Αύξηση κατά 30% των κλινικών μελετών το 2019

Η ρύθμιση για συμψηφισμό των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες με το καταβαλλόμενο clawback φαίνεται να τόνωσε το ενδιαφέρον των φαρμακευτικών εταιρειών για διεξαγωγή κλινικών μελετών στην Ελλάδα, οι οποίες όμως και πάλι φαίνεται να διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Η σχετική ρύθμιση την οποία είχε προαναγγείλει η προηγούμενη Κυβέρνηση αλλά νομοθετήθηκε από την παρούσα αν και δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί στις λεπτομέρειές της, φαίνεται να τόνωσε τις διαθέσεις για επενδύσεις σε έρευνα στη χώρα από τις φαρμακευτικές

Όπως επεσήμανε ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη διατύπωση γνώμης σχετικά με το διορισμό του κ. Δημήτρη Φιλίππου στη θέση του προέδρου του ΕΟΦ, τα στοιχεία για το 2019 δείχνουν αύξηση των εγκρίσεων κατά 30%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2018 υπεβλήθησαν στον ΕΟΦ προς αξιολόγηση και έχουν λάβει άδεια διεξαγωγής 134 κλινικές μελέτες όσες περίπου και το 2017 (135). Βάση των στοιχείων αυτών που έχει καταγράψει ο ΕΟΦ για φέτος αν διατηρηθεί ο ρυθμός και με δεδομένο ότι πλέον έχει ψηφιστεί και η ρύθμιση γα τον συμψηφισμό, εκτιμάται πως συνολικά θα εγκριθούν πάνω από 170 μελέτες.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΦ, το 2018 εγκρίθηκαν 5 μελέτες φάσης Ι, 37 φάσης 2, 88 φάσης ΙΙΙ και 4 μελέτες φάσης 4. Η πλειονότητα αυτών και συγκεκριμένα οι 50 αφορούσαν θεραπείες για τον καρκίνο και ακολουθούν 15 για παθήσεις του πεπτικού συστήματα και 10 για παθήσεις του αναπνευστικού.
Αντίστοιχα το 2017, οι 51 αφορούσαν τον καρκίνο, ενώ ακολουθούν οι μελέτες για τις παθήσεις του ανοσοποιητικού 11 και το καρδιαγγειακό 10.

Όπως ανέφερε επίσης και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος αν και πήρε το βάπτισμα από τη Βουλή ακόμη δεν έχει αναλάβει καθήκοντα, η διεξαγωγή κλινικών μελετών αποτελεί προτεραιότητα για τον ΕΟΦ. Σημειώνεται ακόμη ο νέος πρόεδρος δεν έχει αναλάβει καθήκοντα αλλά σε επίπεδο Κυβέρνησης φαίνεται να τρέχουν οι διαδικασίες για την έκδοση υπουργικής απόφασης η οποία ειδικά για της παρεμβατικές κλινικές μελέτες θα προβλέπει άμεσες διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα των συμψηφισμών.

ΕΟΦκλινικές μελέτες