Άσκηση σε χάπι; Οι επιστήμονες εντοπίζουν φάρμακο που μιμείται τη σωματική άσκηση

  • Η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι προάγει την υγεία των οστών και των μυών.
  • Η γήρανση, ο τρόπος ζωής και οι χρόνιες ασθένειες μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική αδράνεια, η οποία σχετίζεται με απώλεια οστών και μυών.
  • Νέα έρευνα έχει τώρα εντοπίσει ένα φάρμακο που μπορεί να μιμηθεί τη σωματική άσκηση σε ποντίκια.
  • Το νέο φάρμακο, που ονομάζεται λοκαμιδαζόλη, μπορεί να αυξήσει τον σχηματισμό οστών, την πυκνότητα των μετάλλων, το πάχος των μυών και τη μυϊκή δύναμη στα ποντίκια.

Όταν είμαστε σωματικά δραστήριοι, τα οστά και οι μύες μας συνεργάζονται για να τα κάνουν πιο δυνατά. Για να διατηρηθεί η υγεία των οστών, το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής συνιστά έναν συνδυασμό δραστηριοτήτων που φέρνουν βάρος 3-5 φορές την εβδομάδα και ασκήσεων αντίστασης 2-3 φορές την εβδομάδα.

Η έρευνα έχει δείξει η άσκηση να είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγείας των οστών ενώ το CDC  υποστηρίζει την τακτική σωματική δραστηριότητα για την ενίσχυση και τη διατήρηση των μυών και των οστών.

Παρά τα οφέλη της, η σύγχρονη ζωή συνδέεται με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σωματική αδράνεια είναι ένα σοβαρό αλλά «ανεπαρκώς αντιμετωπισμένο πρόβλημα δημόσιας υγείας» με έως και το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού να ακολουθεί καθιστική ζωή.

Η αδράνεια συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου. Το British Heart Foundation αποδίδει περισσότερους από 5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως στη σωματική αδράνεια, που ισοδυναμεί με έναν στους εννέα θανάτους συνολικά.

Οι χρόνιες παθήσεις, ο τραυματισμός και η γήρανση μπορεί να σημαίνουν ότι είναι πιο δύσκολο να κάνετε σωματική δραστηριότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή εξασθένηση (σαρκοπενία) και οστική απώλεια.

Νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Ιατρικό και Οδοντιατρικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο (TMDU) εντόπισε ένα νέο φάρμακο που μπορεί να μιμηθεί την άσκηση και να προωθήσει παρόμοιες αλλαγές στους μύες και στα οστά.  Η εργασία, με επικεφαλής τον καθηγητή Tomoki Nakashima, έχει δημοσιευτεί στο Bone Research.

Πιο δυνατοί μύες και οστά με ένα χάπι

Στη μελέτη, η ερευνητική ομάδα αναγνώρισε μια νέα ένωση που ονομάζεται Locamidazole (LAMZ) ως ένα πιθανό θεραπευτικό φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα στην άσκηση.

Για να δοκιμάσουν τη νέα ένωση, οι ερευνητές χορήγησαν είτε 10mg/kg LAMZ από το στόμα μία φορά την ημέρα, 6mg/kg LAMZ με ένεση δύο φορές την ημέρα ή διάλυμα ελέγχου για 14 ημέρες σε αρσενικά ποντίκια.

Η χορήγηση του LAMZ από το στόμα και με ένεση έδειξε αλλαγές τόσο στους μυς όσο και στα οστά. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία είχαν ευρύτερες μυϊκές ίνες και αυξημένη μυϊκή δύναμη σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει LAMZ.

Η αντοχή μελετήθηκε χρησιμοποιώντας μια συσκευή διαδρόμου, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με LAMZ ήταν λιγότερο κουρασμένα και διένυσαν μεγαλύτερη απόσταση από τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία.

Σε μια συνέντευξη στο Medical News Today, ο Δρ Τζόζεφ Γουάτσο , επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, εξήγησε:  «Προκαλεί τη σκέψη ότι ενώ οι αλλαγές στην απόσταση που διένυσαν τα ζώα ήταν μικρές (περίπου 2%), οι αυξήσεις στην προσαρμοσμένη μέγιστη μυϊκή δύναμη και το πλάτος των μυϊκών ινών ήταν αρκετά σημαντικές μετά από 14 ημέρες χορήγησης LAMZ 

front-stories