Αυτά παθαίνει, όποιος δουλεύει 10ωρα και 12ωρα

Οι πολλές ώρες δουλειάς συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, λένε οι ερευνητές, επιβεβαιώνοντας αυτό που σοφά λέει ο λαός “η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη”.

Σύμφωνα με τη νέα, γαλλική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke, πολλές ώρες δουλειάς θεωρούνται οι 10 ώρες για τουλάχιστον 50 ημέρες τον χρόνο.

Όσοι δουλεύουν με τέτοιους ρυθμούς και ωράρια για πάνω από μια δεκαετία, φαίνεται ότι έχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, λένε οι ερευνητές.

Η Ένωση Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων επισημαίνει, πάντως, ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να εξισορροπήσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις των πολλών ωρών εργασίας και αυτά δεν είναι άλλα από τα… κλασικά: άσκηση, υγιεινή διατροφή, διακοπή του καπνίσματος και επαρκής ύπνος.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Angers και το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας εξέτασαν στοιχεία σχετικά με την ηλικία, το κάπνισμα και τις ώρες εργασίας από μελέτη πληθυσμού άνω των 143.000 ενηλίκων.

Κάτω από ένας στους τρεις εργαζόταν πολλές ώρες και το 10% το έκανε για δέκα ή περισσότερα χρόνια.

Συνολικά, 1.224 υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα άτομα, που εργάζονται πάρα πολλές ώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό. Όσοι το έκαναν για 10 ή περισσότερα χρόνια είχαν 45% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ο επικεφαλής της μελέτης Dr Alexis Descatha τόνισε χαρακτηριστικά: “Η συσχέτιση ανάμεσα στα δέκα χρόνια με πάρα πολλές ώρες δουλειάς σε καθημερινή βάση και στο εγκεφαλικό επεισόδιο φαινόταν ισχυρότερη για άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών. Αυτό ήταν απροσδόκητο.

Ως κλινικός γιατρός θα συμβουλέψω τους ασθενείς μου να εργάζονται πιο αποτελεσματικά και σχεδιάζω να ακολουθήσω τις δικές μου συμβουλές”.

 

εγκεφαλικό επεισόδιο