Αλφαβητάρι ιατρικών ειδικοτήτων: Πώς θα επιλέξετε τον κατάλληλο ιατρό για εσάς

Μπορείτε να τους αποκαλείτε απλώς γιατρούς. Αλλά οι περισσότεροι γιατροί έχουν εξειδίκευση σε ένα συγκεκριμένο πεδίο της ιατρικής και η εξειδίκευση αυτή είναι απαραίτητη για την διάγνωση, την πρόληψη και την θεραπεία των διαφόρων παθήσεων και καταστάστεων. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ιατρικές ειδικότητες και υποειδικότητες.

Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένοι τύποι γιατρών που πιθανότατα θα δείτε:

Αλλεργιολόγοι
Αντιμετωπίζουν διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως το άσθμα, το έκζεμα, τις τροφικές αλλεργίες, τις αλλεργίες στα τσιμπήματα εντόμων και ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες.

Αναισθησιολόγοι
Είναι υπεύθυνοι για την χορήγηση αναισθησίας, τοπικής ή ολικής, ή μέθης, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, τοκετού ή άλλων διαδικασιών. Παρακολουθούν τα ζωτικά σημεία ενώ ο ασθενής βρίσκεται υπό αναισθησία.

Καρδιολόγοι
Είναι ειδικοί στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Μπορεί να τους δείτε για απλό προληπτικό καρδιολογικό έλεγχο, αλλά και για παθολογικές καταστάσεις, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή προσβολή, υψηλή αρτηριακή πίεση ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό.

Χειρουργοί παχέος εντέρου και ορθού
Θα μπορούσατε να δείτε αυτούς τους γιατρούς για προβλήματα που σχετίζονται με τον γαστρεντερικό σωλήνα. Μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τις αιμορροΐδες και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

Δερματολόγοι
Έχετε προβλήματα με το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια σας; Έχετε κρεατοελιές, ουλές, ακμή ή δερματικές αλλεργίες; Οι δερματολόγοι μπορούν να σας βοηθήσουν. Επιπλέον, είναι οι κατάλληλοι για την διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, και η τακτική προληπτική επίσκεψη είναι σημαντική.

Ενδοκρινολόγοι
Είναι ειδικοί στις ορμόνες και το μεταβολισμό. Μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις όπως ο διαβήτης, τα προβλήματα του θυρεοειδούς, η υπογονιμότητα και οι διαταραχές ασβεστίου και οστών.

Ειδικοί ιατρικής επειγόντων περιστατικών
Αυτοί οι γιατροί λαμβάνουν αποφάσεις ζωής ή θανάτου για άρρωστους και τραυματισμένους ανθρώπους, συνήθως σε μια αίθουσα επειγόντων περιστατικών. Η δουλειά τους ουσιαστικά είναι να σώζουν ζωές και να αποφεύγουν ή να μειώνουν τις πιθανότητες αναπηρίας.

Οικογενειακοί γιατροί
Φροντίζουν ολόκληρη την οικογένεια, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των ενηλίκων και των ηλικιωμένων. Κάνουν εξετάσεις ρουτίνας και διαγνωστικές εξετάσεις, εμβόλια γρίπης και γενικούς ή υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και διαχειρίζονται τον διαβήτη και άλλες χρόνιες ιατρικές καταστάσεις.

Γαστρεντερολόγοι
Είναι ειδικοί στα όργανα του πεπτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του εντέρου, του παγκρέατος, του ήπατος και της χοληδόχου κύστης. Μπορεί να τους δείτε για κοιλιακό άλγος, έλκος, διάρροια, ίκτερο ή καρκίνο στα πεπτικά σας όργανα. Κάνουν επίσης κολονοσκόπηση και άλλες εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Αιματολόγοι
Πρόκειται για ειδικούς στις ασθένειες του αίματος, του σπλήνα και των λεμφαδένων, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος, η αναιμία, η αιμορροφιλία και η λευχαιμία.

Παθολόγοι
Αυτοί οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης αντιμετωπίζουν τόσο κοινές όσο και σύνθετες ασθένειες, συνήθως μόνο σε ενήλικες. Πιθανότατα θα επισκεφθείτε πρώτα αυτούς ή τον οικογενειακό σας γιατρό για οποιαδήποτε πάθηση. Οι παθολόγοι έχουν συχνά προχωρημένη εκπαίδευση σε πλήθος υποειδικοτήτων, όπως οι καρδιοπάθειες, ο καρκίνος ή η ιατρική των εφήβων ή του ύπνου. Με πρόσθετη εκπαίδευση, οι παθολόγοι μπορούν να εξειδικευτούν στην καρδιολογία, τη γαστρεντερολογία, την ενδοκρινολογία, τη νεφρολογία, την πνευμονολογία και άλλες ιατρικές υποειδικότητες.

Ιατρικοί γενετιστές
Διαγιγνώσκουν και θεραπεύουν κληρονομικές διαταραχές που μεταβιβάζονται από τους γονείς στα παιδιά. Αυτοί οι γιατροί μπορεί επίσης να προσφέρουν γενετική συμβουλευτική και εξετάσεις διαλογής.

Παιδίατροι
Φροντίζουν παιδιά από τη γέννηση έως τη νεαρή ηλικία, πριν την ενηλικίωση. Ορισμένοι παιδίατροι ειδικεύονται στους προεφήβους και τους εφήβους, στην παιδική κακοποίηση ή σε θέματα ανάπτυξης των παιδιών.

Πλαστικοί χειρουργοί
Θα μπορούσατε να τους αποκαλέσετε αισθητικούς χειρουργούς. Αναδομούν ή επιδιορθώνουν το δέρμα, το πρόσωπο, τα χέρια, το στήθος ή το σώμα. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από έναν τραυματισμό ή μια ασθένεια ή για αισθητικούς λόγους.

Ψυχίατροι
Αυτοί οι γιατροί εργάζονται με άτομα με ψυχικές, συναισθηματικές ή εθιστικές διαταραχές. Μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν την κατάθλιψη, τη σχιζοφρένεια, την κατάχρηση ουσιών, τις αγχώδεις διαταραχές και τα ζητήματα σεξουαλικής και έμφυλης ταυτότητας. Ορισμένοι ψυχίατροι επικεντρώνονται σε παιδιά, εφήβους ή ηλικιωμένους.

Πνευμονολόγοι
Θα επισκεφτείτε αυτούς τους ειδικούς για προβλήματα όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, η πνευμονία, το άσθμα, το εμφύσημα και τα προβλήματα ύπνου που προκαλούνται από αναπνευστικά προβλήματα.

Ακτινολόγοι
Χρησιμοποιούν ακτίνες Χ, υπερήχους και άλλες απεικονιστικές εξετάσεις για τη διάγνωση ασθενειών. Μπορούν επίσης να ειδικευτούν στην ακτινολογική ογκολογία για τη θεραπεία καταστάσεων όπως ο καρκίνος.

Ρευματολόγοι
Ειδικεύονται στην αρθρίτιδα και άλλες ασθένειες που αφορούν τις αρθρώσεις, τους μυς, τα οστά και τους τένοντες. Μπορεί να τους δείτε για την διάγνωση ή την διαχείριση της οστεοπόρωσης, τον πόνο στην πλάτη, την ουρική αρθρίτιδα, την τενοντίτιδα από αθλήματα ή επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και την ινομυαλγία.

Γενικοί χειρουργοί
Αυτοί οι γιατροί μπορούν να χειρουργήσουν όλα τα μέρη του σώματος. Μπορούν να αφαιρέσουν όγκους, σκωληκοειδή απόφυση ή χοληδόχο κύστη και να αποκαταστήσουν κήλες. Πολλοί χειρουργοί έχουν υποειδικότητες, όπως η χειρουργική του καρκίνου, των χεριών ή των αγγείων.

Ουρολόγοι
Πρόκειται για χειρουργούς που φροντίζουν άνδρες και γυναίκες για προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα, όπως η διαρροή της ουροδόχου κύστης. Αντιμετωπίζουν επίσης την ανδρική υπογονιμότητα και κάνουν εξετάσεις προστάτη.