Ανήσυχοι οι γιατροί για την εξάπλωση του ιού του Δ. Νείλου

Στα 131 φθάνουν πλέον τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 82 παρουσίασαν εκδηλώσεις στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και τα 49 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (πυρετό) ή κανένα σύμπτωμα στο ΚΝΣ. Οι θάνατοι αυξήθηκαν στους 13 και αφορούσαν άτομα άνω των 60 ετών, κυρίως ηλικιωμένους με μέση ηλικία 82 ετών.

Ήδη παραμένουν νοσηλευόμενοι 16 ασθενείς, εκ των οποίων οι 7 σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι υπόλοιποι 9 σε θαλάμους κλινικών. Εξιτήριο από το νοσοκομείο έχουν πάρει 97 άτομα.

Τα κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε 15 νομούς της χώρας και συγκεκριμένα στην Ανατολική Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ξάνθη, Καβάλα, Έβρο, Ροδόπη, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς, Ημαθία και Σέρρες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας και περιστατικά της νόσου αναμένονται και το επόμενο χρονικό διάστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κυκλοφορίας των κουνουπιών.

Ο ΙΣΑ με αφορμή τα νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου καλεί τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και να τηρούν σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης. Εφιστά για άλλη μία φορά την προσοχή στα μέτρα αυτά και τονίζει την ανάγκη να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο, για τη θωράκιση της χώρας απέναντι στις υγειονομικές απειλές.

Ατομικά μέτρα προστασίας

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια τα οποία μεταξύ άλλων, συνίστανται στα εξής:
• χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
• τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών).
• χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
• απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
• κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
• πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.
• κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

ιός Δυτικού Νείλου