Ανοσοθεραπεία & στοχεύουσες θεραπείες δίνουν ελπίδα σε ασθενείς με μεταστατική νόσο

Πρόσφατα εγκεκριμένα φάρμακα νέας γενιάς και οι θεραπευτικές εξελίξεις για τους ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα απασχόλησαν τους ομιλητές της Ενότητας Γ’ στο συνέδριο της FairLife L.C.C. Το σύστημα άμυνας του οργανισμού κινητοποιείται εναντίον του καρκίνου μέσω της ανοσοθεραπείας ενώ οι στοχεύουσες θεραπείες αναστέλλουν ευθέως τα μοριακά μονοπάτια εξέλιξης των όγκων.

Τη λειτουργία της ανοσοθεραπείας ανέλυσε διεξοδικά ο κος Ηλίας Αθανασιάδης, Ογκολόγος – Παθολόγος, Διευθυντής Ογκολογικής Κλινικής "ΜΗΤΕΡΑ", Επικ. Καθηγητής Ογκολογίας NORTHWESTERNUNIVERSITY, Η.Π.Α. Η ανοσοθεραπεία άλλαξε τον κόσμο της ογκολογίας και έδωσε ελπίδα και προοπτική. «Η ανοσοθεραπεία κινητοποιεί το σύστημα άμυνας του οργανισμού εναντίον του καρκίνου. Δημιουργεί μια στρατιά από λεμφοκύτταρα που χαρακτηρίζονται από μνήμη και εμμονή και έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τον καρκινικό ιστό. Άλλαξε τη φυσική πορεία του καρκίνου του πνεύμονα και δημιούργησε προοπτικές που δεν μπορούσαμε ούτε να φανταστούμε.» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Αθανασιάδης επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη υποδομών ώστε οι ασθενείς να μπορούν να λαμβάνουν την κατάλληλη καθοδήγηση για τη θεραπεία τους.

Στην εξέλιξη μέσω της στοχεύουσας θεραπείας, αναφέρθηκε ο κος Γιάννης Μούντζιος, (MD, MSc, PhD), Παθολόγος Ογκολόγος, Διευθυντής Ογκολογικού Τμήματος και Μονάδας Κλινικών Μελετών, Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, Ιδρυτής Δικτύου Oncolife, ο οποίος τόνισε ότι «Η επανάσταση της μοριακής βιολογίας οδήγησε στην ανακάλυψη μιας σειράς από μεταλλάξεις στο DNA των καρκινικών όγκων για τις οποίες έχουν αναπτυχθεί ειδικές μοριακές θεραπείες που τις ονομάζουμε "στοχεύουσες", και οι οποίες αναστέλλουν ευθέως τα μοριακά μονοπάτια εξέλιξης των όγκων. Η θεραπεία με αυτούς τους στοχευτικούς παράγοντες, που χορηγούνται από το στόμα στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της συνολικής επιβίωσης και της ποιότητας ζωής των ασθενών μας».

Ο κος Πέτρος Χριστόπουλος (MD, PhD), Παθολόγος Ογκολόγος-Αιματολόγος και Καθηγητής Παθολογικής Ογκολογίας, στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης αναφέρθηκε στα νεότερα φάρμακα που θα εμπλουτίσουν τη θεραπευτική φαρέτρα για τον ΚτΠ. Αυτά περιλαμβάνουν επόμενης γενιάς αναστολείς κινασών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όγκων με EGFR, ALK, ROS1, NTRK, RET και άλλες ογκογόνες μεταλλάξεις, συζευγμένα αντισώματα για την επιλεκτική διασπορά τοξινών στα νεοπλασματικά κύτταρα, πολυειδικά αντισώματα που στοχεύουν πολλαπλά καρκινικά αντιγόνα ή και ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον τους, και ανοσοθεραπείες έναντι ενδοκυττάριων νεοαντιγόνων, που θα αλλάξουν ριζικά το θεραπευτικό τοπίο στον ΚτΠ και την Ογκολογία γενικότερα. Πρώτα παραδείγματα είναι το Trastuzumabderuxtecan που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ για τον HER2-μεταλλαγμένο ΚτΠ τον Οκτώβριο 2023, o δεύτερης γενιάς ROS1 αναστολέας Repotrectinib που εγκρίθηκε από την FDA το Νοέμβριο 2023, ο τέταρτης γενιάς ALK+ αναστολέας NVL-655 που έγινε πρόσφατα διαθέσιμος σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες μέσω της μελέτης ALKOVE-1, και το διειδικό EGFR/MET αντίσωμα Amivantamab με 3 θετικές μελέτες φάσης 3 τον Οκτώβριο 2023, που αναμένεται το 2024 να γίνει θεραπεία επιλογής στην πρώτη γραμμή για τον EGFR+ ΚτΠ με κλασσικές ενεργοποιητικές μεταλλάξεις ή ενθέσεις του εξωνίου 20.

Η κα. Ανδρονίκη Παρδαλού, Βιολόγος-Φροντιστής αναφέρθηκε στην εμπειρία της δικής της οικογένειας με τον ΚτΠ, όταν το 2018 ασθένησε ο πατέρας της και ξεκίνησε ο δικός τους μαραθώνιος. Μεταξύ άλλων περιέγραψε το πώς η κλινική μελέτη στην οποία έλαβε μέρος ο πατέρας της του πρόσφερε κάποια χρόνια καλής ποιότητας ζωής και πώς είναι σημαντική και απαραίτητη η ισότιμη πρόσβαση σε κλινικές μελέτες. Η όλη εμπειρία την έκανε να θέλει να μάθει περισσότερα για τον ΚτΠ και έτσι έμαθε και συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου που διενεργείται στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία».

ανοσοθεραπείαμεταστατικός καρκίνος