Αυξάνεται η υποστήριξη της στρατηγικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα

Δεκατρείς* επιστημονικοί οργανισμοί και ενώσεις από 4 ηπείρους του πλανήτη υποστηρίζουν τη συναινετική δήλωση της SCOHRE -της Διεθνούς Εταιρείας ανεξάρτητων επιστημόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος & τη Μείωση της Βλάβης από το Κάπνισμα- και υποστηρίζουν την εφαρμογή Στρατηγικών Μείωσης της βλάβης (THR) από το κάπνισμα για τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων. Η δήλωση συναίνεσης εκδόθηκε ενόψει της επερχόμενης Δέκατης Συνόδου της Διάσκεψης των Μερών (COP10) του ΠΟΥ FCTC στον Παναμά, που θα πραγματοποιηθεί εντός του Νοεμβρίου, για να απευθύνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι τα δεδομένα που υποστηρίζουν τα οφέλη από τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα δεν μπορούν να παραγνωρισθούν για πολύ καιρό ακόμη.
Η διακοπή και η πρόληψη του καπνίσματος, ενώ παραμένουν οι δύο πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές ιατρικές παρεμβάσεις, δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την επιδημία του καπνίσματος. Υπάρχουν ολοένα περισσότερα στοιχεία στη βιβλιογραφία ότι οι στρατηγικές μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα (THR) μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των επιπτώσεων του καπνίσματος. Η χρήση λιγότερο επιβλαβών προϊόντων θα έχει θετική επίδραση σε πολλά άτομα που καπνίζουν τσιγάρο. Ωστόσο, το πιο ισχυρό μήνυμα του φετινού 6th Summit on Tobacco Harm Reduction Research & Policy ήταν ότι καθώς αυξάνεται η διείσδυση των νέων αυτών προϊόντων στην αγορά, εντείνεται η αντίδραση στην παραδοχή ότι αποδίδει η στρατηγική μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα μέσω της υποκατάστασης του τσιγάρου με εναλλακτικά του καπνού προϊόντα, και, λανθασμένα, ο κίνδυνος από τη χρήση νικοτίνης εξομοιώνεται με τον κίνδυνο από το κάπνισμα τσιγάρων.
Η SCOHRE αναγνωρίζει ότι η εφαρμογή στρατηγικών για τη μείωση της βλάβης μπορεί να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων και φιλοδοξεί να ενημερώνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον κόσμο για τα οφέλη της, έως ότου υιοθετηθεί!
Ενόψει της επερχόμενης Δέκατης Συνόδου της Διάσκεψης των Μερών (COP10) του ΠΟΥ FCTC στον Παναμά, τον Νοέμβριο 2023, η SCOHRE εξέδωσε μια δήλωση ομοφωνίας που υπογραμμίζει τα οφέλη της στρατηγικής μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα, η οποία υποστηρίζεται από δεκατρείς άλλους οργανισμούς που επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό: η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα να υιοθετηθεί ως συμπληρωματική στρατηγική δημόσιας υγείας για την καταπολέμηση του καπνίσματος και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων.
Η δήλωση αυτή απεστάλη στον FDA -Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ-, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε πολλούς αξιωματούχους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των DG SANTE, TAXUD, καθώς και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους σε πολλές χώρες. Η διάδοση αυτής της δήλωσης και από τους 13 οργανισμούς* αποσκοπεί στον περιορισμό της αντίστασης του ΠΟΥ στην αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα είναι ευεργετική. Όλοι οι συνυπογράφοντες οργανισμοί αναγνωρίζουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να παρέχονται σε όλους τους ενδιαφερόμενους επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με τον σχετικό χαμηλότερο κίνδυνο για την υγεία από τη νικοτίνη, συγκριτικά με τις επιπτώσεις στην υγεία από το κάπνισμα. Οι επαγγελματίες υγείας και οι λειτουργοί δημόσιας υγείας πρέπει να φροντίζουν για τη διαρκή ενημέρωση του συνόλου του πληθυσμού για τις δυσμενείς επιπτώσεις του καπνίσματος, αλλά και ότι οι κίνδυνοι αυτοί μπορούν επίσης να περιοριστούν με τη χρήση νέων ασφαλέστερων εναλλακτικών του τσιγάρου προϊόντων. Μεριμνώντας για περισσότερη γνώση και κατανόηση των δεδομένων από τον πληθυσμό, θα παρέχουμε στον κόσμο τα μέσα ώστε να επιδιώκει καλύτερη υγεία.
Η SCOHRE συνεργάζεται με άλλες ενώσεις THR* προκειμένου να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες για την εκπαίδευση των ειδικών και εμπειρογνωμόνων της πολιτικής υγείας, των ρυθμιστικών αρχών και του κοινού. Στη SCOHRE πιστεύουμε πως είναι αδήριτη η ανάγκη για τεκμηριωμένες πολιτικές και πως απαιτείται η συνέχιση της έρευνας και περισσότερα δεδομένα. Η συλλογή τεκμηρίων, άριστων πρακτικών και πολιτικών από όλο τον κόσμο είναι πρωταρχικό στοιχείο για να πειστούν οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και το κοινό και να αποδεχθούν την αξία της «μείωσης της βλάβης» από το κάπνισμα. Η έρευνα πρέπει να ενθαρρύνεται. Τα στοιχεία θα πρέπει να αξιολογούνται με βάση την ακρίβεια, την ποιότητα και τη μεθοδολογία αιχμής και όχι με βάση την προέλευσή τους (βιομηχανία ή ακαδημαϊκό χώρο) ή τον τύπο χρηματοδότησής τους (δημόσια ή ιδιωτικά κεφάλαια).
Προς επίρρωση των παραπάνω, ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει υιοθετήσει τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα εδώ και πολλά χρόνια. Από το 2015, οι Ετήσιες Αναφορές του Public Health England (του οργανισμού δημόσιας υγείας της Αγγλίας) δείχνουν σταθερά ότι το άτμισμα είναι 95% λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, ενώ το 2017 υπολογίζεται ότι 50.000 καπνιστές σταμάτησαν το κάπνισμα χρησιμοποιώντας συσκευή ατμίσματος. Η Σουηδία είναι ένα επιτυχημένο παράδειγμα. Είναι η πρώτη χώρα στην ΕΕ που θεωρείται ότι έχει απαλλαγεί από το κάπνισμα ακολουθώντας μια μακρόχρονη παράδοση στη χρήση του snus. Η περίπτωση της Σουηδίας δείχνει ότι η «αποδοχή» της λιγότερο επικίνδυνης νικοτίνης σώζει ζωές!
κάπνισματσιγάροκαπνόςSCOHRE