Αλτσχάιμερ: Ποια έλλειψη σχετίζεται με την εμφάνισή του;

Η έλλειψη ενός συγκεκριμένου συστατικού από τον οργανισμό φαίνεται ότι σχετίζεται με την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Ειδικότερα φαίνεται ότι ακόμη και η ήπια αναιμία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιπλέον και τα υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης χαρακτηρίζονται από τον ίδιο κίνδυνο, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη.

Τα νέα δεδομένα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Neurology, αφορούσαν σε 12.000 άτομα. Έδειξαν ότι τα άτομα με αναιμία είχαν 41% υψηλότερη πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ και 34% αυξημένο κίνδυνο οποιασδήποτε μορφής άνοιας, συγκριτικά με τους μη πάσχοντες από αναιμία.

Παράλληλα, όσοι συμμετέχοντες είχαν υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης – η πρωτεΐνη που ενυπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και μεταφέρει οξυγόνο – φάνηκε να έχουν 20% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης της νόσου, σε σχέση με αυτούς με μέτρια επίπεδα, ενώ εκείνοι, που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα, είχαν κατά 29% μεγαλύτερο κίνδυνο, σε σύγκριση και πάλι με εκείνους που είχαν μεσαία επίπεδα αιμοσφαιρίνης.

Ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Αρφάν Ικράμ από το Ιατρικό Κέντρο Έρασμος του Ρότερνταμ, στην Ολλανδία, εξηγεί ότι, δεδομένων των αυξημένων ποσοστών αναιμίας στην Ευρώπη, στην Αφρική, στην Αμερική και στη βόρεια Ασία, η παρούσα έρευνα έχει ιδιαίτερη σημασία.

Οι λόγοι για τους οποίους τα χαμηλά και τα υψηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας παραμένουν ασαφείς.

Ο Σάτζιτ Μπούσρι, καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Λένοξ Χιλ στη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι το κλειδί ίσως είναι ο ρόλος της αιμοσφαιρίνης ως μεταφορέας οξυγόνου.

«Οποιαδήποτε απώλεια οξυγόνου οδηγεί σε γνωστική έκπτωση και εκδηλώνεται ως άνοια. Από την άλλη η αύξηση της αιμοσφαιρίνης δείχνει κάποια υποβόσκουσα νόσο, η οποία αναγκάζει το σώμα να παράγει αιμοσφαιρίνη».

Άλλοι, όπως ο πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Νόρθ Σορ Γκάι Μιντζ, υπογραμμίζει ότι η αύξηση της αιμοσφαιρίνης είναι αποτέλεσμα του καπνίσματος.

 

Αλτσχάιμεράνοιααναιμία