Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Υπάρχει πρόβλεψη για επόμενη παραλλαγή;

Η πανδημία COVID-19 παραμένει ασταθής και απρόβλεπτη, γεγονός που καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των χαρακτηριστικών της επόμενης παραλλαγής.

Είναι απίθανο η Omicron να τερματίσει την πανδημία όπως την ξέρουμε ή να είναι η τελευταία παραλλαγή SARS-CoV-2 που συναντάμε. Βλέπουμε ήδη ότι το BA.2 — μια υποκατηγορία του Omicron, ή η αδελφή του παραλλαγή — ανταγωνίζεται την υποκατηγορία BA.1 σε μέρη του κόσμου.

Αν και δεν είναι μια νέα ή ξεχωριστή παραλλαγή, η υποπαραλλαγή BA.2 έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για το πώς θα φαίνεται η επόμενη παραλλαγή.

Με βάση τις μέχρι τώρα προβλέψεις, οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι η επόμενη παραλλαγή πιθανότατα θα εξασθενήσει. Ωστόσο, αναγνωρίζουν επίσης την πιθανότητα ενός στελέχους που είναι και πιο μεταδοτικό και πιο θανατηφόρο. Συνολικά, τονίζουν την ανάγκη να εξεταστούν όλα τα σενάρια.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι καθώς πολλές χώρες αίρουν όλα τα προστατευτικά μέτρα κατά του SARS-CoV-2, η αυξημένη εξάπλωση θα μπορούσε να συμβάλει σε περισσότερες μεταλλάξεις .

Πρόβλεψη της επόμενης παραλλαγής

Η Omicron προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας από τις χιλιάδες μεταλλάξεις και συνδυασμούς μεταλλάξεων που έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται ο SARS-CoV-2 καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι αρχές χαρακτήρισαν το Omicron μόνο ως παραλλαγή ανησυχίας λόγω της αυξημένης μολυσματικότητάς του και της περιφερειακής κυριαρχίας του, σημειώνοντας ότι πριν από αυτό υπήρχαν πολλές μεταλλάξεις.

Οπως λένε οι ειδικοί,  η Omicron δεν είναι πιθανό να είναι η τελευταία παραλλαγή που συναντάμε, αλλά δεν υπάρχει οριστικός τρόπος να προβλέψουμε πώς θα είναι η επόμενη. Θα ήλπιζε κανείς καθώς προχωράμε στο νέο φυσιολογικό ότι ο SARS-CoV-2 θα γίνει ένας ενδημικός ιός όπως η γρίπη που κυκλοφορεί εντονότερα σε ορισμένες περιόδους του χρόνου.

Η επόμενη παραλλαγή θα είναι πιο αδύναμη;

Όχι απαραίτητα, λένε οι επιστήμονες.

Ένας ιός μεταλλάσσεται φυσικά. Ο SARS-CoV-2 εξελίσσεται συνεχώς για να γίνεται πιο υγιής, αυξάνοντας την ικανότητά του να μολύνει περισσότερους ανθρώπους, να αποφεύγει την ανοσία που έχει αποκτηθεί από μόλυνση ή το εμβόλιο ή και τα δύο.

Λόγω της ασυμπτωματικής εξάπλωσής του, ο SARS-CoV-2 δεν βρίσκεται υπό πίεση να εξελιχθεί ώστε να γίνει λιγότερο λοιμογόνος. Ωστόσο, αυτό επίσης δεν σημαίνει ότι θα γίνει πιο μολυσματικό. Δεδομένου ότι αυτές οι μεταλλάξεις είναι τυχαίες, τέτοιες αλλαγές μπορούν να συμβούν με κάθε τρόπο.

Για παράδειγμα, η παραλλαγή Alpha προκάλεσε πιο σοβαρή ασθένεια από τον αρχικό ιό  και το Delta ήταν επίσης πιο σοβαρό από το Alpha.

Σχετικά με το θέμα της μολυσματικότητας — δηλαδή τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί ο ιός και την πιθανότητα να προκαλέσει νοσηλεία και θάνατο, είναι πιθανό τόσο ο εμβολιασμός όσο και η προηγούμενη λοίμωξη να παρέχουν διάφορους βαθμούς προστασίας έναντι της λοίμωξης και σοβαρών εκβάσεων.

Ωστόσο, τονίζεται ότι θα εξαρτηθεί από «μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της μετάλλαξης και της γενικής υγείας του πληθυσμού».

Οι επιστήμονες περιμένουν να δουν εάν ο SARS-CoV-2 θα αρχίσει να εξελίσσεται πιο προβλέψιμα και θα μοιάζει περισσότερο με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Μια θεωρία είναι ότι θα μπορούσε να γίνει παρόμοια με το κοινό κρυολόγημα, ενώ μια άλλη είναι ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πιο επικίνδυνο, όπως έχουν κάνει άλλες μολυσματικές ασθένειες.

Οι ερευνητές εργάζονται επί του παρόντος σε μια σειρά από προβλέψεις και μοντέλα για να προβλέψουν μελλοντικές παραλλαγές.

παραλλαγές του κορονοϊούfront-stories