Μπορεί η ελκώδης κολίτιδα να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία?

Η ζωή με οποιαδήποτε ιατρική πάθηση μπορεί να είναι δύσκολη. Η ελκώδης κολίτιδα έχει συμπτώματα που μπορεί να είναι απρόβλεπτα και να προσθέσουν ένα επιπλέον επίπεδο συναισθηματικής πίεσης.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε θυμό, λύπη ή άγχος για την κατάστασή σας. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, αυτά τα συναισθήματα βαθαίνουν σε καταστάσεις ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή αγχώδη συνδρομή.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της κατάθλιψης και της φλεγμονής πίσω από την ΕΚ.

Μπορεί να περάσετε δύσκολες στιγμές, ειδικά όταν τα συμπτώματά σας χειροτερεύουν. Αλλά εάν τα συναισθήματα διαρκέσουν για 2 εβδομάδες ή περισσότερο, θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας

Το άγχος και άλλα συναισθήματα δεν προκαλούν ΕΚ, αλλά μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα. Επομένως, είναι σημαντικό να βρίσκετε τρόπους να χειρίζεστε τα συναισθήματά σας όταν τα πράγματα δυσκολεύουν.
Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιες τακτικές ανακούφισης από το άγχος, όπως ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, ελαφριά άσκηση, όπως μια βόλτα ή να περνάτε χρόνο με φίλους ή οικογένεια.
 Υπάρχουν επίσης πολλοί τρόποι για να διαχειριστείτε την κατάθλιψη, το άγχος ή άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας και να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας. Αυτά περιλαμβάνουν:
  • Θεραπεία. Τόσο η ομιλία όσο και άλλες μορφές όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να σας βοηθήσουν να αλλάξετε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί τύποι αντικαταθλιπτικών μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αυτά τα φάρμακα ή να σας παραπέμψει σε ψυχίατρο.
  • Αλλαγές τρόπου ζωής. Το να βγαίνετε περισσότερο έξω, να τρώτε υγιεινές τροφές και να γυμνάζεστε τακτικά είναι όλα ενισχυτικά της διάθεσης. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα σταθερό πρότυπο ψυχικής υγείας
ελκώδης κολίτιδα