Αιμορραγία στην εγκυμοσύνη; Τι αυξάνει τις γεννήσεις

Στις εγκύους με αιμορραγία στα πρώτα στάδια της κύησης ή με ιστορικό αποβολών, βρέθηκε τι είναι αυτό που αυξάνει τις πιθανότητες γέννησης ενός μωρού.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ υποδεικνύει ότι η χορήγηση προγεστερόνης σε αυτές τις εγκύους είναι αυτό που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί.

Η μελέτη PRISM είναι η μεγαλύτερη στο είδος της και συμμετείχαν σε αυτήν 4.153 έγκυοι με πρώιμη αιμορραγία, μέσης ηλικίας 31 ετών.

Από αυτές, οι 2.079 πήραν προγεστερόνη και οι 2.074 εικονικό φάρμακο.

Ο Dr Adam Devall, ανώτερος συνεργάτης στις κλινικές μελέτες στο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για Αποβολές Tommy, εξήγησε: “Η αποβολή είναι μια συνηθισμένη επιπλοκή της εγκυμοσύνης, επηρεάζοντας μία στις πέντε γυναίκες και η αιμορραγία του κόλπου στην πρώιμη εγκυμοσύνη συνδέεται με έναν από τους τρεις κινδύνους αποβολής.

Αρκετές μικρές μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση προγεστερόνης, μιας ορμόνης απαραίτητης για τη διατήρηση της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αποβολής σε γυναίκες, που παρουσιάζουν αιμορραγία νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Η μελέτη PRISM έγινε για να απαντήσει σε ένα πολύ σημαντικό ερευνητικό ερώτημα: Εάν η προγεστερόνη θα αυξήσει τον αριθμό των μωρών, που γεννήθηκαν μετά από τουλάχιστον 34 εβδομάδες κύησης, σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο”.

Τα νέα δεδομένα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρξε αύξηση κατά 4% του αριθμού των μωρών, που γεννήθηκαν από τις γυναίκες στη μελέτη, οι οποίες έλαβαν προγεστερόνη και είχαν προηγουμένως μία ή δύο αποβολές, συγκριτικά με εκείνες που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Το όφελος ήταν ακόμη μεγαλύτερο για τις γυναίκες, που είχαν προηγούμενες «επαναλαμβανόμενες αποβολές» (δηλαδή τρεις ή περισσότερες) – με αύξηση κατά 15% του ποσοστού γεννήσεων στην ομάδα που πήρε προγεστερόνη.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine.

αιμορραγίααποβολήπρογεστερόνη