Αλλεργία ή κοροναϊός; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα;

Τώρα που το καλοκαίρι έφτασε και τα μέτρα της πανδημίας σταδιακά χαλαρώνουν, οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον ήδη κυκλοφορούν περισσότερο έξω και οργανώνουν εξορμήσεις σε νησιά και προορισμούς που λόγω του lock down ήταν απαγορευτικοί.

Με βάση όλα τα δεδομένα που διαθέτουμε έως τώρα για την πορεία της νόσου Covid – 19 και την εξάπλωση του κοροναϊού, ένα πράγμα είναι σίγουρο: καλύτερα να βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους με την χρήση μάσκας, παρά σε εσωτερικούς, που η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη.

Ωστόσο, για πολλούς το εξωτερικό περιβάλλον αυτή την εποχή δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Αυτό οφείλεται στις εποχικές αλλεργίες, οι οποίες αυτή την περίοδο βρίσκονται σε έξαρση.  Οι εποχικές αλλεργίες οφείλονται κατά κύριο λόγο στην γύρη στην ατμόσφαιρα προκαλώντας τις αλλεργικές αντιδράσεις, με συμπτώματα όπως φτέρνισμα και ερεθισμένα μάτια.  Πολλές φορές τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί να μοιάζουν αρκετά με εκείνα της λοίμωξης από κοροναϊό, κυρίως σε εκείνους που νοσούν από τον ιό με ήπια συμπτώματα.

Πώς μπορεί κανείς να ξεχωρίσει αν τα συμπτώματα οφείλονται σε αλλεργία;

«Μετρήστε την θερμοκρασία σας. Αυτό είναι το βασικό πρώτο βήμα για να δείτε αν υπάρχει περίπτωση να έχετε κολλήσει κοροναϊό, καθώς η Covid – 19 χαρακτηρίζεται από πυρετό. Αν η θερμοκρασία σας είναι χαμηλή, κατά πάσα πιθανότητα έχετε αλλεργική αντίδραση» αναφέρει η αλλεργιολόγος Anu Kewalramani, MD, επίκουρος καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland.

Και προσθέτει: «Επίσης παρατηρείστε αν τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συχνά αυτή την εποχή κατά την διάρκεια της ζωής σας, ειδικά μετά τον Απρίλιο. Αν έχετε μύτη που τρέχει και ερεθισμένα μάτια κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μάλλον πρόκετιαι για αλλεργία».

Και αν τελικά είναι Covid-19;

Τα συμπτώματα της covid-19 μοιάζουν αρκετά με εκείνα της εποχικής αλλεργίας, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη από κοροναϊό συνοδεύεται από πυρετό, ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ενώ πολλοί ασθενείς αναφέρουν απώλεια της όσφρησης και της γεύσης.

Σε κάθε περίπτωση αν τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε σας προβληματίζουν, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας, ώστε να διερευνήσει το αίτιο. Ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα τεστ για τον κοροναϊό, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της λοίμωξης από τον ιό.

 

 

Πηγή: University of Meriland

Κοροναϊόςνέο κοροναϊόκορονοϊόςαλλεργιαfront-stories