Aλλεργική ρινίτιδα: πως θα προφυλαχθείτε

Το 15-20%των ανθρώπων υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα, ενώ ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από κάποια αλλεργία.  Η αλλεργία της μύτης εμφανίζεται με δύο μορφές, ως εποχιακή και ως ετήσια.

Η αλλεργία, είναι μια αντίδραση του οργανισμού στο αλλεργιογόνο και ο άνθρωπος μπορεί να εκτεθεί σ’αυτό είτε μέσω της αναπνοής (να το εισπνεύσει), να το φάει ή να έρθει σε επαφή μαζί του με την επιδερμίδα του.  Στα περισσότερα άτομα, το αλλεργιογόνο δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, αλλά σε ορισμένους η αντίδραση είναι έντονη.

Σύμφωνα  με την Ελληνική Αλλεργιολογική Εταιρεία, ένας στους πέντε ανθρώπους πάσχει από κάποια αλλεργία, το 15-20% έχει αλλεργική ρινίτιδα, το 3-5%του γενικού πληθυσμού παρουσιάζει αλλεργική επιπεφυκίτιδα και το 9% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει άσθμα.   Η αλλεργία εκδηλώνεται συνήθως μετά από επανειλημμένες εκθέσεις στο αλλεργιογόνο. Ορισμένα άτομα κληρονομούν ευαισθησία στις αλλεργίες.

Αλλεργική εκδήλωση μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως στη μύτη (βούλωμα, καταρροή, φαγούρα), στα μάτια (δάκρυα), στον φάρυγγα (ερεθισμός), στους πνεύμονες (άσθμα) ή και στο δέρμα με εξανθήματα. Η αλλεργία μπορεί να προκαλέσει φαγούρα στα αυτιά ή φλεγμονές στον έξω ακουστικό πόρο, φλεγμονές ή σχηματισμό υγρού στο μέσο αυτί, ζάλη, αίσθημα ότι το αυτί έχει βουλώσει, βουητά και μείωση της ακοής. Όταν αντιδράσει όλο το σώμα, η αλλεργική αντίδραση ονομάζεται αναφυλαξία. Στα παιδιά η αλλεργία μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και γενικώς να μεταβάλει τη συμπεριφορά τους.

Εποχιακή και ετήσια αλλεργική ρινίτιδα

Η αλλεργία της μύτης εμφανίζεται όταν τα αλλεργιογόνα (π.χ. η γύρη) έλθουν σε επαφή με το βλεννογόνο της και εκδηλώνεται με δύο μορφές, ως εποχιακή και ως ετήσια. Η εποχιακή εμφανίζεται μία εποχή του χρόνου, ενώ η ετήσια όλο το χρόνο.

Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα, που προκαλείται από τη γύρη των φυτών, εκδηλώνεται στην αρχή της άνοιξης, όταν ανθίζουν τα φυτά. Τότε συνήθως προκαλείται από τη γύρη των δένδρων, ενώ, όταν εκδηλώνεται στο τέλος της άνοιξης, προκαλείται συνήθως από το χορτάρι. Τα πολύχρωμα λουλούδια και αυτά που μυρίζουν σπάνια προκαλούν αλλεργία, διότι η γύρη τους είναι βαριά και δεν μεταφέρεται εύκολα με τον αέρα.

Το άτομο που πάσχει από εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα παρουσιάζει καταρροή, φτέρνισμα, φαγούρα, μπούκωμα στη μύτη, τα μάτια δακρύζουν κ.α.

Η ετήσια αλλεργική ρινίτιδα μπορεί να προκληθεί από τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού και των κατοικιδίων ζώων, μύκητες και διάφορες χημικές ουσίες, όπως τα απορρυπαντικά, που χρησιμοποιούμε για την καθαριότητα στο σπίτι.   Κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι χειρότερη, γιατί τα παράθυρα και οι πόρτες είναι κλειστά.  Οι μύκητες αναπτύσσονται στα παλιά βιβλία, σε διάφορα φυτά, στο μπάνιο και γενικά σε χώρους και σημεία όπου υπάρχει υγρασία. Επίσης, μπορεί να βρίσκονται σε εξοχικά σπίτια που μένουν κλειστά τον χειμώνα.

Οι αλλεργικοί άνθρωποι είναι ευαίσθητοι στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και παρουσιάζουν συνήθως σοβαρότερα συμπτώματα όταν αρρωστήσουν από άλλη αιτία. Η αλλεργία δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή, παρά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις, όπως ταλαιπωρεί πολύ τον άνθρωπο που την έχει.

Για την  αντιμετώπιση της αλλεργίας οδηγίες θα δώσει ο θεράπων ιατρός.  Συνήθως, γίνεται με αποφυγή αλλεργιογόνων, λήψη φαρμάκων (αντισταμινικά και ρινικοί ψεκασμοί), ενώ συστήνεται στα αλλεργικά άτομα να ασκούνται καθηυμερινά, να μην κανπνίζουν, να κάνουν ισορροπημένη διατροφή (ιδίως με βιταμίνη C) και να αποφεύγουν την μολυσμένη ατμόσφαιρα.

Πως μπορεί να γίνει πρόληψη για την αλλεργική ρινίτιδα;

Η προφύλαξη συνίσταται κυρίως στην αποφυγή των αλλεργιογόνων. Όμως υπάρχουν και κάποια μέτρα που είναι σκόπιμο να υιοθετηθούν από το αλλεργικό άτομο, όπως:

  1. Να κλείνετε πόρτες και παράθυρα τις περιόδους που η γύρη είναι σε έξαρση. Τουλάχιστον τις πολύ πρωϊνές και πολύ απογευματινές ώρες. Καλό είναι να αερίζετε  το σπίτι το μεσημέρι και όχι νωρίς το πρωί ή το απόγευμα που πέφτει ο ήλιος, γιατί τότε η γύρη κυκλοφορεί περισσότερο.
  2. Να μην υπάρχουν στο σπίτι φυτά και διάφορες άλλες πηγές μούχλας.
  3. Να μην υπάρχουν στο σπίτι ζώα που παράγουν αλλεργιογόνες ουσίες όπως γάτα ή σκύλος
  4. Να μην χρησιμοποιούνται μαξιλάρια με πούπουλα και μάλλινα υφάσματα.
  5. Να αποφεύγετε εργασίες που μπορεί να σας φέρουν σε επαφή με την γύρη (όπως κούρεμα γκαζόν, μάζεμα φύλλων κλπ). Αν αυτό είναι αναγκαίο, φορέστε μάσκα
  6. Να αλλάζετε φίλτρο στο κλιματιστικό μία φορά τον μήνα και συντήρηση κάθε χρόνο.
  7. Να τοποθετήσετε στο χώρο συσκευή καθαρισμού του αέρα.
  8. Να μην βγαίνετε σε πάρκο και ύπαιθρο νωρίς το πρωί (όταν υπάρχει έξαρση γύρης)
  9. Την περίοδο της γύρης μην οδηγείτε με ανοιχτά παράθυρα.
  10. Αν χρειαστεί να βγαίνετε έξω, αλλάζετε ρούχα.
  11. Φροντίστε για την σχολαστική καθαριότητα του σπιτιού.