Αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για τη χοληστερόλη σας

Οι ερευνητές έχουν μάθει πολλά για τη χοληστερόλη από την εποχή που ο γιατρός σας προειδοποιούσε για τα αυγά και τα οστρακοειδή. Τώρα γνωρίζουμε ότι ενώ αυτά τα τρόφιμα περιέχουν χοληστερόλη, η κατανάλωση τους δεν θα αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η χοληστερόλη έρχεται σε διάφορα είδη σωματιδίων που περιέχουν πρωτεΐνη, συμπεριλαμβανομένων των λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) και των λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL). Η θεωρία της χοληστερόλης για τις καρδιακές παθήσεις είναι ότι ορισμένα σωματίδια, όπως οι LDL και οι VLDL διασπώνται και φράζουν τις αρτηρίες, με αποτέλεσμα την αθηροσκλήρωση.

Οι περισσότεροι ειδικοί απομάκρυναν τη χρήση της ολικής χοληστερόλης ως δείκτη της υγείας της καρδιάς, αφού οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια μορφή, η HDL, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προστατευτική. Σε εκείνο το σημείο, η LDL χοληστερόλη έγινε ο δείκτης για παρακολούθηση, αν και ορισμένοι γιατροί εξετάζουν όλη τη μη HDL χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων τόσο της LDL όσο και της VLDL. Μερικοί καρδιολόγοι ζητούν τη δοκιμή ενός άλλου δείκτη  μιας πρωτεΐνης αίματος που είναι γνωστή ως απολιποπρωτεΐνη Β (apoB). Το ApoB παρέχει ένα άμεσο μέτρο των σωματιδίων που μεταφέρουν χοληστερόλη

Τροφές προς αποφυγή που συνδέονται με υψηλή χοληστερόλη

Μπορεί να σας εκπλήξει όταν μάθετε ότι οι μισές καρδιακές προσβολές συμβαίνουν σε άτομα με φυσιολογική χοληστερόλη. Μια πρωτοποριακή μελέτη στο New England Journal of Medicine εξέτασε 10.000 άτομα που είχαν υποστεί καρδιακές προσβολές και είδαν αυξημένα επίπεδα στο αίμα μιας πρωτεΐνης που σχετίζεται με φλεγμονή—της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης ή CRP. Σε κάποιους χορήγησαν ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο και σε άλλους ένα εικονικό φάρμακο. η αντιφλεγμονώδης ομάδα παρουσίασε 37 τοις εκατό λιγότερη φλεγμονή και 15 τοις εκατό λιγότερα καρδιαγγειακά συμβάντα (όπως καρδιακές προσβολές) σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Σόδα

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο  JAMA ,  μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη -και τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα είναι μια σημαντική πηγή- αυξάνει την κακή χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια (άλλος τύπος λίπους στο αίμα), ενώ μειώνει τα επίπεδα της καλής HDL χοληστερόλης. Προσθέστε αυτά τα γλυκά ροφήματα στη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε εάν ανησυχείτε για την υψηλή χοληστερόλη.

Επεξεργασμένο κόκκινο κρέας

Ένα από τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε με υψηλή χοληστερόλη είναι το κρέας. Μπορεί να μην συνειδητοποιείτε, ωστόσο, ότι το σώμα σας χρειάζεται λίγη χοληστερόλη—χρησιμοποιεί δομικά κύτταρα και κρίσιμες ορμόνες. Σύμφωνα με έρευνα στο  American Journal of Clinical Nutrition , το άπαχο και μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής, μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς.

Trans-λιπαρά οξέα

Τα τεχνητά τρανς λιπαρά οξέα αυξάνουν τη χοληστερόλη και συμβάλλουν ανεξάρτητα σε κινδύνους καρδιακών παθήσεων/  Και ενώ πολλοί κατασκευαστές έχουν αφαιρέσει —ή βρίσκονται σε διαδικασία αφαίρεσης— τα τρανς λιπαρά, εξακολουθούν να εμφανίζονται σε έναν εκπληκτικό αριθμό προϊόντων: Προσυσκευασμένα αρτοσκευάσματα, επιδόρπια, ακόμη και ορισμένα είδη σοκολάτας. Διαβάστε τις ετικέτες και αποφύγετε οτιδήποτε με μερικώς υδρογονωμένα έλαια που αναφέρονται στα συστατικά.

Τηγανητά φαγητά

Τα έλαια που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα ή το τηγάνισμα τροφίμων είναι συχνά πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη και  η έρευνα δείχνει ότι το μαγείρεμα των τροφίμων σε αυτά τα έλαια σε υψηλές θερμοκρασίες προκαλεί χημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τον σχηματισμό τρανς λιπαρών. Τα τηγανητά φαγητά τείνουν επίσης να είναι ανθυγιεινά ή λιπαρά για παράδειγμα – σκεφτείτε το τηγανητό κοτόπουλο, τηγανητά μπαστούνια μοτσαρέλας και τους λουκουμάδες, για παράδειγμα – καθιστώντας τα διπλή απειλή.

Λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά

Όταν τρώτε απλούς υδατάνθρακες χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα σας τους διασπά ακριβώς όπως η ζάχαρη, και ως αποτέλεσμα τόσο η φλεγμονή όσο και η LDL χοληστερόλη αυξάνονται. Η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως το λευκό ρύζι, τα ζυμαρικά με λευκό αλεύρι και το λευκό ψωμί μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στο σώμα σας με το να πίνετε σόδα.

Μερικά δημητριακά πρωινού

Όχι μόνο τα περισσότερα δημητριακά είναι φτιαγμένα από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, αλλά και τα κρύα δημητριακά πρωινού τείνουν να συσσωρεύονται με πρόσθετα σάκχαρα, προειδοποιεί ο Spano. Σε μια μελέτη στο Plos Biology , άτομα που είχαν υγιή επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπήκαν σε προδιαβητικά και διαβητικά επίπεδα αφού έφαγαν ένα μπολ δημητριακά με γάλα. Άλλη έρευνα στο  World Journal of Gastroenterology επισημαίνει τη ζάχαρη ως την κύρια αιτία της λιπώδους νόσου του ήπατος , που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης και αμύλου με την πάροδο του χρόνου μπορεί επίσης να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να αυξήσει τη χρόνια φλεγμονή και να οδηγήσει σε υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL και υψηλές ποσότητες VLDL. Το άζαχαρο πλιγούρι βρώμης (αναζητήστε τύπους ατσαλιού ή αργού μαγειρέματος που μπορείτε να γλυκάνετε φυσικά) είναι μια πιο υγιεινή επιλογή για την καρδιά, χάρη σε όλες τις φυτικές ίνες που προσφέρει.

Λάδι καρύδας

Τα προϊόντα καρύδας (έλαιο, αλεύρι, νερό) απολαμβάνουν δημοτικότητα μεταξύ ορισμένων γκουρού της υγείας, παρόλο που η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει την LDL χοληστερόλη.  Είτε είναι κορεσμένο είτε ακόρεστο, το λίπος οποιουδήποτε είδους τείνει να ανεβάζει τα επίπεδα HDL, αν και το λάδι καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αυτό.

Γρήγορο φαγητό

Αν και γενικά στερείται θρεπτικών συστατικών και δεν είναι καλό για εσάς, το γρήγορο φαγητό μπορεί να έχει μια ιδιαίτερα ύπουλη επίδραση στη χοληστερόλη. Μια μελέτη του 2017 στο  Archives of Disease in Childhood διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν γρήγορο φαγητό περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα έχουν αύξηση της LDL και της ολικής χοληστερόλης σε σύγκριση με τα επίπεδα σε άτομα που το έτρωγαν σπάνια. Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι μακροπρόθεσμα, τα αυξημένα επίπεδα LDL και ολικής χοληστερόλης θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου των συμμετεχόντων στη μελέτη κατά 10%. Το αλάτι είναι επίσης άφθονο στο γρήγορο φαγητό και αυξάνει την αρτηριακή πίεση, έναν άλλο παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Και αν το γεύμα γρήγορου φαγητού περιλαμβάνει αναψυκτικό, αυτό είναι ένα τριπλό τρόφιμο που πρέπει να αποφεύγετε με υψηλή χοληστερόλη, καθώς η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία και ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξάνεται όσο το βάρος και η περίμετρος της μέσης.

Ντρέσινγκ για σαλάτες

Οι σαλάτες υποτίθεται ότι είναι υγιεινές, αλλά κάνουν τη λίστα με τα τρόφιμα που πρέπει να αποφύγετε με υψηλή χοληστερόλη, αν τις περιχύσετε σε ένα dressing σαλάτας του εμπορίου. Τα περισσότερα περιέχουν μια εκπληκτική ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης. Στην πραγματικότητα, όταν η ομάδα καταναλωτών Label Insight συγκέντρωσε τους αριθμούς, διαπίστωσε ότι το 91 τοις εκατό από τις περισσότερες από 4.200 σάλτσες στη βάση δεδομένων τους περιείχαν πρόσθετα σάκχαρα. χειρότερα, μια μερίδα δύο κουταλιών της σούπας θα μπορούσε να υπερβεί τα ημερήσια όρια ζάχαρης.

Γαλακτοκομικά

Είναι καλό το γάλα για εσάς;  Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι πράγματα όπως το παλαιωμένο τσένταρ και το γιαούρτι, παρόλο που είναι ολόκληρα λιπαρά, έχουν μικρή έως καθόλου επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος. Γενικά, είναι καλό να καταναλώνετε αυτά τα τρόφιμα με μέτρο. Όπως πάντα, προσπαθήστε να εισάγετε περισσότερα φυτικά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή σας σε τακτική βάση – μια αδιαμφισβήτητη κερδοφόρα διατροφική στρατηγική.

χοληστερόλη