Άσκηση: Πιο επωφελής για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

Για πρώτη φορά φάνηκε ότι η άσκηση ωφελεί περισσότερο όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά προβλήματα, από ό,τι τους υγιείς.

Η αυξημένη φυσική δραστηριότητα μείωσε τον κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια εξαετούς περιόδου σε άτομα με και χωρίς καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε σε ασθενείς με καρδιαγγειακά και αυτός ο κίνδυνος συνέχισε να μειώνεται, όσο αυξανόταν η άσκηση.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, παρουσιάστηκε και στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC), που γίνεται στο Παρίσι, μαζί με το Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Dr Sang-Woo Jeong, καθηγητή καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, εξέτασαν δεδομένα από συνολικά 441.798 άτομα, που ήταν εγγεγραμμένα στην κορεατική Εθνική Υπηρεσία Ελέγχου Υγείας, είχαν υποβληθεί σε πρόγραμμα ελέγχου υγείας μεταξύ του 2009 και του 2015 και είχαν απαντήσει σε ερωτηματολόγια για τη σωματική άσκηση.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και η μέση ηλικία τους ήταν 60. Συνολικά 131.558 έπασχαν από καρδιαγγειακά προβλήματα και 310.240 ήταν υγιείς. Το 53,5% ήταν άνδρες.

Έτερος συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής καρδιολογίας Dr Si-Hyuck Kang, εξήγησε: “Μπορεί να υπάρχουν αρκετές εύλογες εξηγήσεις, γιατί τα άτομα με καρδιαγγειακή νόσο ωφελήθηκαν περισσότερο από την άσκηση.

Πρώτον, ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο. Οι ασθενείς μπορεί να ελαττώσουν το καθισιό και να γίνουν πιο ενεργοί σωματικά, για να επωφεληθούν.

Δεύτερον, αρκετές προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στον έλεγχο των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και η γλυκόζη του αίματος. Το όφελος της σωματικής δραστηριότητας στη δευτερογενή πρόληψη μπορεί να προέλθει από τον καλύτερο έλεγχο αυτών των παραγόντων κινδύνου.

Τρίτον, οι ασθενείς με καρδιαγγειακά συνήθως έχουν υψηλότερα επίπεδα συστηματικής φλεγμονής και υπάρχουν ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μειώνει αυτή τη φλεγμονή”.

Επί του πρακτέου, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ένας τρόπος για να βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας είναι να κάνουμε γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά, πέντε φορές την εβδομάδα. Εάν είμαστε πολύ απασχολημένοι και δεν έχουμε χρόνο για να ασκούμαστε τις καθημερινές, μια λύση είναι να κάνουμε κάποια έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως ορειβασία, για 75 λεπτά μία φορά την εβδομάδα.

Το ιδανικό, βέβαια, είναι ο συνδυασμός και των δύο, όπως είπαν.

καθισιόκαρδιαγγειακάάσκηση