Ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι: είναι δυνατόν;

Η ευθύνη για την αντισύλληψη έχει γενικά πέσει στις γυναίκες από την ανάπτυξη των αντισυλληπτικών χαπιών τη δεκαετία του 1950, με μόνο τη βαζεκτομή να παρουσιάζεται ως ρεαλιστική επιλογή για τους άνδρες εκτός φυσικών συσκευών όπως τα προφυλακτικά. Η παραγωγή ενός ισοδύναμου αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες ήταν λιγότερο επικείμενη, με ζητήματα που σχετίζονται με την αναστρεψιμότητα και την ασφάλεια. Η δημόσια ζήτηση για μια ανδρική εναλλακτική είναι υψηλή και οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνδρες θα προτιμούσαν μεγαλύτερο έλεγχο της αντισύλληψης.

Ορμονικές μέθοδοι ανδρικής αντισύλληψης

Η παραγωγή σπέρματος και τεστοστερόνης πραγματοποιείται στους όρχεις μέσω των κυττάρων S ertoli και Leydig, τα οποία διεγείρονται στην παραγωγή από διάφορες ορμόνες που προέρχονται από τον υποθάλαμο και την υπόφυση.

Η υψηλή κυκλοφοριακή τεστοστερόνη αναστέλλει την παραγωγή ορμόνης απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης και γοναδοτροπινών από τον υποθάλαμο και την υπόφυση, αντίστοιχα, σχηματίζοντας έναν βρόχο αρνητικής ανάδρασης που διατηρεί σχετικά σταθερά τα ορμονικά επίπεδα και τη δημιουργία σπέρματος. Η διακοπή αυτού του κύκλου με τη χορήγηση αναστολέων υποδοχέα ανδρογόνων που εμποδίζουν την παραγωγή ορμονών στον υποθάλαμο και την υπόφυση μπορεί επομένως να καταστείλει τη σύνθεση σπέρματος και τεστοστερόνης στους όρχεις, δρώντας αποτελεσματικά ως αντισυλληπτικό.

Ωστόσο, η τεστοστερόνη εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές λειτουργίες εκτός από την παραγωγή σπέρματος, και συγκεκριμένα, τα άτομα με χαμηλή τεστοστερόνη εμφανίζουν απώλεια μυϊκής μάζας, χαμηλή λίμπιντο και συχνή κατάθλιψη. Η συγχορήγηση συνθετικών ορμονικών φαρμάκων όπως η προγεστίνη μπορεί να υποστηρίξει τις περιφερειακές δράσεις της τεστοστερόνης, ωστόσο, δυνητικά ανακουφίζοντας τις αρνητικές παρενέργειες των εξωγενών αναστολέων ανδρογόνων.

Δοκιμές αποτελεσματικότητας που χρησιμοποιούν συνδυασμένο αναστολέα ανδρογόνου και χορήγηση προγεστίνης έχουν διεξαχθεί με τη μορφή μηνιαίου ενέσιμου, υποδερμικού εμφυτεύματος και συνδυασμένου διαδερμικού τζελ και χαπιού, καθεμία από τις οποίες επιδεικνύει καλή αποτελεσματικότητα στη μείωση των επιπέδων σπέρματος σε χαμηλότερα από 1 εκατομμύριο ανά mL στην πλειονότητα των συμμετεχόντων. .

Πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι  

Με βάση τον αριθμό των κυήσεων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των περιόδων της μελέτης, το φάρμακο φαίνεται εξίσου αποτελεσματικό με το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι, αν και παρατηρήθηκε ευρέως αναφερόμενη αύξηση βάρους, ακμή , εναλλαγές της διάθεσης και παρόμοιες παρενέργειες. Είναι ενδιαφέρον ότι κατά τη διάρκεια αυτών των μελετών βρέθηκαν επίσης διαφορές στην αποτελεσματικότητα που εξαρτώνται από την εθνικότητα των συμμετεχόντων, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να απαιτείται μια εξατομικευμένη ιατρική προσέγγιση για τη βέλτιστη προσαρμογή του ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού.

Μη ορμονικές μέθοδοι ανδρικής αντισύλληψης

Αρκετές μη ορμονικές μέθοδοι ανδρικής αντισύλληψης βρίσκονται επίσης υπό διερεύνηση, οι οποίες περιλαμβάνουν τη στόχευση των κυττάρων Sertoli ή Leydig για την αναστολή της παραγωγής σπέρματος, την άμεση απενεργοποίηση του σπέρματος, τον αποκλεισμό των σπερματικών αγγείων ή άλλες παρόμοιες οδούς.

Το τελευταίο επιτυγχάνεται με την έγχυση ενός πολυμερούς σε κάθε σπερματοζωάριο που εμποδίζει φυσικά τη διέλευση του σπέρματος και επίσης προκαλεί τοπική μείωση του pH, διαταράσσοντας την πολικότητα της κεφαλής του σπέρματος. Η διαδικασία μπορεί στη συνέχεια να αντιστραφεί με έγχυση διττανθρακικού νατρίου για να διαλυθεί το βύσμα, επαναλαμβάνοντας την κανονική λειτουργία του σπέρματος. Αυτή η διαδικασία έχει διερευνηθεί στην Ινδία τις τελευταίες δεκαετίες. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό στη μετάδοση της προσωρινής στειρότητας για διάστημα έως και ενός έτους, αν και η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια δεν έχει ακόμη τεκμηριωθεί.

Μια άλλη πιθανή μέθοδος ανδρικής αντισύλληψης είναι η προσκόλληση μορίων στην εξωτερική επιφάνεια του σπέρματος, η οποία μειώνει τη βιωσιμότητά τους. Το EPPIN είναι μια ειδική για το σπέρμα επιφανειακή πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη σύνδεση με την πρωτεΐνη του σπερματικού πλάσματος. Έτσι, τα αντισώματα anti-EPPIN που μπλοκάρουν αυτή τη θέση περιορίζουν την κινητικότητα του σπέρματος και την πρόοδο προς τα εμπρός.

Δοκιμές σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, καθώς ζητήματα που σχετίζονται με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και την αποτελεσματική παροχή αντισωμάτων είναι ακόμη υπό αμφισβήτηση.

Οι ανταγωνιστές υποδοχέα λονιδαμίδης και ρετινοϊκού οξέος δρουν επίσης διαταράσσοντας τη λειτουργία των κυττάρων Sertoli, το πρώτο επίσης με άμεση αποπτωτική δράση, καθώς είναι ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο που κανονικά χορηγείται στη θεραπεία του καρκίνου. Η βιταμίνη Α μεταβολίζεται σε ρετινοϊκό οξύ, το οποίο όταν δεσμεύεται στους υποδοχείς ρετινοϊκού οξέος στα κύτταρα Sertoli, βοηθά στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης που οδηγεί στη σπερματογένεση.

Πράγματι, η ακραία ανεπάρκεια βιταμίνης Α μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας στειρότητας μεταξύ των ανδρών, και έτσι η παρεμπόδιση του υποδοχέα του ρετινοϊκού οξέος θα μπορούσε να προκαλέσει προσωρινή στειρότητα χωρίς μακροχρόνιες ή ορμονικές παρενέργειες. Μία από τις κύριες οξείες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από ανταγωνιστές υποδοχέα ρετινοϊκού οξέος ή αναστολείς βιοσύνθεσης ρετινοϊκού οξέος είναι ο έντονος έμετος και η ναυτία μετά από συν-κατανάλωση αλκοόλ. Μετά τη διακοπή της θεραπείας, η παραγωγή σπέρματος φέρεται να επανέρχεται στο φυσιολογικό εντός αρκετών μηνών.

 

Βιβλιογραφικές αναφορές

  • Thirumalai, A., & Page, ST (2019). Πρόσφατες εξελίξεις στην ανδρική αντισύλληψη. Drugs ,  79 (1), 11–20. https://doi.org/10.1007/s40265-018-1038-8
  • Long, JE, Lee, MS & Blithe, DL (2019). Ανάπτυξη Ανδρικών Αντισυλληπτικών: Ενημέρωση σχετικά με νέες ορμονικές και μη ορμονικές μεθόδους. Clinical Chemistry , 65(1).
  • Yuen, F., Nguyen, BT, Swerdloff, RS, & Wang, C. (2020). Συνεχίζεται η αναζήτηση ορμονικού ανδρικού αντισυλληπτικού. Best Practice & Research Clinical Obstetrics & Gynecology ,  66 , 83–94. https://doi.org/10.1016/j.bpobgyn.2020.02.003
ανδρικό αντισυλληπτικό χάπιαντισύλληψηfront-stories