Αμφίδρομη η σχέση μεταξύ Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου και της Κατάθλιψης (νέα μελέτη)

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με ΙΦΝΕείχαν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, τα αδέρφια τους που δεν έπασχαν από ΙΦΝΕ είχαν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη. Αντίθετα, οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΙΦΝΕ και τα αδέρφια τους χωρίς κατάθλιψη είχαν περισσότερες από μιάμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΙΦΝΕ.

 

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι μια χρόνια πάθηση που περιλαμβάνει φλεγμονή του πεπτικού συστήματος,.

Μια νέα μελέτη από την Keck Medicine του Παν/μίου της Νότιας Καλιφόρνια, δείχνει ότι οι ασθενείς που διαγνώστηκαν με ΙΦΝΕ είχαν εννέα φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη από τον γενικό πληθυσμό. Επιπλέον, τα αδέρφια τους που δεν έπασχαν από ΙΦΝΕ είχαν σχεδόν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Αντίθετα, οι ασθενείς με κατάθλιψη είχαν δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΙΦΝΕ και τα αδέρφια τους χωρίς κατάθλιψη είχαν περισσότερες από μιάμιση φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΙΦΝΕ.

«Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει μια κλινική επικάλυψη μεταξύ των δύο παθήσεων και είναι η πρώτη μελέτη που διερευνά την αμφίδρομη συσχέτιση μεταξύ ΙΦΝΕ και κατάθλιψης στα αδέρφια», δήλωσε ο Bing Zhang, MD, γαστρεντερολόγος της Keck Medicine και συν-επικεφαλής της μελέτης. .

Ο Ζανγκ και οι συνεργάτες του ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα περισσότερων από 20 εκατομμυρίων ανθρώπων από την Εθνική Βάση Δεδομένων Ερευνών Ασφάλισης Υγείας της Ταϊβάν, η οποία περιέχει ολοκληρωμένες ιατρικές πληροφορίες για περισσότερο από το 99% των κατοίκων της Ταϊβάν.

Για 11 χρόνια, παρακολούθησαν ασθενείς με ΙΦΝΕ ή κατάθλιψη και τα αδέρφια τους χωρίς καμία πάθηση, συγκρίνοντας την εμφάνιση κατάθλιψης ή ΙΦΝΕ με μια ομάδα ελέγχου ατόμων χωρίς καμία πάθηση, αλλά με παρόμοια ηλικία, φύλο και κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Ο Zhang υποθέτει ότι πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην αμφίδρομη φύση των διαταραχών, συμπεριλαμβανομένων των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων, του μικροβιώματος του εντέρου (που αποτελείται από βακτήρια, μύκητες και ιούς) και γενετική.

Αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές ήταν ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη ήταν επιρρεπείς σε ΙΦΝΕ. Ο Zhang εικάζει ότι αυτή η ανακάλυψη μπορεί να έχει να κάνει με αυτό που είναι γνωστό ως άξονας εντέρου-εγκεφάλου, μια επιστημονικά καθιερωμένη σύνδεση μεταξύ του γαστρεντερικού συστήματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος, το οποίο αποτελείται από τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο.

Για παράδειγμα, είπε, η φλεγμονή του εγκεφάλου, η οποία παίζει ρόλο στην κατάθλιψη, μπορεί να συνδέεται με τη φλεγμονή του γαστρεντερικού σωλήνα, χαρακτηριστικό της ΙΦΝΕ.

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί τα αδέρφια ασθενών με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ΙΦΝΕ. Ο Zhang υποθέτει ότι μπορεί να υπάρχει μια κοινή γενετική ευαισθησία για οποιαδήποτε ασθένεια που εμφανίζεται διαφορετικά στα μέλη της οικογένειας.

Ο Zhang ελπίζει ότι τα ευρήματα της μελέτης θα ενθαρρύνουν τους επαγγελματίες υγείας να λαμβάνουν υπόψη τόσο το οικογενειακό ιστορικό όσο και τη σχέση μεταξύ γαστρεντερικών και διαταραχών της διάθεσης κατά την αξιολόγηση ή τη θεραπεία ασθενών με ΙΦΝΕ ή κατάθλιψη.

Μέσω περισσότερων ερευνών και καλύτερης κατανόησης του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, οραματίζεται να αξιοποιήσει τη νέα σύνδεση μεταξύ των συνθηκών για τη βελτίωση της πρόληψης, της διάγνωσης και της θεραπείας της IBD και των ψυχικών διαταραχών.

Η μελέτη υποστηρίχθηκε από επιχορηγήσεις από το Γενικό Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι και το Υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ταϊβάν.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: sciencedaily.com

 

front-storiesΙΝΦΕκατάθλιψη