Αισθητήρας εντοπίζει νευροεκφυλιστικές ασθένειες σχεδόν δύο δεκαετίες πριν από οποιαδήποτε κλινικά συμπτώματα – νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη εντόπισε ένα κρυφό σημάδι άνοιας που μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν δύο δεκαετίες πριν από οποιαδήποτε κλινικά συμπτώματα.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας – η οποία είναι ένας γενικός όρος για την απώλεια μνήμης και άλλα προβλήματα που παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή, όπως η σκέψη και η συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εντοπίσει τη διαδικασία που ξεκινά το Αλτσχάιμερ, αλλά νέα έρευνα δείχνει πραγματικές δυνατότητες για έγκαιρη παρέμβαση.

Οι ερευνητές δημιούργησαν έναν αισθητήρα που εντοπίζει λανθασμένους βιοδείκτες πρωτεΐνης – που σχετίζονται με νευροεκφυλιστικές ασθένειες – έως και 17 χρόνια πριν εμφανιστούν τα κλινικά συμπτώματα της άνοιας.

Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, αυτοί οι λανθασμένοι βιοδείκτες πρωτεΐνης προκαλούν χαρακτηριστικές εναποθέσεις στον εγκέφαλο που ονομάζονται πλάκες που συγκεντρώνονται μεταξύ των νευρώνων και διαταράσσουν τη λειτουργία των κυττάρων.

Αλλά η έγκαιρη ανίχνευση αυτής της λανθασμένης αναδίπλωσης στο αίμα σημαίνει ότι υπάρχει πραγματική πιθανότητα ανίχνευσης της νόσου του Αλτσχάιμερ πριν εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα.

Μια πρωτοποριακή μελέτη

Αυτή η συναρπαστική μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη (DKFZ) με επικεφαλής τον καθηγητή Hermann Brenner και τον καθηγητή Klaus Gerwert.

Ο καθηγητής Gerwert, ιδρυτικός διευθυντής του Κέντρου Πρωτεϊνικής Διαγνωστικής (PRODI) στο Ruhr-Universität Bochum, δήλωσε: «Στόχος μας είναι να προσδιορίσουμε τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας Αλτσχάιμερ σε μεταγενέστερο στάδιο με μια απλή εξέταση αίματος, ακόμη και πριν σχηματιστούν οι τοξικές πλάκες. στον εγκέφαλο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι μια θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει εγκαίρως».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association .

Τα δείγματα αίματος ελήφθησαν μεταξύ 2000 και 2002 προτού καταψυχθούν. Εκείνη την εποχή, οι συμμετέχοντες στο τεστ ήταν ηλικίας μεταξύ 50 και 75 ετών και δεν είχαν ακόμη διαγνωστεί με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η πρωτοποριακή έρευνα επέλεξε 68 συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με νόσο του Αλτσχάιμερ κατά τη διάρκεια της 17χρονης παρακολούθησης και συγκρίθηκαν με 240 άτομα ελέγχου χωρίς τη διάγνωση.

Η ομάδα είχε στόχο να ανακαλύψει εάν τα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ υπήρχαν ήδη στα δείγματα αίματος στην αρχή της μελέτης.

Παραδόξως, ο ανοσο-υπέρυθρος αισθητήρας μπορούσε να αναγνωρίσει με ακρίβεια τα 68 άτομα που δοκιμάζονται που αργότερα ανέπτυξαν τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

 περιφορική θεραπεία (CBT) ή θεραπεία ομιλίας.

Αλτσχάιμεράνοιαfront-storiesνευροεκφυλιστικές παθήσεις