Αλτσχάιμερ: Η απώλεια μνήμης αντιστράφηκε σε ποντίκια στο εργαστήριο

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο αναγνώρισαν ότι το Αλτσχάιμερ παρεμβαίνει στην ικανότητα των νευρώνων να μεταδίδουν ηλεκτρικά σήματα σε μέρη του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό μνήμης.

Εξέτασαν τις γενετικές αλλαγές, που επηρεάζουν τον τρόπο, με τον οποίο οι οδηγίες του DNA διαβάζονται και εκφράζονται σε κύτταρα – γνωστά ως επιγενετικά – αντί για αλλαγές στην αλληλουχία του DNA. Με την αποκρυπτογράφηση των επιγενετικών αλλαγών, που μπορεί να επηρεάσουν τη σηματοδότηση μεταξύ των νευρώνων και την πρόκληση απώλειας μνήμης, ήταν σε θέση να προτείνουν φάρμακα, που θα μπορούσαν να την αποκαταστήσουν.

“Δεν έχουμε εντοπίσει μόνο τους επιγενετικούς παράγοντες, που συμβάλλουν στην απώλεια της μνήμης. Βρήκαμε, επίσης, τρόπους για την προσωρινή αντιστροφή τους σε ένα ζωικό μοντέλο με Αλτσχάιμερ”, δήλωσε ο καθηγητής Zhen Yan, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νευρώνες στον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου χάνουν σταδιακά τους υποδοχείς για έναν βασικό νευροδιαβιβαστή, τον λεγόμενο γλουταμινικό, σε μέρη του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την μνήμη.

Οι μεταθανάτιες εξετάσεις ασθενών με Αλτσχάιμερ αποκάλυψαν ότι στερούνται, επίσης, αυτούς τους υποδοχείς και οδήγησαν τους ερευνητές σε μια συγκεκριμένη ομάδα ενζύμων, που θα μπορούσε να επηρεάσει τα γονίδια, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή αυτών των υποδοχέων.

“Όταν δώσαμε στα ζώα που είχαν Αλτσχάιμερ αυτό τον αναστολέα του ενζύμου, είδαμε τη διάσωση της γνωστικής λειτουργίας να επιβεβαιώνεται μέσω αξιολογήσεων της μνήμης αναγνώρισης, της χωρικής μνήμης και της μνήμης εργασίας”, δήλωσε ο Dr Yan.

“Ήμασταν αρκετά έκπληκτοι που βλέπαμε μια τόσο δραματική γνωστική βελτίωση”.

Οι βελτιώσεις διήρκεσαν μόνο για μια εβδομάδα, αλλά οι ερευνητές εργάζονται για να τελειοποιήσουν μια μέθοδο μεταφοράς, που θα επιτρέπει στο φάρμακο να φτάνει στους περισσότερους από τους νευρώνες του εγκεφάλου και να έχει πιο ισχυρό αποτέλεσμα.