Αντισηπτικό ή πλύσιμο με σαπούνι; Τι απομακρύνει πιο καλά τα μικρόβια;

Ο Κορονοϊός μας έκανε να γίνουμε πιο σχολαστικοί σχετικά με την υγιεινή και των χεριών μας. Τα αντισηπτικά τζελ, τα μαντηλάκια με οινόπνευμα και φυσικά το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας και δικαίως. Έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να λειτουργούν σαν αυτοματισμός αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Η συζήτηση για το αν είναι πιο αποδοτικό το αντισηπτικό σε οποιαδήποτε μορφή ή το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι έχει απασχολήσει αρκετούς και για καιρό. Ας δούμε τι πραγματικά ισχύει και ποιος από τους δύο τρόπους απολύμανσης είναι πιο επαρκής. 
 
Τα αντισηπτικά που έχουν ως βάση τους το οινόπνευμα σε ποσοστό 60%-95% μπορούν πραγματικά να σκοτώσουν πολλούς ιούς, μικρόβια και βακτήρια αλλά όχι όλους. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως όσο μεγαλύτερο ποσοστό οινοπνεύματος περιέχει το αντισηπτικό τόσο πιο πιθανό είναι να προστατεύσει τον χρήστη του από μια μολυσματική νόσο. Παρόλα αυτά, το απλό πλύσιμο με σαπούνι φαίνεται πως σύμφωνα με την επιστήμη κερδίζει έδαφος. 
 
Τα περισσότερα αντισηπτικά περιέχουν ισοπροπανόλη ή αιθανόλη και παρότι και τα δύο αυτά διαλύματα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα οινοπνεύματος, έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορούν να σκοτώσουν όλα τα είδη των μικροβίων. Κάπως έτσι, οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση τους ως εναλλακτική λύση όταν δεν μπορούμε για πρακτικούς λόγους να πλύνουμε τα χέρια μας. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα αντισηπτικά έχουν ημερομηνία λήξης άρα ένα αντισηπτικό του οποίου η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει, δεν είναι ικανό για την απολύμανσή μας. 
 
Σχετικά με το πλύσιμο των χεριών, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η σωστή διαδικασία είναι η ακόλουθη. Βρέχουμε ελαφρά τα χέρια μας και στη συνέχεια βάζουμε υγρό σαπούνι ή παίρνουμε το σαπούνι σε μορφή πλάκας. Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας για 20 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο -πάντως όχι λιγότερο- και στη συνέχεια ξεβγάζουμε καλά τα χέρια μας με άφθονο νερό. Στεγνώνουμε τα χέρια μας σε καθαρή πετσέτα ή απορροφητικό χαρτί. Ιδιαίτερη προσοχή και με τη χρήση πετσέτας, καθώς θα πρέπει να αντικαθίσταται συχνά. Η υγρασία που μένει στις ίνες της, αναπτύσσει βακτήρια και μικρόβια. 
κορονοϊόςαντισηπτικάπλύσιμο χεριών με σαπούνι