Ακόμη και τρία αυγά την εβδομάδα αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Πάνω που είχαν χαρεί με τα νέα ότι τα αυγά δεν ανεβάζουν τη χοληστερόλη και άρα μπορούν να τα τρώνε άφοβα, εκατομμύρια φίλοι των αυγών είναι αντιμέτωποι ξανά με την προοπτική ενός σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου, που μπορεί να αποβεί έως και μοιραίο.

Στη νέα μελέτη εξετάστηκαν στοιχεία από 29.615 ενήλικες για πάνω από 31 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν κατά μέσο όρο δύο αυγά την ημέρα, είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων κατά 27% και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 34%.

Οι ερευνητές υπενθυμίζουν ότι ο κρόκος είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές χοληστερόλης, με ένα μεγάλο αυγό να περιέχει περίπου 265 mg χοληστερόλης.

Βρέθηκε ότι η κατανάλωση τριών έως τεσσάρων αυγών την εβδομάδα συνδέεται με 6% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και με 8% μεγαλύτερο κίνδυνο οποιασδήποτε αιτίας θανάτου. Για έναν μέσο άνθρωπο ηλικίας 55 ετών, που δεν καπνίζει, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα επιπλέον τρεις περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων για κάθε 1000 άτομα.

“Η μελέτη μας έδειξε ότι, αν δύο άτομα έκαναν ακριβώς την ίδια διατροφή και η μόνη διαφορά τους ήταν στα αυγά, τότε θα μπορούσε να μετρηθεί άμεσα η επίδραση της κατανάλωσης αυγών στις καρδιαγγειακές παθήσεις”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Norrina Allen, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern στις ΗΠΑ.

“Το μήνυμα είναι πραγματικά σχετικό με τη χοληστερόλη, η οποία είναι υψηλή στα αυγά και ειδικά στους κρόκους. Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν χαμηλότερες ποσότητες χοληστερόλης. Τα άτομα, που καταναλώνουν λιγότερη χοληστερόλη, έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων”.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association (Jama).