Αν δεν βάζετε εκεί αντιηλιακό, αυξάνονται οι πιθανότητες καρκίνου

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ διαπίστωσαν ότι ξεχνάμε τις πιο ευαίσθητες περιοχές του δέρματος, όπως είναι τα βλέφαρα, όταν βάζουμε ενυδατικές κρέμες με αντιηλιακή προστασία, περισσότερο από όταν βάζουμε κλασικό αντιηλιακό κι αυτό ενέχει το ρίσκο να αρρωστήσουμε.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS One και συμμετείχαν σε αυτή 84 άνθρωποι, 62 γυναίκες και 22 άνδρες. Το δέρμα στην περιοχή των βλεφάρων είναι λεπτό, πολύ ευαίσθητο και πιο ευάλωτο στον καρκίνο. Τα γυαλιά ηλίου με φίλτρα UV είναι ένας τρόπος προστασίας αυτών των περιοχών.

Πολλές ενυδατικές κρέμες προσώπου περιέχουν δείκτη αντιηλιακής προστασίας 30-50, αλλά σε καμία περίπτωση δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν το αντιηλιακό, ειδικά αν το άτομο περνά πολύ χρόνο έξω το καλοκαίρι.

Η ερευνητική ομάδα τράβηξε φωτογραφίες με μια ευαίσθητη στην υπεριώδη ακτινοβολία κάμερα, οι οποίες έδειξαν πόσο καλά είχαν καλύψει οι εθελοντές τα πρόσωπά τους με αντιηλιακό ή με ενυδατική με δείκτη προστασίας.

Διαπιστώθηκε ότι σχεδόν το 17% του προσώπου έμεινε ακάλυπτο από ενυδατική κρέμα με SPF, σε σύγκριση με το 11% της περιοχής, στην οποία δεν χρησιμοποιήθηκε αντηλιακό. Επιπλέον υπήρχε 21% λιγότερη κάλυψη στην περιοχή γύρω από τα βλέφαρα με ενυδατική κρέμα και 14% λιγότερη με αντιηλιακό.

“Όταν εφαρμόζεται τόσο αντιηλιακό όσο και ενυδατική κρέμα με SPF, η περιοχή γύρω από τα μάτια συχνά παραμελείται, ιδιαίτερα κοντά στη μύτη. Οι συμμετέχοντες κάλυπταν μικρότερο μέρος του προσώπου, όταν χρησιμοποιούσαν ενυδατική κρέμα, σε σύγκριση με τα αντιηλιακά”, εξήγησε ο Austin McCormick, συγγραφέας της μελέτης και οφθαλμοπλαστικός χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aintree.

“Οι καρκίνοι των βλεφάρων αντιπροσωπεύουν το 10% όλων των καρκινωμάτων βασικών κυττάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του δέρματος. Οπότε οι άνθρωποι χρειάζεται να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην περιοχή των βλεφάρων, όταν τοποθετούν οποιαδήποτε SPF κρέμα”.