Ανακαλύφθηκαν νέα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Από την αρχική του έξαρση τον Μάιο του 2022, ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μπερδέψει ειδικούς και ερευνητές από όλο τον κόσμο λόγω της ασυνήθιστης συμπεριφοράς του.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases  διαπίστωσε ότι τα νεότερα στελέχη της ευλογιάς των πιθήκων παρουσιάζουν πιο μοναδικά συμπτώματα.

Τα εν λόγω συμπτώματα είναι δερματικές βλάβες, συνήθως στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή του πρωκτού. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 54 διαγνωσθέντες ασθενείς σε διάστημα 12 ημερών τον Μάιο του 2022, αποκάλυψε διακύμανση στα συμπτώματα σε σύγκριση με προηγούμενα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων.

Η ευλογιά των πιθήκων, μια συνήθως ήπια ιογενής ασθένεια ενδημική στη Δυτική και Κεντρική Αφρική, χαρακτηρίζεται τυπικά από πυρετό, πονοκέφαλο, πονόλαιμο, κόπωση και εξάνθημα. Ωστόσο, η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 94% των ασθενών είχαν τουλάχιστον μία δερματική βλάβη που βρέθηκε στην κολπική ή περιπρωκτική περιοχή. Και ενώ οι περισσότεροι από τους ασθενείς ανάρρωσαν με ανάπαυση στο σπίτι, πέντε χρειάστηκε να εισαχθούν λόγω πόνου ή μόλυνσης στις δερματικές τους βλάβες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το ένα τέταρτο των 54 ατόμων (όλα τα οποία ταυτοποιήθηκαν ως άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες) ήταν θετικά στον ιό HIV. Ένα άλλο τέταρτο είχε άλλον τύπο σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ).

Ο Ντέιβιντ Χέιμαν, επιδημιολόγος, δήλωσε στο Reuters ότι είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχεται η επιδημία της νόσου χωρίς να στιγματίζονται οι πληγέντες.

«Αυτό περιλαμβάνει την εργασία με πληθυσμούς που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν πόσο εύκολο είναι να αποτραπεί αυτή η μόλυνση – απλώς αποφεύγοντας τη σωματική επαφή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων [όταν υπάρχει εξάνθημα]», είπε η λοιμωξιολόγος.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που συνδέονται με το Central London Community Healthcare NHS Trust και το Imperial College Healthcare NHS Trust, είπαν ότι οι ορισμοί των περιπτώσεων θα πρέπει να επανεξεταστούν περαιτέρω. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να «μιμηθεί» κοινά ΣΜΝ όπως η σύφιλη και ο έρπης.

Επειδή η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής, οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος για να προσδιορίσουν εάν η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος, καθώς αυτός είναι ο τυπικός ορισμός της σεξουαλικής μετάδοσης.

ευλογιά των πιθήκων