμβαίνουν σε άτομα χωρίς γνωστή ΚΑΠ (50% των περιπτώσεων εμφράγματος μυοκαρδίου και 1/3 των περιπτώσεων αιφνίδιου θανάτου). Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι η πρόληψή τους έχει ιδιαίτερη σημασία.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, το 80% του συνόλου των καρδιαγγειακών παθήσεων μπορεί να προληφθεί με αλλαγή του τρόπου ζωής, καθώς η πλειοψηφία τους (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό, περιφερική αρτηριακή νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή) οφείλεται σε τέσσερις παράγοντες συμπεριφοράς:

  1. κάπνισμα,
  2. κακή διατροφή,
  3. αυξημένο βάρος σώματος,
  4. καθιστικός τρόπος ζωής/ έλλειψη φυσικής άσκησης),

και σε τρεις κύριους παράγοντες κινδύνου:

  1. Δυσλιπιδαιμία (ολική χοληστερόλη <200 mg/dl,
  2. Υπέρταση (>130/80 mmHg) και
  3. Σακχαρώδης διαβήτης (γλυκόζη νηστείας αίματος >100 mg/dl).

Συνεπώς, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η δια βίου υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη των ΚΑΠ.

Ωστόσο, η ιατρική εμπειρία έχει δείξει ότι οι Έλληνες προβάλλουν διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να “αποφύγουν” αυτή την αλλαγή, συμφωνώντας μόνο ως προς την επιβάρυνση από το stress.

Για το λόγο αυτό, η ΕΚΕ, τονίζει τη σημασία της υιοθέτησης αλλά και τήρησης υγιεινών συμπεριφορών, που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής υγείας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Προτρέπει μάλιστα τα μέλη της, ακόμη και στις περιπτώσεις που θα συνταγογραφηθούν φάρμακα για τη χοληστερίνη, την υπέρταση ή το διαβήτη να υπενθυμίζεται ο στόχος αυτός, ενώ παράλληλα σε κάθε ιατρική επίσκεψη όλοι οι ενήλικες ερωτώνται για τη χρήση καπνού.

Οι καπνιστές, μάλιστα, πρέπει να παροτρύνονται να ζητήσουν βοήθεια στη διακοπή του καπνίσματος με παρεμβάσεις συμπεριφοράς και φαρμακευτική θεραπεία».

Ο κ. Ιωάννης Κανακάκης, Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Ε. και Διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής του Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα», επισήμανε στη συνέχεια ότι: «Οι εξελίξεις στον τομέα της επεμβατικής αντιμετώπισης των καρδιαγγειακών παθήσεων τα τελευταία χρόνια είναι εντυπωσιακές.

Αρχικά ως προς τη στεφανιαία νόσο, η άμεση επεμβατική αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου – η επικρατέστερη θεραπεία στον ανεπτυγμένο κόσμο και στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας – σε συνδυασμό με την έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων από τον ασθενή και την ταχεία διακίνηση των ασθενών με την επείγουσα βοήθεια προς τις μονάδες περίθαλψης, μπορούν πλέον να αποφέρουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς τη μείωση της θνητότητας.

Η ΕΚΕ μάλιστα, λαμβάνοντας υπόψη και ότι στη χώρα μας καταγράφονται 20.000 περίπου εμφράγματα του μυοκαρδίου ετησίως, θα ξεκινήσει άμεσα μια πανελλήνια καταγραφή για να εξετάσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της αντιμετώπισης των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων.

Παράλληλα, όσον αφορά την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, τα νέας γενιάς stents οδηγούν σε άριστη αποτελέσματα με ελάχιστες επιπλοκές κατά την παρακολούθηση και στη μικρότερη ανάγκη για λήψη μακροπρόθεσμης αντιθρομβωτικής αγωγής.

Επιπλέον, για τους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή, οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν αντιπηκτική θεραπεία, η διαδερμική σύγκλειση του ωτίου αριστερού κόλπου, (η περιοχή όπου δημιουργούνται οι θρόμβοι), αποτελεί σήμερα την ενδεδειγμένη λύση.

Τέλος, στον τομέα των βαλβιδοπαθειών, όπως για παράδειγμα η στένωση της αορτικής βαλβίδας και η ανεπάρκεια της μιτροειδούς, η αποφυγή της καρδιοχειρουργικής αντιμετώπισης στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι το παρόν και το μέλλον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, καθώς η επιτυχία των διαδερμικών επεμβάσεων είναι μεγάλη με ελάχιστες επιπλοκές».

αρρυθμίεςσακχαρώδης διαβήτηςχοληστερίνηεγκεφαλικόΕΚΕκαρδιαγγειακά