Άνοια: Πόσο βοηθάει η κοινωνικότητα στη μέση ηλικία

Η κοινωνικότητα στη μέση ηλικία θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση της άνοιας. Ερευνητές από το UCL διαπίστωσαν ότι ένα άτομο, που έβλεπε οικογένεια και φίλους σχεδόν καθημερινά, είχε 12% μικρότερο κίνδυνο.

Περίπου 7 άτομα στα 100 θα αναπτύξουν άνοια μετά την ηλικία των 65 ετών, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να μειωθεί σε 6 στους 100, αν οι άνθρωποι ξόδευαν περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κοινωνικές επαφές είναι επωφελείς, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερη ελαστικότητα του εγκεφάλου, ενάντια στις βλάβες που συμβαίνουν στο νευροεκφυλισμό.

Ενισχύει, επίσης, τις γλωσσικές δεξιότητες και τις δεξιότητες μνήμης, που βοηθούν τους ηλικιωμένους να αντεπεξέρχονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να παραμένουν ενεργοί.

Οι περισσότεροι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι αδύνατο να αντιστραφεί η εγκεφαλική βλάβη, όταν έχει συμβεί, αλλά μπορεί να είναι δυνατό να σταματήσει ή να καθυστερήσει η γνωστική μείωση, μέσα από παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η άσκηση.

Η νέα έρευνα είναι η μεγαλύτερη, που έχει δείξει ότι η κοινωνική αλληλεπίδραση μπορεί, επίσης, να διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη Whitehall II, παρακολουθώντας 10.228 συμμετέχοντες, που είχαν ερωτηθεί έξι φορές μεταξύ του 1985 και του 2013, σχετικά με τη συχνότητα των κοινωνικών τους επαφών με φίλους και συγγενείς.

Επιπλέον οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τις γνωστικές εξετάσεις από το 1997 και μετά και οι ερευνητές εξέτασαν τους φακέλους υγείας τους μέχρι το 2017, για να δουν αν είχαν ποτέ διαγνωστεί με άνοια.

Διαπιστώθηκε ότι από τα 50 έως τα 70 χρόνια της ηλικίας η αυξημένη κοινωνικότητα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής ψυχιατρικής Dr Andrew Sommerlad, δήλωσε: “Η άνοια είναι μια τεράστια παγκόσμια πρόκληση για την υγεία, αλλά γνωρίζουμε ότι μία στις τρεις περιπτώσεις μπορεί να αποφευχθεί”.

Στο PLOS Medicine δημοσιεύθηκαν τα ευρήματα.

άνοιακοινωνικότητα