Ανορεξία: Μπορεί να προέρχεται από το σώμα, όχι μόνο από το μυαλό

Η νευρική ανορεξία μπορεί να προέλθει και από το σώμα, πέρα από το μυαλό, υποστηρίζει πρωτοποριακή μελέτη.

Ειδικότερα σχετίζεται και με προβλήματα στον μεταβολισμό.

Η ανορεξία θεωρείται σοβαρή ψυχιατρική ασθένεια. Εκφράζεται ως διατροφική διαταραχή και επηρεάζει κυρίως νέες κοπέλες (1-2% των γυναικών και 0.2-0.4% των ανδρών), που λιμοκτονούν – κάνοντας ενίοτε παράλληλα και εξαντλητική γυμναστική – φλερτάροντας με τον θάνατο… Κι όλα αυτά γιατί πιστεύουν ότι έχουν παραπανίσια κιλά, ενώ μπορεί να ζυγίζουν κάτω από το φυσιολογικό.

Επικίνδυνο “παιχνίδι” σώματος και μυαλού

Διεθνής ομάδα ερευνητών μελέτησε 16.992 άτομα με ανορεξία και 55.525 άτομα χωρίς ανορεξία, από 17 χώρες.

Ανέλυσε το DNA τους, για να βρει μεταλλάξεις σε γενετικές οδηγίες, που ήταν πιο συχνές σε ασθενείς με ανορεξία.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Genetics, εντόπισε κάποιες μεταλλάξεις, που είναι παρούσες και σε άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το άγχος και η σχιζοφρένεια.

Αλλά βρήκαν και μεταλλάξεις, που ελέγχουν τον μεταβολισμό του σώματος, ιδιαίτερα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το σωματικό λίπος.

“Η αποτυχία να εξεταστεί ο ρόλος του μεταβολισμού μπορεί να έχει συμβάλει στην ανεπιτυχή διαχείριση της ασθένειας από τους επαγγελματίες υγείας”, δήλωσε η καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας Cynthia Bulik, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.

“Μέχρι τώρα εστιάζαμε στις ψυχολογικές πτυχές της νευρικής ανορεξίας, όπως στην προσπάθεια των ασθενών να λεπτύνουν”.

Μια επικίνδυνη διατροφική διαταραχή

Πάντως τα οκτώ γονίδια, που ανακάλυψαν οι επιστήμονες, εξηγούν μόνο ένα μικρό μέρος της ανορεξίας. Όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις, είναι πιθανό να υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες γονίδια, που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω διατροφικής διαταραχής.

Ωστόσο αυτές οι νέες μεταλλάξεις φαίνεται ότι επιτρέπουν στους ανθρώπους να αντέχουν με απειροελάχιστο φαγητό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν χάνουν βάρος, λαμβάνουν σήματα από το σώμα τους, που διεγείρουν την όρεξή τους. Αυτά τα σήματα είναι πολύ σημαντικά για τον έλεγχο του βάρους”, δήλωσε η καθηγήτρια του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College, Janet Treasure.

“Είναι πιθανό, όταν οι άνθρωποι χάνουν βάρος λόγω νευρικής ανορεξίας, να μην λαμβάνουν αυτά τα σήματα, ώστε να μπορούν να επανέλθουν στο φυσιολογικό”.

 

 

 

 

 

 

 

 

διατροφική διαταραχήνευρική ανορεξία